Wat ik écht belangrijk vind

Hallo Nienke,

Wat fijn om van jou een brief te ontvangen laatst! Dank daarvoor. Mooi om een kijkje te hebben in het leven van iemand die ik niet ken. Bijzonder ook.

Ook wel heftig om te lezen over je vriend. En mooi dat je meer ruimte ervaart nu om meer dingen te kunnen doen.

Een antwoord op één van jouw vragen die je stelde:ik houd erg van brieven schrijven, omdat ik het een bijzondere fijne manier vind om elkaar te leren kennen. Het uitwisseling van gedachten en gevoelens, opgeschreven met tijd en met liefde voor het woord. Tegenwoordig gaat alles zo snel en willen we snel antwoord op appjes, op mailtjes, op berichtjes etc. Maar een brief met (handgeschreven) woorden die wel of niet zorgvuldig zijn gekozen, die een correspondentie in gang zet zoals dat in het verleden eerder normaal was, is wel heel erg leuk!

En ik zit nu dan eindelijk mijn brief aan jou te schrijven. Excuses dat het zo lang heeft geduurd!

Ik zit aan mijn kleine tafel, aan het raam, met uitzicht op de Admiralengracht, Een fijne brede gracht in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam West. Het uitzicht over de bevroren gracht en de sneeuw is zo mooi; er klinkt zachte, rustige pianomuziek ut mijn box. Ik heb net als jij een koffie gemaakt uit een percolator, heerlijk. Ik drink’m met opgeklopte havermelk en een beetje kaneel.

Met chaotisch bedoel ik dat mijn leven soms een nogal lekker groot go-with-the-flow gehalte heeft

Ik wil er echt goed voor kunnen zitten en er de tijd voor vrijmaken en dat is met mijn chaotische leven soms een beetje moeilijk. Met chaotisch bedoel ik dat mijn leven soms een nogal lekker groot go-with-the-flow gehalte heeft. Waar ik me meer dan senang bij voel hoor. Maar het betekent af en toe wel dat het een beetje chaotisch kan aanvoelen. En dat accepteer ik dan wel weer.

Want dat is waar ik heel erg goed in ben: accepteren van alles dat is. Van alles wat er gebeurt. Dat doe ik mijn leven lang al. Ik ben dan ook een rasoptimist. Een positiveling. En dat komt nu wel erg goed van pas. Nu in deze maffe tijden.

Inderdaad vóór deze covid-tijd trad ik paar dagen per week op. In binnen- en buitenland. Vloog van hot naar her. En leefde uit een reistas. Dit was mijn leven, mijn leven waarvan ik superveel hield. Niet alleen om mooie andere plekken te zien, maar vooral ook om te verbinden met andere mensen. Sowieso met mensen, want dat mis ik nu wel heel erg. Wanneer ik optreedt is dat zo fijn. Mijn liedjes brengen, energieën uitwisselen etc. LOVE IT. Dit is waarom ik dit mooie vak ook koos. En in 2019 ging het me erg voor de wind. Qua optredens en qua lekker-in-m'n-velgevoel.

Ik moest opeens hel erg wennen aan het Berenice zijn zonder dat podium

Toen kwam daar letterlijk in een keer een einde aan. En voor mij was het andersom: ik had de eerste drie,vier maanden heel erg veel moeite om me aan te passen aan de nieuwe situatie. Ik dacht toen nog 'tijdelijk', helaas bleek dat niet waar. Ik moest opeens hel erg wennen aan het Berenice zijn zonder dat podium. Zonder mijn muziek live te kunnen brengen. Wow, wennen was dat. Ik werd verdrietig, onrustig, bozig en down.

Maar na die weken heb ik de knop omgezet. Ik ben echt wel meer dan dat podiumbeest hoor. Ik ben gewoon een leuk mens die ook iets is zónder dat podium. Ik ging een ochtendritueel ontwikkelen. Yoga, mediteren en ochtendpagina’s schrijven. Dat hielp allemaal.

Ik maakte plannen om tóch op te kunnen treden. Ik ben met mijn gitarist, Lorijn een duo begonnen. Ik deed mijn try-out hier in de buurt, het was heerlijk. Dertig mensen, dichtbij, intiem, klein. Ik kon echt mijn verhaal brengen tussen de liedjes door. Mensen hadden tegen die tijd (was in juli) ook echt weer behoefte aan live muziek, dus iedereen luisterde heel erg aandachtig. Super dankbaar publiek.

Nu voelde ik dat dit mijn nieuwe pad was

Dat smaakte naar meer! Ik heb mijn hele leven lang in dienst gestaan van mega toffe projecten maar nooit echt solo een eigen project gehad. Nu voelde ik dat dit mijn nieuwe pad was. En dat pad kan prima parallel lopen met Kraak & Smaak en andere projecten. Maar mijn focus ligt nu op Berenice solo. Ik heb toen nog een aantal kleine concerten geregeld en zo konden Lorijn en ik toch nog wat optredens doen.

En inderdaad komt er dus een EP! We gaan zo snel mogelijk opnemen. Ik heb een klein bedrag gekregen uit een noodfonds voor muzikanten, opgericht in de covidperiode. Anders had ik het nooit kunnen doen. Muziek maken en opnemen kost geld. En helaas veel geld…..

En deze crisis heeft zeker invloed gehad op de liedjes die ik heb geschreven. Ik heb vier nieuwe liedjes geschreven in deze periode. Ik vertel je in de volgende brief meer over de inhoud, en zal ik je wat stukjes uit de teksten laten zien met de betekenis, als je dat leuk vindt.

Inderdaad, de wereld moest eigenlijk gewoon even stil komen liggen. En ik persoonlijk ook

Naarmate het jaar vorderde voelde ik meer en meer de rust over me heen komen en de acceptatie van alles dat er is. Inderdaad, de wereld moest eigenlijk gewoon even stil komen liggen. En ik persoonlijk ook. Want ik voel en merk ook echt dat ik voor de covid veel te druk was met te veel dingen die ik niet echt belangrijk vond. Ik kijk nu veel meer naar wat ik écht belangrijk vind.

Kleine dingen. Lief zijn voor jezelf en voor de familie en vrienden. Ik heb veel intensiever contact met mijn familie en vrienden. Ik was zo vaak weg, ook in de weekenden dat ik helemaal niet zo sociaal kon zijn. Nu wel. En dat voelt goed.

En natuurlijk duurt het veel te lang nu. Dus is er ook vaak een gevoel van, okay genoeg nu. Ik wil weer openheid van spontane acties en knuffels. Maar geduld. Ja, dat is het. Nu meer dan ooit.

Ik ga vanmiddag naar een vriendin rijden in Terborg, in het oosten van het land. Morgen is ze jarig. We gaan wandelen in de mooie buurt. Het is daar prachtig!

Maar eerst ga ik zo even schaatsen. Hier in het Erasmuspark. Ik heb mijn schaatsen gisteren laten slijpen. Ben benieuwd of ik het nog kan, maar volgens mij verleer je dat niet.

Gaan jullie nog schaatsen?

Ben jij eigenlijk opgegroeid in Hengelo?

Ik ben benieuwd naar jouw bezigheden verder. Je schrijft toch?

En heb jij deze periode iets nieuws geleerd en/of gedaan?

Ik heb bijvoorbeeld een zuurdesembrood gebakken. Heel erg leuk en dat heeft geleid tot een volgend plan. En dat vertel ik je graag in de volgende brief.

Veel liefs,

Berenice