Een beetje pijn in de bovenarmspier

Hoi Astrid,

Hartelijk dank voor je brief, je hebt nogal wat beleefd, lees ik. Wat sterk van je dat je daar rustig mee omgaat. Dat heet ervaring in het leven en werken. Dank je wel voor je condoleance, de schoonvader van onze zoon. is alweer bijna drie maanden niet meer onder ons, de tijd vliegt. Zijn vrouw slaat zich er goed doorheen en heeft veel steun aan haar kinderen. Mijn schoondochter is er tamelijk nuchter onder, de relatie met haar vader was lange tijd gebrouilleerd en was sinds haar relatie met onze zoon en de snelle komst van hun dochtertje verbeterd. Het is wonderlijk dat de kleine niet vraagt waar opa. is als er op maandag wordt opgepast door oma. Maar ze is ruim twee en dan zijn de herinneringen nog niet gemaakt.

...wel een beetje pijn in de bovenarmspier

De tweede prik is niet zo bevallen schrijf je, zelfs een dag ziek geweest, maar nu ben je weer helemaal het meisje. Ik heb er zelf niets van gemerkt in de zin zoals bij jou, wel een beetje pijn in de bovenarmspier. Zelfs gewoon gesport, opdrukken en planking gedaan. Maar het werkt bij iedereen anders denk ik.

Soms zie ik nu nog wel mensen met mondkapjes, zelfs buiten en op de fiets en  sommige zien eruit alsof er drie maanden de keukenvloer mee gedweild is bahbahbah.

Wat naar voor je nieuwe collega, dat ze direct in zwaar weer terecht kwam. Helaas zijn er mensen die niets (willen) snappen van wat de plicht van een ziekenhuis is als het gaat om het welzijn van zijn personeel en cliënten. Niets van aantrekken is te gemakkelijk gezegd, want verbaal geweld is bijna net zo erg als fysiek geweld. Hoe gaat het met haar, is ze nog je collega? Merk je al dat de mensen wat minder gestrest zijn en dat de lontjes wat langer worden?

Wat leuk dat je weer eens weg bent geweest en goede herinneringen kon ophalen en er even helemaal uit was en hebt kunnen genieten van het bos en zijn dieren. Was de hond ook mee? Wij hebben hier helemaal geen bossen, anders dan door gemeente en provincie hier en daar aangeplante wilgen, populieren, elzen en ander snelgroeiend hout. Soms zijn er zandwinputten voor wegenbouw (nu waterplassen), waar ze iets omheen laten ontstaan. En zeker geen dennen- of sparrenbomen. Het is hier nogal veenachtig en drassig in de polders van de Alblasserwaard.

Een huis verwarmen met twee houtkachels en elektriciteit is best lastig, zeker als je om de paar dagen hout moet zagen...

Ja, mijn zus is er eentje hoor, bijna net zo lomp in woord en gedrag als onze moeder op die leeftijd. Maar ze is alleen, komt nergens, woont in de middle of nowhere (Tournhac, een mini-, minidorpje in departement Aveyron Frankrijk) en dan woont ze er ook nog helemaal buiten in een huis aan de andere kant van de beek. Haar dochter woont in Capdenac haute eigenlijk bovenop een tunnel in de berg waar de N140 zich doorheen slingert langs de rivier Le Lot. En dat is dan weer Département du Lot. Ze zegt dat ze ernaar uitkijkt, omdat de afgelopen winter haar slecht bevallen is. Een huis verwarmen met twee houtkachels en elektriciteit is best lastig, zeker als je om de paar dagen hout moet zagen en vervolgens een trap op moet sjouwen. Het stinkt bij haar altijd naar rook. Als wij er zijn (voorjaar en/of najaar), moet alle kleding, ook die we niet hebben gedragen, toch in de was om die vieze lucht er weer uit te krijgen en de jassen moeten naar de stomerij.

Naar Parijs, wat leuk! Waar woonde de tante van S. in welk arrondissement, welke straat? Ik ben daar vaak geweest omdat mijn zus daar lange tijd heeft gewoond, vlakbij de Notre Dame. Als je met je gezicht naar de kerk staat en je gaat rechts de brug over dan kom je op Qay Montebello en dan iets verder rechts is Rue Maître Albert. Je bent dan aan de rand van Quartier Latin met het Panthéon en Hotel de Cluny, dat zijn nu musea.  Dat was toen, ik heb het over zestig jaar geleden en moest nog dertien worden, een hele onderneming om daar te komen, helemaal alleen, met de trein.  Mijn moeder zei tegen de conducteur in Rotterdam CS op perron één: "Hij moet naar Parijs, zijn zus haalt hem van het station en wil je een beetje op hem letten?" Mijn grootste reis was tot op dat moment met de bus van Alblasserdam naar Rotterdam en weer terug. Ga er maar eens aanstaan als bijna dertienjarige. In België en Frankrijk nog met een stoomlocomotief ervoor naar het Gare du Nord. Mijn zus haalde me dan af van het station en dan gingen we met de metro naar haar huisje, één kamertje waar alles in moest gebeuren. Met haar eerste kind Fatima. Mijn zwager (Amar),was Algerijns en was geldtransporteur bij de FLN, de vrijheidsstrijders van Algerije in Frankrijk. Soms vlogen de kogels door de straat als er weer eens een treffen was tussen de FLN, OAS, politie en leger. En dan werd je zo van straat geplukt en in een portiek gestopt. Later verhuisde ze naar Vitry sur Seine, en kreeg daar al haar volgende kinderen Malika, Yamina en Rachid. Weer later vertrok zij naar een uit de grond gestampte nieuwe gemeente aan de zuidkant van Parijs. Grigny grand Borne aan de A7. En op haar zestigste vertrok ze naar waar ze nu woont Tournhac le Lauzeral. Het kan zomaar anders lopen dan je ooit hebt kunnen bedenken.

Maar vergeet niet dat je kinderen ook volwassen zijn en er best tegen kunnen als je hier iets over zegt

Ik kan me een beetje indenken hoe de verjaardag voelt, van degene waar je ongelofelijk van hield en die je nu steeds alleen moet beleven. Het gemis neemt met de jaren allen maar toe en zeker met jullie onvoorwaardelijke liefde in de periode dat jullie samen waren. Maar hoezo 'goed houden', mag je niet laten zien dat je hem ontzettend mist en daar verdrietig van wordt. Het zou toch raar zijn als je dat zomaar aan de kant zette. En ondanks dat je er met een van je kinderen over kan praten, blijft het gemis er toch. Maar vergeet niet dat je kinderen ook volwassen zijn en er best tegen kunnen als je hier iets over zegt. Dat je in het verleden ooit ook niet wist wat je met het ‘verlies’ van een partner van iemand anders moest en er niet mee kon dealen, behoeft geen zelfverwijt na zoveel jaar. Als je jong bent is dat lastig en je weet nog niet hoe je daar betekenisvol mee om kan gaan. En wat je collega’s zeggen over het moeten accepteren van het feit dat je man er niet meer is, zou ik laten voor wat het is. Natuurlijk ben je alleen, maar dat wil niet zeggen dat hij uit je hoofd en hart is, daarvoor was jullie liefde te mooi en te intens. Ik snap best dat je niet staat te springen om alleen op vakantie te gaan. Aan de andere kant, het is geen verraad naar hem als je dat wel zou doen. Ik weet van mijn buurvrouw, ook al heel lang weduwe, dat je openstellen voor nieuwe belevingen, zoals vakantie, best een dingetje is. Zij ging met Djoser en andere reisorganisaties, met andere singles naar de ander kant van de wereld en trof in de gezelschappen vooral mensen aan die ook hun partner hadden verloren, door welke oorzaak dan ook. Het heeft haar een beter/sterker mens gemaakt. Eerst ging ze met een vriendin/oud collega en later trok ze er alleen op uit met soortgelijke singles reizen.

Ik word intussen wel heel erg moe van het gezeik in de media over Covid

Misschien in het kader van schrijven naar de toekomst iets om over na te denken. Wat een leuke foto heb je op FB gezet, weet ik eindelijk hoe je eruit ziet. Ik heb me zelf ook weer aangemeld bij FB, maar ben er nog niet zo mee bezig. De versoepelingen, ach dat loopt zoals het loopt, we gaan het zien. Nou ben ik niet zo’n uitgaander dus de terrassen en cafés, zijn niet echt aan mij besteed. Ik word intussen wel heel erg moe van het gezeik in de media over Covid. En openbaar vervoer, het is zeker meer dan tien jaar geleden dat ik me daarin bevond. Ik reisde toen 1e klas naar Harlingen om met mijn vrouw en de kinderen een weekje door te brengen op Vlieland. Mijn vrouw reed mee in de auto.

Hangen je zonnedoeken al, want die hebben we wel nodig vandaag (dinsdag 27/7)? Onweer, grijze luchten uit het ZZW en regen. Maar als’ het even kan, zit ik in de zon om helemaal bruin te worden. Zeker nu alle buren weg zijn met vakantie.

Vaccinaties, ik weet het niet hoe dat gaat lopen en het testen is alleen maar geldklopperij. Bovendien, ben ik na twee Pfizer behandelingen nog niets opgeschoten in het kader van besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten. De discussies over wel of niet vaccineren rijzen de pan uit en dat leidt wellicht tot een tweedeling in de maatschappij. Ik maak me er maar niet te druk om. 14 augustus moet ik weer naar ’het AVL voor controle, maar ik voel me goed en heb het fietsen weer opgepakt. Het was zondag heerlijk fietsweer. Hopelijk houdt de regen een keer op, dan kan ik weer gaan fietsen, want in de regen fietsen doe ik niet, teveel verregend in mijn jeugd, hahaha.

Het zal dan de laatste keer zijn dat we in Tournhac zullen zijn

Iets in de nabije toekomst is dat we het voornemen hebben na mijn verjaardag, acht september, naar Frankrijk af te reizen voor veertien dagen. Het zal dan de laatste keer zijn dat we in Tournhac zullen zijn.

Of we elk jaar een anti Covid frameprik krijgen, weet ik niet , Covid was en is er trouwens al heel lang, misschien al voor dat de mens er was, las ik van de week in een studie hierover.

Ja PCR-testen, zijn ook niet zuiver op de graad want zelfs al heb je Covid achter de rug, blijft zo’n test dat vals melden. Raar is wel dat er geen (bloed)onderzoek mag worden gedaan naar antistoffen na Covid. Dit zou volgens Van Dissel de animo voor prikken doen ontmoedigen. Ik ben een keer getest met zo’n wattenboor. Ontspannen en dan valt het best mee. Een arm uit de kom terugzetten, doet meer pijn.

Ik las dat er een project is in Amsterdam waar bewoners van De Kolenkit elkaar schrijven en ontmoeten. Ik ga ook eens op de FB pagina van Schrijven naar de toekomst kijken.

Nou dat was ie weer, nogmaals bedankt voor je brief! Blijf dicht bij je zelf en positief als je iets gaat doen.

Lieve groet,

Piet

Geluk is er niet pas als je dromen uitkomen

Beste Karin,

Terwijl ik jouw brief lees, waarin je schrijft over de voetballer die zomaar buiten bewustzijn op het veld neerviel, hoor ik het nieuws over Peter R. de Vries. Gisteren werd hij neergeschoten na zijn werk, vijf kogels kreeg hij, waarvan één in zijn hoofd.

Ik besef me zo goed dat het leven meerdere kanten heeft. Het is niet alleen vrolijkheid en kleur, dat de klok slaat. Er is ook ellende. Deze kan heel diep zijn en soms zit er niets anders op dan leren om te gaan met het lot dat je heeft getroffen. En dat het van belang is dankbaar te zijn voor al het geluk dat op je pad komt.

Wat dat betreft, Karin, denk ik dat je helemaal gelijk hebt. Jij leeft je droom al. Er zijn voor anderen, voor hen klaar staan, je liefde geven en liefde mogen ontvangen is wel zo ongeveer het mooiste dat er is.

Onlangs zag ik een video van Alan Watts. Kern was: leven is geen reis. We groeien op met het idee dat dat wel zo zou zijn: we moeten eerst onze diploma´s halen, werk hebben, goed verdienen, een partner, een huis, kinderen hebben en dan pas, als al die doelen vervuld zijn, zouden we gelukkig kunnen zijn. Maar dat is niet zo, was de boodschap. Zelfs als je al die dingen hebt, kun je je nog steeds ongelukkig voelen, gaf hij aan. Dan zou je kunnen denken dat er misschien toch nog een doel is dat gehaald moet worden. Maar dat is niet zo. Het geluk zit in het nu, in de ogenschijnlijk kleine en o zo mooie dingen om je heen

Het geluk zit in het nu, in de ogenschijnlijk kleine en o zo mooie dingen om je heen. En dat relativeert het belang van dromen of te veel bezig zijn met de toekomst weer. Geluk is er niet pas als je dromen uitkomen, het is er nu al, als je het ziet.

Ziekte heeft me teruggebracht tot de basis en dat is in mijn geval gelukkig zijn met het mooie dat het leven nog steeds wel te bieden heeft.

Wat dat betreft ben ik daar door ziekte nu heel makkelijk in geworden. Ja, ik heb de afgelopen vier maanden enorm fanatiek aan mijn kinderboek gewerkt. Maar nu ik een afwijzing heb gekregen van de eerste uitgever en van de tweede nog steeds niks heb gehoord, gooi ik mijn plannen net zo makkelijk overboord. Ik heb geen zin energie te verspillen aan iets wat niet makkelijk lukt, daar ben ik niet krachtig genoeg meer voor. Ziekte heeft me teruggebracht tot de basis en dat is in mijn geval gelukkig zijn met het mooie dat het leven nog steeds wel te bieden heeft. Dat is de liefde in al haar vormen en de kunst in al haar diversiteit. Daar stijg ik bij op. En al het overige, zoals het volgen van de mode bijvoorbeeld of me al te druk maken over een vriendschap die gestrand is, glijdt nu makkelijker van me af. Niet druk maken over wat er niet toe doet of wat er niet meer is.

Een vriendschap die verdwijnt, wordt vervangen door een nieuwe vriendschap die opbloeit. Zo is het leven. Wordt het kinderboek niks, dan ga ik wel weer mozaïek vazen maken. Dat vind ik zo leuk om te doen. Kringloop-kop-en- schoteltjes in stukjes knippen, mooie glazen steentjes uitzoeken, een bijpassend beeldje erbij voegen en dan van al dat materiaal iets heel eigens te maken. Ik voeg wel wat foto’s voor je toe, dan heb je een idee. Ik heb er nu vijf klaar en er staan vier nieuwe in de startblokken. Mijn vrienden zeggen dat ik moet exposeren, zo mooi zijn ze, zeggen ze. Maar ik heb energie om ze te maken, niet meer om ze tentoon te stellen. Maakt me dat wat uit? Nee. Vincent van Gogh heeft tijdens zijn leven ook niet veel verkocht, zijn werk werd pas na zijn dood populair. Maar hij had het plezier van het maken en ik ook. Dus het plezier zit in het nu.

Iets anders: mooi hè, hoe oprecht en direct kinderen kunnen zijn. Ik snap geloof ik wel een beetje waar de vraag van je vierjarig oppaskindje vandaan kwam of je geen moeder was en waar jouw kinderen waren. Ik heb jaren geleden eenzelfde ervaring gehad met een denk ik toen zevenjarig meisje waar ik op paste. Het was bedtijd, ik hielp haar bij tanden poetsen, daarna ging ze in bad. Ze liet het badwater lopen, schuim erbij, zat erin en toen ik haar een washandje aanreikte, keek ze me met doordringende ogen aan en zei ze:”Maar Mirjam, jij bent ook een mamma”. Ik keek haar aan en vroeg haar wat ze bedoelde en ze zei het nog een keer:”Ik weet niet waar jouw kindje is, ik kan het niet zien. Maar het is echt zo, jij bent ook een mamma.”

Op dat moment met die ene paar zinnetjes raakte ze me echt, want ik voelde meteen wat ze bedoelde. Ik zorgde op dat moment voor haar op een liefdevolle manier, zoals mamma’s dat doen, dus het kon niet anders dan dat ik ook een mamma was. Want mamma’s zijn lief, ik was lief en dus een mamma. Dat was wat ze zei. Dat raakt diep hè?Ik denk dat ze gelijk heeft. Wij zorgen allemaal met liefdevolle aandacht voor onze omgeving, of het nou een vriendin is die verdriet heeft, die knuffel voor je ouders, het is allemaal liefde en mamma-energie. Een vierjarige kan zich nog niet zo uitdrukken als een zevenjarige, maar gezien alles wat jij voor je oppaskindje doet, denk ik dat dat misschien wel is wat ze eigenlijk tegen jou heeft willen zeggen: ’Jij bent ook een mamma, Karin, want jij bent lief.´ Mooi hè?

Angst is een emotie die er mag zijn

Ik heb ook wel wat mamma-energie naar jou ten aanzien van je autorijden 😉 Als ik de kern lees: waarom het autorijden nog niet van harte bij je gaat, is dat angst. Angst is een emotie die er mag zijn. Je kunt nog steeds dingen doen, ook al heb je angst. Dit is wat ik vele jaren geleden heb geleerd toen ik te maken had met angst op mijn werk. Angst bijvoorbeeld om een vergadering te leiden of een moeilijk gesprek aan te gaan. Wat ik toen geleerd heb van een psycholoog zijn de drie minuten meditaties.

Voordat je een lastige situatie in gaat, in jouw geval het autorijden, doe je die meditatie en nadat je eruit komt doe je het weer.

Ik schrijf even op hoe het werkt:

Meditatie 1 (vlak voordat je de situatie in gaat)

Minuut 1

Je benoemt de lastige situatie voor jezelf en merkt op welke reactie dat in je lijf oplevert. In jouw geval: 'Ik ga autorijden en bijv.: het hart klopt in mijn keel, ik krijg zweethanden, mijn handen verkrampen.'

Minuut 2

Je gaat nu focussen op je ademhaling, in en uit. Deze focus maakt je rustiger.

Minuut 3

Je sluit af met een wens, met wat je hoopt dat gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: ’Ik wens mezelf toe dat ik ondanks mijn angst ook een moment zal genieten van het autorijden en dat ik trots op mezelf ben dat ik deze uitdaging aan ga.’

Pas na deze bewuste aandacht stap je in de auto. Heb je autogereden, eerst meteen de drie minuten meditatie.

Minuut 1

Beschrijf de situatie en wat je in je lijf voelt. Bijvoorbeeld: ‘Ik was wel gespannen toen ik de auto instapte en wegreed. Tijdens het rijden veranderde dat in een meer opgewonden gevoel en tegelijkertijd was ik verwonderd dat ik dit toch allemaal deed. Toen ik arriveerde was ik blij dat ik het ergste achter de rug had want het voelde toch wel spannend ook al ging alles goed.'

En: Je voelt bijvoorbeeld dat je wat bloost van inspanning, dat er ook wat spanning uit je lijf is weggevloeid, omdat het is gelukt, etc

Minuut 2

Je focust op de ademhaling. Dit maakt dat je in het nu bent. Het autorijden is voorbij. Je mag nu voelen wat bij de huidige situatie past en de rust van de ademhaling voelen.

Minuut 3

Benoem wat je hebt geleerd en eventueel wat je de volgende keer anders gaat doen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb geleerd dat ik kan autorijden ook al voel ik me angstig. Al had ik iemand naast mij zitten, ik heb het allemaal zelf gedaan. Een volgende keer ga ik eens alleen een stukje rijden’.

Deze meditaties zijn op meerdere manieren nuttig. Je leert in het nu te zijn, je leert snel te schakelen doordat je dat tijdens de meditatie ook doet. Tenslotte zijn er positieve affirmaties en leerpunten.

Het heeft mij geleerd veel adequater in moeilijke situaties te staan. Ik hoop dat het jou ook iets brengt. Als je het uitprobeert, schrijf me alsjeblieft wat het effect bij jou is. Overigens is dit wel een techniek die je vaak moet toepassen voordat het effect heeft. Ik ben heel benieuwd.

Ik heb geen kinderen nodig om gelukkig te zijn

Zelf heb ik overigens niet zo hoeven knokken om me al dan niet aan te sluiten bij vriendinnen die wel kinderen hebben. Ik heb een qua leeftijd vrij gemêleerde vriendengroep: nu van 40 tot 80 jaar. Sommige vriendinnen hebben de kinderen al lang de deur uit, andere hebben geen kinderen gekregen en de vriendin die wel een dochter kreeg, weet het ook goed te relativeren, beeldt het moederschap niet als de grootste zegen uit. Dus in dat opzicht veranderde er voor mij gelukkig niks toen ik kinderloos bleef. Het enige wat ik wel moeilijk vond was dat door mijn keuze mijn moeder en de moeder van mijn vriend nooit oma zijn geworden, terwijl ze dat wel graag hadden gewild. Maar daar ben ik op een gegeven moment overheen gestapt. Kinderen krijg je omdat je ze zelf wilt, niet omdat je een ander gelukkig wilt maken. Ik heb achteraf nooit spijt gekregen van mijn keuze, want dat was wat sommigen ook wel tegen mij zeiden: je wilt ze nu niet, maar later zul je ze missen en dan kan het niet meer. Het gaat voor mij niet op. Ik heb geen kinderen nodig om gelukkig te zijn. Al denk ik zeker wel dat ik van mijn kinderen gehouden zou hebben, had ik ze gekregen.

Die verharding in de maatschappij waar je over schreef, herken ik wel. Het is of voor of tegen het beleid, zo lijkt het wel. Het heeft zoveel met persoonlijk gezichtspunt te maken, begin ik te beseffen. Ik ben ziek, bang voor corona en daarmee al gauw blij met de maatregelen. Maar mensen die gezond zijn, niet houden van overheidsbemoeienissen, willen graag hun vrijheid in keuze houden en voelen zich te veel gedwongen in wat ze moeten doen. Niet kunnen reizen zonder negatief testresultaat, anderhalve meter afstand houden noem maar op.

Ik volg de ‘tegen groep’ op social media platformen en het valt me op dat ze sowieso kritisch kijken naar de overheid. Miljarden die verdwijnen, Siewert die dikke winst maakt met de mondkapjes, Siegrid Kaag die bemoeienis heeft met de inhoud van een documentaire die over haar wordt gemaakt, Mark Rutte die geen actieve herinnering heeft, Hugo de Jonge die beloofde dat niemand zich indirect gedwongen hoefde te voelen een prik te nemen wat niet waar bleek te zijn en zo gaat de kritiek nog wel even door. Als ik het zo op een hoop veeg, dan is dat inderdaad heel wat.

Ik keek niet super kritisch naar de overheid

Ik zag het zelf ook wel. Lange tijd heb ik ernaar gekeken als: ’Waar gehakt wordt, vallen spaanders.’ En: ‘De overheid bestaat uit mensen. Mensen maken fouten, dus de overheid ook.’ Ik keek niet super kritisch naar de overheid, misschien mede omdat ik er zelf jarenlang heb gewerkt. Onze organisatie werkte voor zover ik kon zien integer en dus geloof ik in de overheid.

Maar ik ben onlangs in het boek ‘De meeste mensen deugenˋ begonnen en de stelling daarin is dat mensen wel deugen, maar dat de boel onder invloed van macht (wat overheid ook is) mis gaat. Mensen zullen uit zichzelf niet snel moorden, maar onder invloed van macht, zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, doen ze het wel. Zo gaat bij onze overheid ook het een en ander fout. Neem nou de toeslagenaffaire, waarbij discriminatie leidt tot criminalisering van burgers. Of hoe lang het heeft geduurd dat er naar de inwoners in Groningen werd geluisterd die te maken hadden met ernstige aardbevingsschade? Dat deugt niet en zou anders moeten.

Dus misschien heeft die tegenbeweging daar toch wel een punt. Ik denk dat het goed is dat op een of andere manier de macht van beslissers in Den Haag beter wordt beïnvloed, dat er eerder wordt geluisterd naar het tegengeluid. Want een overheid moet ten dienste staan van de samenleving. Ik begrijp nu dat de mensen die andere standpunten hebben als ik deze ook vanuit een betrokkenheid hebben, omdat ze dingen willen verbeteren en dat er soms bij nader inzien een leerzame kern van waarheid in zit.

Jij spreekt over een verharding bij klanten van je vriendin. In een enkel geval zie ik ook een uitbarsting, bijvoorbeeld een woedeaanval, in mijn omgeving. Maar meer nog tonen vrienden hun kwetsbaarheid aan mij. Ik heb meerdere keren gehad dat iemand begint te huilen bij mij, omdat het leven even te zwaar is. Ook ik heb dat een paar keer gedaan. Niet vanwege corona, maar vanwege mijn ziekzijn, dat er voor mijn gevoel nog wel een paar keer harder in hakt. Wat ik dan tegelijk merk is hoe begripvol we voor elkaar zijn, hoe open we onze verhalen vertellen, hoe we elkaar snappen, met elkaar meeleven. Alleen in een diepe warme vriendschap durf je je zo bloot te geven dat je elkaar je tranen toont. Ik voel me zo dankbaar dat ik dit soort vrienden om me heen heb.

Ze wilden bij Schrijven naar de Toekomst dat we het ook over de toekomst hebben, hoe onze gedachten zijn hoe het bijvoorbeeld met de wereld verder gaat. Eerlijk gezegd weet ik het echt niet. Zal het tegenover-elkaar blijven bestaan? Of zal het straks allemaal snel weer normaliseren, als corona eenmaal onder controle is? Ik weet het niet. Ik vermoed toch wel dat de scherpste randjes er straks af zijn. Mensen zijn veerkrachtig. Net zoals Nederland snel herstelde na de Tweede Wereldoorlog. Het gewone leven krijgt weer meer vorm, waardoor er minder reden zal zijn tot klagen.

Toch is de politiek nog niet voldoende vernieuwd en door corona is er nu wel een groep kritische burgers ontstaan, die elkaar weten te vinden op platformen. Ik vermoed dat de politiek rekening moet houden met een sterker georganiseerde groep mensen, die hun geluid zal blijven laten horen. Dus de demonstraties zullen blijven, er zal wel een bepaalde onrust en ongenoegen blijven, vermoed ik. Dat hoeft op zich niet verkeerd te zijn. Het is misschien het kritische geluid dat de politiek hard nodig heeft.

Goed, ik laat het hier eerst weer bij. Fijn je leven zo te volgen, een inkijkje te krijgen. Fijn dat je je ouders weer kunt knuffelen. Doe het vaak, doe het lang en intensief, geniet van elkaar!

Tot onze volgende brief, Karin.

Groetjes, Mirna