Dat het goed is wat ik doe

Dag Marjan,

Een paar jaar geleden was ik op de verjaardag van de vrouw van een goede vriend; ze werd 40, ze is kunstenaar, goedlachs en uitgesproken. Ze zei: misschien heel gek, maar ik heb nu het gevoel dat ik heb laten zien dat het kan, zo leven. Dat het goed is wat ik doe.

Ik snap haar gevoel wel, al duurt het nog een paar maanden voor ik 40 word: inmiddels leef ik al jaren zo, ik weet waar ik mee bezig ben, ik voed mijn kind op, ik heb een baan waar ik trots op ben, ik houd me bezig met dingen die ik belangrijk vind. Voor iedereen die ooit dacht: hoe dacht je dat te gaan doen dan? Ik kan nu zeggen: nou, zo dus.

Ik houd me bezig met dingen die ik belangrijk vind

Vandaag is mijn moeder jarig; ze is 70 geworden. Het is het jaar van de ronde jubilea, merk ik. Het is tevens de dag waarop ze al 12,5 jaar oma is, want mijn zoon, haar eerste kleinkind, is vandaag op de kop af 12,5 jaar geleden geboren. Ik schreef iets voor haar, en ik kan er wel iets uit delen:

‘Je zult nooit meer dan dertig jaar ouder zijn dan ik; in die zin word je nooit ouder. Je kleinkind zorgde een keer voor dikke tranen bij zichzelf en bij mij toen hij ontdekte dat hij en zijn moeder nooit even oud zouden zijn; we groeien in leeftijd niet naar elkaar toe, maar we schuiven steeds samen op naar ‘ouder’, we worden elke dag precies even veel ouder; hij zet tien stappen en denkt dichter bij me te komen, maar als hij na een tijdje weer naar mij kijkt, dan ziet hij dat ik warempel ook tien stappen ben opgeschoven. Misschien hebben we die gedachte allemaal wel gehad; dat mama wel op je wacht. Soms vergeten we dat je al een leven had vóór wij er waren, er was een tijd van niet-moeder zijn, en die versie van jou hebben wij vanzelfsprekend gemist. Kun jij het je nog voorstellen, dat wij er niet waren? Soms herinner ik me iets uit de tijd dat ik in het buitenland woonde, of uit de begintijd van mijn studie wijsbegeerte, en dan vraag ik me automatisch af waar ik mijn kind dan had gelaten. Alsof mijn kind er met terugwerkende kracht altijd al is geweest.’

Schrijven werkt vertragend hè?

Het mooie van een nieuw contact beginnen, zoals wij nu, is dat je alles nog te vertellen hebt! Een schrijfcontact nog wel; heb je vroeger, of nu misschien, wel correspondentievrienden gehad? Ik hield regelmatig een penvriendin over aan een vakantie en zelfs tijdens mijn studie heb ik een jonge vrouw leren kennen met wie ik nog altijd schrijf. We spreken elkaar nooit, hebben ook niet de behoefte elkaar weer te ontmoeten, maar toch nemen we een bepaalde plek in elkaars leven in. Het mooie is misschien wel dat je elkaar niet onderbreekt om vragen te stellen, om nieuwsgierigheid te stillen; je schrijft enkel wat je op dat moment wil schrijven en als je antwoord op een vraag verlangt, dan zul je moeten wachten tot de volgende brief. Schrijven werkt vertragend hè?

De naam van jouw eenmansbedrijfje vind ik prachtig. Misschien is sinds vorig jaar gebruikelijker geworden om te zeggen dat je tijd zat hebt, en ik hoop dat dat zo blijft, want het is een mooi gevoel om de tijd te nemen. Tijd nemen om op te staan, wakker te worden, van de ochtend te genieten: daar sta ik graag een uurtje vroeger voor op. Tijd om goed eten te bereiden, om mijn zoon een knuffel te geven; voor het slapen gaan is het soms ook fijn om naast de kat op de bank te gaan zitten en hem in z’n nekje te kriebelen. Bijna elke dag sluit ik af met yoga of dans; sinds yoga een plek in elke dag heeft gekregen, vind ik het jammer dat ik niet al veel vroeger in aanraking met gekomen met yoga; ik denk dat ik meer van mijn lichaam had kunnen leren. Toen ik danste ging het vooral om hoe de dans er uit zag voor een toeschouwer, en minder om hoe dat van binnenuit kon komen.

Bijna elke dag sluit ik af met yoga of dans

Ik kan me nog niet goed een voorstelling van jou maken, maar toch zie ik een beetje voor me hoe je het gevoel dat yoga je kan geven meeneemt de moestuin is. Ik heb geen groene vingers. Ik ben ook niet handig. Ik zou het liefst alles zelf kunnen, maar misschien is het beter dat ik de klus- en tuiniertalenten niet heb gekregen.

Ik houd van mijn tuin, ik houd van de hoge wilde bloemen en de druivenrank en het boompje en de zwarte-bessenstruik; de buurman had een overschot aan planten en ik kreeg een paar klimmers van hem om de schutting te vergroenen; het is op dit moment een ware oase, en ik houd er ook van om op een zonnige middag met zwarte handen en knieën in de tuin te wroeten, maar ik krijg nooit het gevoel dat ik weet waar ik mee bezig ben. Ook vergeet ik altijd of en wat en waar ik iets heb ingezaaid. Zou mijn zoon me daar nou niet wat bij kunnen helpen? Hij leest het liefst. Hij zit nu achter me, in zijn favoriete hoekje op de bank, met een boek. Af en toe blijft hij alleen thuis als ik een paar uur ga werken, en soms vraag ik me af of hij dat plekje wel heeft verlaten in de tijd dat ik weg ben geweest – bijvoorbeeld van 11 uur in de ochtend tot 17 uur ‘s middags. Jawel, zegt hij dan: ik heb gedrumd en broodjes gegeten en oh ja, ik heb ook nog een balletje getrapt. Hij wil wel helpen hoor: hij houdt van buiten zijn en ook van klussen, maar dan wel samen met iemand die weet wat ie doet: mijn vader bijvoorbeeld, of de vader van zijn beste vriend, die imker is, en houtbewerker, en nog allerlei andere praktische dingen kan. Hij wil dan wel sjouwen, zagen, honing slingeren, de hooizolder opruimen, paaltjes voor een omheining in de grond slaan.

Het is inmiddels avond; de zonnige dagen komen er alweer aan. We hebben vandaag veertig kilometer heen en weer gefietst naar mijn ouders en we hebben appeltaart gegeten in de tuin. Morgen ga ik weer naar het museum waar ik werk om bij te praten met een aantal van de vrijwillige gastheren en gastvrouwen. Ook komen de aquarellisten wier schilderijen nu nog op zaal hangen op werkbezoek; zij hebben hun eigen tentoonstelling nauwelijks kunnen bezichtigen en deze werken moeten nét voor de heropening bij ons weg. Jammer, al die pracht op een donkere museumzaal. Ik ben benieuwd naar de kunstwerken die jij thuis hebt! Misschien wil je er iets over vertellen, en misschien heb je heel andere plannen.

Ik kijk uit naar je volgende brief!

Zonnige groeten,

Christine

Lost in yesterday

Lieve Anne,

Eindelijk weer eens een brief van mij hier. De afgelopen weken zijn voor mij echt een rollercoaster geweest. Solliciteren; en dan een goed gesprek hebben. Maar ik had na het gesprek direct een naar gevoel. Dus heb ik besloten om voordat ze een keuze gingen maken tussen de kandidaten zelf voortijdig af te haken. Voor de baan zou ik solo als logopedist van school naar school gaan om leerlingen te screenen en vervolgens ook in mijn eentje thuis mijn administratie doen. Ik zag mezelf al als een nomade door de dorpen heen trekken en mijn boterham tussen de middag ergens alleen op bankje opeten. Iets wat totaal niet voor mij is weggelegd.

Ik zag mezelf al als een nomade door de dorpen trekken

Ik ben een echt mensen-mens en heb sociale contacten nodig. Maar ja, nu ik zelf ben afgehaakt: wat doe ik dan wel? Eigenlijk ben ik waar ik nu zit ook niet tevreden. Noch met het salaris als het vele solistische werk. Nu is het zo dat ik met twee gezellige collega’s (waar ik helaas nooit mee samenwerk omdat ze op andere locaties zitten) een wijntje ging doen het weekend erna. Toen bleek dat een van de collega’s ook op diezelfde baan had gesolliciteerd en het was geworden. En de andere collega die blijkt zwanger. Mijn baas zat dus in hoge nood , omdat hij ineens extra medewerkers nodig had en voor deze verandering stond er al een vacature voor vijf dagen in de week open. Om hem uit te brand te helpen heb ik dus aangeboden om een dag extra te gaan werken, zodat ik vijf dagen werk, daar tegenover wilde ik wel loonsverhoging en met de leuke collega werken. Dat is dus wat mij de laatste weken heeft beziggehouden. Gelukkig kom ik wel twee dagen op de locatie met een leuke collega, maar helaas valt de loonsverhoging tegen. Voor even dus prima, ik ben echter wel om me heen aan het kijken wat ik nog meer zou kunnen doen. Er is namelijk weinig tot geen groeiperspectief in dit beroep en het is een van de slechtst betaalde banen na een hbo-studie. Maar genoeg over dit, het is een lange update.

Over jou werk kan ik mij voorstellen dat dit een hele vervelende periode moet zijn. Zeker nu je alweer maanden thuis moet zitten en er eigenlijk nog geen einde in zicht is. De winter vind ik ook altijd een moeilijke periode, ik ben vaak niet vooruit te slepen en kan me echt wat neerslachtiger voelen. Gelukkig hebben we alweer een week met mooi weer achter de rug en ik hoop dat er snel meer komen.

Misschien heb ik nog een leuke tip voor je wat betreft sporten. Ik heb zelf van mijn vierde tot mijn achttiende gedanst in veel verschillende stijlen, helaas heb ik toen moeten stoppen vanwege een blessure. Daarna heb ik eigenlijk nooit meer iets gevonden wat ik echt heel leuk vond om te doen. Tot afgelopen september. Op YouTube heb ik het kanaal Emkfit gevonden. Dit is van een personaltrainer die HIIT work-outs plaatst. Ze hebben allemaal een thema; zo heeft ze bijvoorbeeld een Mamma Mia workout, een 80’s, 90’s, kerst- en nog veel meer. Ik vind het zelf onwijs leuk om te doen en doe het sinds september dus ook drie keer in de week, wat voor mij echt een wonder is.

(..) een Mama-Mia-workout, een 80's- en 90's-workout, een kerst-workout en nog veel meer

Wat leuk dat je ook muziek maakt! Ik heb zelf wel acht jaar les gehad in gitaar en wilde in eerste instantie graag naar het conservatorium. Dit heb plan heb ik laten varen, maar ben wel blijven spelen. Nu ik al een paar jaar geen les meer heb moet ik wel zeggen dat mijn gitaarspel er flink op achteruit is gegaan. En wat betreft zingen: ik snap je helemaal. Ik kan de buren letterlijk horen als ze in de tuin zitten, laat staan dat ik dan zou gaan zingen. En ik weet van mezelf ook dat dat niet altijd even zuiver is.

Nu is er nog een ding over het liedje. Om even terug te komen op de vorige keer: wat vond je van Goldband? Let’s love van Sia en David Guetta vind ik een heerlijk lied. Ik heb alleen het woord renzen nergens terug kunnen horen. Maar zo ben ik ook bijna een half jaar op zoek geweest naar een nummer wat ik de 3FM reclame voorbij kwam. Het was echt maar een heel kort stuk van twee of drie seconden waar door ik het ook niet kon 'Shazamen'. Balen natuurlijk! Tot ik laatst radio zat te luisteren en het herkende. Het nummer was: Lost in yesterday van Tame Impala. Het lied geeft mij altijd veel energie en ik word er vrolijk van. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

Liefs, Larisa

Rampspoed verbroedert

Ha Marie,

Ineens vloog er toch weer een maand voorbij! Zo gaat dat kennelijk, ook als er eigenlijk weinig leuks te beleven viel. Mijn vader kreeg twee tia’s achter elkaar en moest met spoed geopereerd worden. Ondertussen is hij geopereerd, waar ik maar niet teveel bij stil heb gestaan, want de enorme jaap in zijn hals zegt al genoeg.

Ik herinner me van jouw eerste brief dat je schreef over je ouders die corona hadden en hoe veel zorgen dat met zich meebracht. Gelukkig hebben ze het weten te doorstaan. Zijn ze inmiddels weer de oude, of zijn er nog klachten blijven hangen die niet zomaar oplossen?

Nu mijn ouders 80-plussers zijn, zie ik dat met iedere ziekte hun herstel het ook een beetje af laat weten. Ze blijven niet ziek, maar worden ook niet meer zo fit als voorheen. Het dagelijks leven valt ze zwaarder en alle gewone huis, tuin en keukendingen gaan ze steeds minder vanzelfsprekend af. Soms maakt me dat tijdelijk heel verdrietig, en tegelijkertijd weet je dat dit is hoe het gaat. Dat de vergankelijkheid vat heeft op ons allemaal, al zie je het bij mensen op leeftijd veel duidelijker. Hoe er dingen af beginnen te vallen die niet meer terug zullen komen. Dingen die ze graag deden, vaardigheden die ze langzaamaan verliezen.

Rampspoed verbroedert, zullen we maar zeggen

Ik vond het wel heel fijn om voor ze te zorgen. Op een gekke manier was het ook heel gezellig, terwijl we allemaal bang waren dat het ook verkeerd af kon lopen. Rampspoed verbroedert, zullen we maar zeggen. Het is fijn om te voelen dat we als familie (ondanks wat oppervlakkige ergernissen die er soms zijn) nauw met elkaar verbonden zijn en dat het goede tussen ons allen de boventoon voert. Gelukkig maar.

Maar genoeg over het zorgende leven. Je schreef over je werk en ik vond het leuk om te lezen. Het veld waarin je werkt lijkt me heel complex. Ik heb bewondering voor mensen die in zo’n veelheid aan belangen een weg weten te vinden, iets voor elkaar weten te krijgen. En dan werk jij ook nog in een politieke omgeving. Dat lijkt me ontzettend moeilijk. Zelf zou ik me daar geen raad weten, geloof ik. Maar dat hoeft ook niet, want ze hebben jou toch!

Anders ben ik alleen maar zo’n denkend hoofd op pootjes. Het lijf moet ook meedoen!

Je vroeg wat mijn achtergrond is. Heel lang kon ik niet kiezen tussen een studerend of een scheppend leven, en om heel kort te gaan: dat heb ik dus maar niet gedaan, dat kiezen. Ik besloot te studeren en danste daarnaast bij een choreografe die ons eindeloos liet improviseren, wat ik het vuur aan mijn schenen vond, maar waar ik uiteindelijk onnoemelijk veel plezier aan beleefde. Het studeren was ook heel fijn en ik merkte dat ik daarin uit kon blinken. Na het halen van mijn master heb ik nog twee jaar lang een proefschrift voorbereid, maar uiteindelijk was er geen promotieplek beschikbaar en ben ik ermee opgehouden. Ik heb allerlei baantjes en banen gehad, en uiteindelijk was schrijf- en redactiewerk hetgeen ik het liefste doe. Ik maak ook eigen werk en heb leren drukken in een ambachtelijke drukkerij. Het is heel erg fijn om iets concreets, iets met je handen te doen. Anders ben ik alleen maar zo’n denkend hoofd op pootjes. Het lijf moet ook meedoen! Da's wel zo gezellig… Wat een historie. Het is gek om je eigen bewandelde pad zo op te schrijven. Marie, ik ga je weer laten. Schrijf vooral weer zo’n fijne brief! Ik zie er nu al naar uit.

Groets,

Machteld