Jouw brief was de eerste die ik ooit gekregen heb

Hoi Eilys,

Dit wordt mijn allereerste brief! Dat is heel spannend voor mij. Jouw brief was ook de eerste brief die ik ooit gekregen heb. Dat vind ik erg leuk! Ook vind ik je tekeningen erg mooi – ik hou ervan maar kan het zelf niet.

Ik heb een Turkse en een Bulgaarse naam. Mijn Bulgaarse naam is Nora. Ik kom dus uit Bulgarije, uit een dorp vlakbij Kirdjali. Ik was 18 jaar toen ik naar Turkije verhuisde en daar heb ik tien jaar gewoond. Daarna ben ik weer naar Bulgarije geweest voor twee jaar. Nu woon ik alweer negen jaar in Amsterdam. Je kunt dan vast wel raden hoe oud ik ben!

Soms zou ik willen dat ik met de kennis en ervaring van nu terug kon naar de Nora van 18 jaar

Ik vond 30 ook altijd een belangrijke leeftijd, maar nu ik ouder ben vind ik elke leeftijd eigenlijk belangrijk. Toen ik 29 was, overleed mijn vader en toen ik 30 was mijn moeder. Soms zou ik willen dat ik met de kennis en ervaring van nu terug kon naar de Nora van 18 jaar! Ik zou heel veel fouten niet meer maken.

Ik werk sinds vijf jaar niet meer, ik heb een auto-immuunziekte en als het beter gaat wil ik wel weer werken. Vroeger heb ik in de horeca gewerkt maar dat wil ik niet meer. Ik volg nu Nederlandse les en wil straks een mbo-opleiding doen. Iets met zorg denk ik, want ik hou ervan om mensen te helpen. Ik ben een zorgzaam persoon.

Ik heb niet zoveel energie als jij!

Ik woon alleen, ik heb geen familie hier en ook niet veel vrienden, alleen twee goede vriendinnen. Eentje is verhuisd naar Turkije en zie ik niet zo vaak meer, en de ander houdt van andere dingen doen dan ik. Soms ben ik eenzaam. Ik heb niet zo veel energie als jij! En ik hou meer van binnen zitten dan van buiten zijn, maar ik ga wel elke dag naar buiten om te wandelen. Ook wil ik weer gaan sporten, maar ik moet het wel heel voorzichtig opbouwen vanwege mijn ziekte.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te breien, vooral sokken en slofjes. Ook kijk ik graag naar Netflix, ik volg verschillende series (vooral dramaseries en politieseries). Welke series of films kijk jij graag naar? Ook hou ik net als jij van koken, vooral Turks. Op internet zoek ik vaak Nederlandse gerechten om te koken, zoals stamppot met gerookte worst. Dat vind ik ook erg lekker.

Dank je wel voor jouw brief en ik kijk uit naar je volgende!

Groetjes,
Nora

De urgentie ontbreekt bij de meesten

Donderdag 24 maart 2022 10:43 - Ik zit in de trein naar Hengelo 

Lieve Roza,  

Ik vond het heel gezellig maandag, de tijd vloog voorbij! Ik vind het echt leuk dat je zo betrokken  bent. Ik zit nu in de trein onderweg naar Hengelo, ik ga afspreken met Ineke. Zij deed mee aan het  project en ik ga nu een opname van haar maken voor het festival. Hier kun je een artikel over haar  lezen; https://www.tubantia.nl/hengelo/de-brieven-van-ineke-uit-hengelo-komen-in-tijdscapsule over-coronatijd-ik-keek-naar-buiten-en-dacht-het-lijkt-wel-of-alles-stilstaat~a55bd7a0/ Marilien heeft me ook gevraagd om te volgen, dat vind ik echt ongemakkelijk, haha. Misschien  moet ik het toch maar gewoon doen. Voor het project! 

Het is weer druk in het openbaar vervoer en niemand heeft meer een mondkapje op. Dat voelt  minder gek dan ik had verwacht. Ik stond net op het perron in Utrecht en toen bedacht ik me dat  deze verandering zo van de ene op de andere dag heeft plaatsgevonden, dat is toch gek? De  situatie zal in één dag niet zo veranderd zijn, maar hoe we met corona omgaan wel. Het voelt zo  onnatuurlijk.

Daar moest ik sowieso aan denken, die onnatuurlijkheid, terwijl ik langs allemaal  distributiecentra en fabrieken reed; zonde. Ik voel me zo machteloos wat betreft  klimaatverandering. Voor mij is het volstrekt logisch om bijna geen kleren te kopen, veganistisch  te eten en zoveel mogelijk te fietsen (om maar een paar dingen te noemen), maar dat geldt niet voor iedereen. De urgentie ontbreekt bij de meeste mensen. Vaak denk ik over een wereld die  overstroomd is, en een woestijn, waar geen plek meer is voor alle mensen. Zonder dat we het beseffen consumeren we onszelf de afgrond in… Wat me hier vooral aan frustreert is dat alle  verandering heel lang duurt, terwijl andere dingen wel van de ene op de andere dag kunnen veranderen.  

Het eenrichtingsverkeer van de  docent kwam vertraagd binnen

Zoals ik maandag al een beetje aan je verteld had, voelt de coronaperiode als een soort sluimertijd. Dingen gebeurden niet echt, maar half. Er werd vanuit gegaan dat er altijd mensen afwezig waren in de lessen. Iedereen was zich er bewust van dat alles last minute niet door kon  gaan. Tijdens de eerste lockdown kreeg ik les via livestreams, niet via groepsgesprekken. Je kon dan in de livestream een bericht sturen naar de docent als je iets wilde vragen of als er iets niet  lukte. Maar er zat dertig seconden vertraging in beeld en geluid. Dus als de docent iets zei in het  lokaal zagen wij het pas een halve minuut later bij ons thuis. Daardoor kreeg je vreemde situaties met een docent die er pas laat achter kwam dat het geluid uitstond of dat we het bord niet konden  zien. Het was heel lastig om je te concentreren in die lessen. Het eenrichtingsverkeer van de  docent kwam vertraagd binnen. Ook bestonden veel lessen uit het opgeven van huiswerk en dan  kon je zelf aan de slag. Ik overwoog om te vragen of ik gewoon het huiswerk in mocht leveren en  niet meer naar de lessen hoefde te komen, ik werd gek van steeds tien minuten les, werken,  kwartiertje pauze en dan weer lessen. Het was heel inefficiënt, daardoor voelde het alsof ik mijn  tijd verdeed.  

Later kregen we gelukkig wel lessen zonder vertraging en met meer interactieve elementen, en de docenten leerden ook om beter om te gaan met online lesgeven. En vanaf de zesde klas mocht ik  op school fysieke les volgen, omdat ik toen in mijn examenjaar zat. Dat vond ik toen zo fijn, ik  kon me meteen beter concentreren. En ik had weer een sociale basis.  

Ik had met mijn ouders afgesproken dat ik met mijn drie beste vrienden mocht afspreken tijdens  de lockdown zonder afstand te houden

Ik had met mijn ouders afgesproken dat ik met mijn drie beste vrienden mocht afspreken tijdens  de lockdown zonder afstand te houden. Dat heeft me op de been gehouden toen. Ik heb toen met hen heel veel spelletjes gespeeld en we hebben bij elkaar gelogeerd. Hoe heb jij dat gedaan tijdens de lockdowns, heb jij toen mensen gezien behalve je au pair gezin? 

Ik zit zelf ook wel met ethische overwegingen om bij een dierentuin te werken, ik vind het lastig.  Aan de ene kant horen dieren niet opgesloten te zitten, maar aan de andere kant zijn veel van  deze dieren ook weer gered en kunnen dierentuinen mensen ook iets leren over beesten, en dat  ze beter om moeten gaan met de natuur. Zo is alles in Artis vegetarisch of veganistisch, maar ik  vind dat de dieren meer ruimte zouden moeten krijgen… Ik denk dat ik vanaf mei op een andere  plek ga werken, want ik ben ook wel op zoek naar wat andere collega’s.  

Interessant dat je gevangenispsycholoog wilt worden, dapper! 

Grappig dat je ziet dat er in verschillende culturen heel anders met regels en gehoorzaamheid  wordt omgegaan, ik denk dat we daar ook wel iets over kunnen maken. Misschien kunnen we dan  ook nog iets doen met mijn reis naar Hamburg en Berlijn en jouw reis naar Nederland en Duitsland.  

Ik denk dat ze zien dat ik dit gewoon heel graag wil doen, dat het bij me past en dat ik het kan

Ik kom uit een gezin met maar een zusje. Zij is nu elf, ik ben benieuwd hoe zij zich zal ontwikkelen. Ik ga haar veel missen als ik naar Maastricht ga, maar zij mij waarschijnlijk nog veel meer. Hopelijk  zal ze ook de voordelen gaan inzien van je ouders en het huis voor jezelf hebben. Ze krijgt in elk  geval een veel grotere kamer.  

Mijn ouders vinden het heel tof dat ik regie ga studeren, en ze zijn heel ondersteunend. Ik denk dat ze zien dat ik dit gewoon heel graag wil doen, dat het bij me past en dat ik het kan. Mijn toekomst  zal inderdaad niet zo zeker zijn als iemand met een kantoorbaan, maar ik denk dat het belangrijker  is om iets te doen wat je echt leuk vindt. En de afgelopen twee jaar hebben ons laten zien hoe  fragiel onze toekomst is. Tussen al deze onzekerheid en chaos van de grote wereld blijft nog  genoeg over om kunst over te maken denk ik. En anders kan ik ook altijd nog iets totaal anders  gaan doen. Het lijkt me ook super interessant om wiskunde te studeren en daar mee bezig te zijn.  Twee van mijn vrienden studeren nu wiskunde en natuurkunde tegelijkertijd. Dat is echt heftig, ze  zijn bijna alleen maar bezig met studeren.  

Laten we binnenkort afspreken om te brainstormen over wat we kunnen gaan maken, dat lijkt me  voor ons allebei wel fijn! Ik hoop dat je mijn brief leuk vond om te lezen en kijk nu al weer uit naar  je antwoord. Succes met alle deadlines en je tentamenweek 

Veel liefs  

Jona

We worden de pechgeneratie genoemd

Woensdag 30 maart 2022. 22:23 – Ik zit in bed op mij kamer in Amsterdam


Lieve Jona,

Het is eindelijk over: weer een tentamenweek achter de rug! Juist deze keer was de stress
echt niet mee normaal, omdat ik dus deze maand rond twee weken ziek was en daarom heel
veel moest inhalen. Soms heb ik echt het gevoel dat het schoolsystem geen ruimte heeft
voor ziektes, je moet gewoon altijd werken en dat creëert zo veel stress voor de studenten.
Niet echt optimaal als je me vraagt. Maar ja, “Who am I to judge, hè?”

Nou dat is dus de reden waarom ik nu pas een antwoord stuur. Sorry daarvoorL
Toen ik vanmiddag na het tentamen naar huis kwam moest ik ook eerst even bijkomen. Beetje slapen dus, hahah.

Wat leuk, dat je naar Hengelo bent gegaan! Hoe was het om opnames van Ineke te maken?
Lijkt me echt erg spannend om iemand te leren kennen die ook aan dit project meedoet!
Ik moet zeggen dat ik nog helemaal niet met het openbaar vervoer gereisd heb sinds er
geen mondkapjesplicht meer is, maar het lijkt me wel heel apart. Sowieso vind ik het heel bizar dat in Nederland dus helemaal geen maatregelen meer zijn; net zoals jij zei, dat ging wel heel snel.

Die man probeert uit te leggen waarom heel veel mensen de
klimaatverandering niet als een gevaar zien en er daardoor ook niet naar handelen

Klimaatverandering is natuurlijk een heel bijzonder contrast. Afgelopen
woensdag had ik een lezing over duurzaamheid bij het vak sociale psychologie en onze
professor heeft ons een filmpje laten zien van een Ted-talk waarin het precies over dit
onderwerp ging. Die man probeert uit te leggen waarom heel veel mensen de
klimaatverandering niet als een gevaar zien en er daardoor ook niet naar handelen. Het heeft er dus
blijkbaar mee te maken dat de gevolgen van de klimaatverandering te langzaam merkbaar worden.
Hier is de link als je geïnteresseerd bent: https://vimeo.com/10324258 (het duurt ook maar
10 minuten J) Kijk maar of je er zin in hebt en of het je interesseert!

Duurzaam leven is volgens mij ook heel belangrijk, juist omdat ons generatie eigenlijk
helemaal geen andere optie meer heeft, we worden niet voor niks de pechgeneratie
genoemd. Ik probeer dus ook alleen maar nog tweedehands dingen te kopen, juist kleding. Ik
moet wel toegeven dat ik wel een beetje een obsessie heb met kleding dus ik koop wel heel
veel, maar dan tweedehands 😉

...al die kleine stapjes helpen al enorm als
iedereen het zou doen!

Ook fijn om te horen, dat je veganistisch eet! Ben je al lang veganistisch? En was je daarvoor al vegetarisch? Wat was voor jou het moment dat je dit hebt besloten voor jezelf?? Ikzelf ben ook al vegetarisch sinds ik twaalf ben en eet
veganistisch sinds mijn achttiende, dus jouw leeftijd eigenlijk. In Amsterdam heb je ook gewoon
heel veel leuke opties om veganistisch te gaan eten en heel veel mensen hier eten ook
minder vlees en zuivel volgens mij! Heel goed want al die kleine stapjes helpen al enorm als
iedereen het zou doen! Is jouw familie trouwens ook vegetarisch of veganistisch of wat
denken ze ervan dat jij het bent?

Ik kan me helemaal niet voorstellen hoe het voelt als de laatste jaren van je schooltijd
voor het grootste gedeelde online zijn. Ik heb ook echt problemen om me te concerteren als ik
bevoordeeld colleges online in plaats van op de campus bekijk. Nu kun je tenminste naar je
opleiding in Maastricht uitkijken - naar veel sociale interacties dus! Voelt ook meteen beter
en geeft meer motivatie denk ik!

In Maastricht
ga je waarschijnlijk ook wat verschillen merken, zo spannend!

Ik denk ook dat de verschillen tussen culturen een interessant onderwerp voor ons project
zouden kunnen zijn. Niet alleen maar tussen landen, maar ook binnen een land verschilt de
cultuur natuurlijk en het is heel erg afhankelijk van in welk gebied je woont. In Maastricht
ga je waarschijnlijk ook wat verschillen merken, zo spannend!
Ik denk ook wel dat de cultuur een grote invloed heeft gehad op hoe mensen zich tijdens corona gingen
gedragen, omdat corona voor de hele wereld een gevaar was, anders dan de
klimaatverandering helaas. Terwijl het wel steeds ernstiger wordt.

Laten we inderdaad binnenkort weer afspreken om te kunnen brainstormen over wat we kunnen
gaan maken. Ik vond het weer heel leuk om jouw brief te lezen en ben wel benieuwd naar onze
aanstaande brainstormsessie.

Morgen komen mijn vrienden uit Duitsland. Ze blijven twee weken en het is het eerste weekend dit jaar dat ik
niet hoef te werken dus ik kijk er heel erg naar uit om een fijn weekend met hen te hebben! Heb jij ook al leuke plannen?


Hopelijk tot snel! Fijne weekend alvast!
Liefs,
Roz