Dit wordt mijn allereerste brief! Dat is heel spannend voor mij. Jouw brief was ook de eerste brief die ik ooit gekregen heb. Dat vind ik erg leuk! Ook vind ik je tekeningen erg mooi – ik hou ervan maar kan het zelf niet.
Ik heb een Turkse en een Bulgaarse naam. Mijn Bulgaarse naam is Nora. Ik kom dus uit Bulgarije, uit een dorp vlakbij Kirdjali. Ik was 18 jaar toen ik naar Turkije verhuisde en daar heb ik tien jaar gewoond. Daarna ben ik weer naar Bulgarije geweest voor twee jaar. Nu woon ik alweer negen jaar in Amsterdam. Je kunt dan vast wel raden hoe oud ik ben!
Soms zou ik willen dat ik met de kennis en ervaring van nu terug kon naar de Nora van 18 jaar
Ik vond 30 ook altijd een belangrijke leeftijd, maar nu ik ouder ben vind ik elke leeftijd eigenlijk belangrijk. Toen ik 29 was, overleed mijn vader en toen ik 30 was mijn moeder. Soms zou ik willen dat ik met de kennis en ervaring van nu terug kon naar de Nora van 18 jaar! Ik zou heel veel fouten niet meer maken.
Ik werk sinds vijf jaar niet meer, ik heb een auto-immuunziekte en als het beter gaat wil ik wel weer werken. Vroeger heb ik in de horeca gewerkt maar dat wil ik niet meer. Ik volg nu Nederlandse les en wil straks een mbo-opleiding doen. Iets met zorg denk ik, want ik hou ervan om mensen te helpen. Ik ben een zorgzaam persoon.
Ik heb niet zoveel energie als jij!
Ik woon alleen, ik heb geen familie hier en ook niet veel vrienden, alleen twee goede vriendinnen. Eentje is verhuisd naar Turkije en zie ik niet zo vaak meer, en de ander houdt van andere dingen doen dan ik. Soms ben ik eenzaam. Ik heb niet zo veel energie als jij! En ik hou meer van binnen zitten dan van buiten zijn, maar ik ga wel elke dag naar buiten om te wandelen. Ook wil ik weer gaan sporten, maar ik moet het wel heel voorzichtig opbouwen vanwege mijn ziekte.
In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te breien, vooral sokken en slofjes. Ook kijk ik graag naar Netflix, ik volg verschillende series (vooral dramaseries en politieseries). Welke series of films kijk jij graag naar? Ook hou ik net als jij van koken, vooral Turks. Op internet zoek ik vaak Nederlandse gerechten om te koken, zoals stamppot met gerookte worst. Dat vind ik ook erg lekker.
Dank je wel voor jouw brief en ik kijk uit naar je volgende!
Groetjes, Nora
Op allerlei manieren ga ik weer 'aan'
Hey Meinmein,
Het is 6.18 uur en ik zit alweer aan de keukentafel. Met een kop koffie, anders overleef ik de ochtend niet. Deze week ben ik vroeger wakker dan de wekker staat. Dat het werken weer is begonnen na een rustige kerstvakantie doet toch iets met me. Op allerlei manieren ga ik weer 'aan'. Omdat het deze week ook nog relatief rustig is heb ik tijd om een beetje in het rond te kijken, nieuwe inspiratie op te doen, een paar mensen wat uitvoeriger dan normaal te spreken. En dan komen vanzelf de ideeën voor komend jaar, wat ik met mijn team wil bereiken. Dat geeft energie. En het kost blijkbaar veel energie want ik heb honger als een paard. Maar dat terzijde.
Gelukkig tref ik deze ochtend weer een lekker lange mail van jou. En heb ik ook wel even de tijd om daar meteen op te reageren. Wel eerst nog even mijn tweede kop koffie zetten. Zo terug.
In mijn omgeving hoor ik mensen zich regelmatig negatief uitlaten over die Nederlandse film, maar daar ben ik het niet altijd mee eens
Oké. Helemaal eens dat boeken ook onder cultuur vallen. Waar zouden we zijn zonder de literatuur! Een van de mooiste kunstvormen als je het mij vraagt. Maar ik lees wel totaal andere literatuur dan jij (voor het slapen maar als het kan ook overdag ;-)). Ik ken geen enkele titel die je noemt! Het is wat. Ik lees juist bijna alleen Nederlandse literatuur, of in het Nederlands vertaald. Dat leest voor mij nu eenmaal makkelijker, en ik kan beter in het verhaal 'zakken' als de taal niet afleidt.
Ik hou ook van Nederlandse film. In mijn omgeving hoor ik mensen zich regelmatig negatief uitlaten over die Nederlandse film, maar daar ben ik het niet altijd mee eens. Er zitten pareltjes tussen, echt. Het enige minpunt is dat we blijkbaar bijzonder slechte geluidstechnici hebben, want structureel staat het omgevingsgeluid harder dan de stemmen waardoor je bijna ondertiteling nodig hebt. Als wij onze conversatie nog gaan opsturen naar Schrijven naar de Toekomst, dan hoop ik dat ze deze zin eruit lichten en wereldkundig maken!
Over Schrijven naar de Toekomst gesproken: ik kreeg een mail met een aanbod om een schrijfworkshop te volgen. Leek me leuk. Ik heb me ingeschreven. Jij? En toen ik toch weer eens op die site keek... het project was er natuurlijk op gericht om het over de toekomst te hebben. Jij zegt weliswaar niet zoals ik bezig te zijn met de volgende stap ik je leven, maar je kunt vast fantaseren over wat je doet en wie je bent in 2027. Dat is niet zo heel ver vooruit. Ik zal in mijn volgende mail daar eens wat over proberen te zeggen.
....het zitten in een zaal, in een donkere ruimte, waar een zekere groepsconcentratie heerst, kan net zo verlichtend zijn als meditatie
Waar was ik, oh ja, cultuur. Ik ben een tijd lid geweest van een supersympathiek initiatief genaamd We Are Public. Dan betaal je zeventien euro per maand en mag je onbeperkt naar een goede selectie van theatervoorstellingen. Ik was voorheen nooit zo van het toneel (ik vind het superirritant, dat toontje dat de acteurs op de toneelschool aangemeten krijgen), maar door die pas en omdat ik een nogal theaterminnende vriendin heb die me telkens weer meesleepte, heb ik toch aardig wat van het hedendaagse toneel gezien, en eerlijk is eerlijk, in de meeste gevallen was het toch erg de moeite waard. Soms om het verhaal, soms om de kostuums en decors, soms om de muziek... er is eigenlijk altijd wel iets dat roert of inspireert. En zelfs als het niks is, het zitten in een zaal, in een donkere ruimte, waar een zekere groepsconcentratie heerst, kan net zo verlichtend zijn als meditatie.
Echter, over musical denk ik hetzelfde als jij. Ik heb Elisabeth gezien (over Sisi, met Pia Douwes). Daar was ik toen heel erg van onder de indruk. Maar toen we daarna naar Aïda (?) gingen, toen kreeg ik door dat het allemaal hetzelfde is: vooral heeeeel erg hard zingen. Nou, dat verveelt al snel. Dus in de pauze zijn we weggegaan en ik zal nooit meer naar een musical gaan. Hoe kunnen ze dat zo ontzettend lomp en grof verkloten? The Sound of Music is niet voor niets nog steeds zo populair. En daar wordt toch ook niet hard in gezongen? Anyway.
Maar nu door corona is dat hele theatergebeuren natuurlijk totaal stil komen te vallen. En thuis een livestream kijken, dat doet het niet voor me. Gelukkig ben ik ergens in oktober nog naar een geweldig koor gaan luisteren. Werk van Arvo Pärt onder andere. Ken je dat? Zo mooi. Daar kan ik nog een paar maanden op teren. Maar dan moet de boel toch echt weer open gaan hoor! Ik mis het zo! Gelukkig hebben we deze correspondentie nog.
Ik beeld me soms in hoe het zou zijn als mijn moeder er niet meer is
Over de dood nog één ding. Je zegt dat je je ouders zo mist. Ik beeld me soms in hoe het zou zijn als mijn moeder er niet meer is. En daar word ik dan zo verdrietig van. Toen ik als kind doorkreeg dat opa er op een dag niet meer zou zijn, had ik bedacht dat als ik alvast wat vooruit zou huilen, het niet zo'n pijn zou doen wanneer hij echt zou overlijden. Dus regelmatig lag ik dan in mijn bedje in te denken dat opa dood ging en liet ik wat traantjes. Eigenlijk doe ik dat nu ook om de klap op te kunnen vangen als mijn moeder zou overlijden. Ik weet niet of het werkt, maar ik vind het op een rare manier ook wel weer grappig hoe ik ermee omga. Maar we gaan het er niet te veel over hebben, we moeten voorkomen dat je dipje weer inzet!
Goed, mijn wekker gaat nu, tijd om in actie te komen. Ik wens je een mooie dag!
Sanne
Of ik van cultuur houd, vroeg je
Of ik van cultuur houd, vroeg je. Ik ga vandaag geen uitgebreide e-mail schrijven, maar ik maak wel even een beginnetje. Daarna mag ik van mezelf lekker vroeg naar bed. Na een bezoekje te hebben gebracht aan de pedicure vanmorgen en de fysio vanmiddag, gevolgd door een kletsnatte en koude wandeling met dochterlief, afgesloten met een bezoekje aan de apotheek om daarna met een gênante lading medicijnen (voor manlief en de helft ontbrak nog, zag ik thuis) naar huis te 'zwemmen', heb ik dat wel verdiend, vind ik.
Dus, je vraag over cultuur (je andere beantwoord ik een andere dag). Ik denk dat ik die wel met 'jazeker' kan beantwoorden. Van welke cultuur dan precies is moeilijker onder woorden te brengen. Ik vind lezen er trouwens ook onder vallen, maar dat laat ik nu even links liggen.
Er was een tijd dat ik elk jaar een stuk of zes voorstellingen boekte in het theater in Barendrecht of Rotterdam. Dat deed ik aan het begin van het seizoen, om er zeker van te zijn dat we ook inderdaad gingen. Dat schiet er anders in een gezin met opgroeiende kinderen nog weleens bij in, tijd voor elkaar buiten de deur. Op een gegeven moment is het er dan toch bij ingeschoten en dat had onder andere te maken met het aanbod. Tot die tijd hadden we van alles gezien en gehoord, muziek (van pop tot klassiek), toneelstukken (wat minder overigens), cabaret… Behalve de avondjes samen ging ik dan ook nog weleens naar een voorstelling met een vriendin. En ik ben al snel met Pieter naar klassieke concertjes voor kinderen gegaan, die op zondagmiddag gegeven werden in het theater in Barendrecht. Ik heb daar zelfs nog een poosje gewerkt, daar moet ik nu aan denken.
....zeg gewoon wat je te zeggen hebt, ik ga toch ook niet tegen m'n fysio zingen dat hij me pijn doet?
Ik mis het niet eens zo heel erg, naar het theater gaan, moet ik bekennen. Het lijkt wel of ik kieskeuriger ben geworden. Voorheen ging ik trouwens zo weinig mogelijk naar musicals. Dat vond (vind) ik zo’n rare vorm van toneel: zeg gewoon wat je te zeggen hebt, ik ga toch ook niet tegen m’n fysio zingen dat hij me pijn doet? Maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik zo tussen de bedrijven door toch wel een acceptabele heb gezien. Welke, daar zou ik over na moeten denken. Genoeg, ik ga nog even onderuit in m'n stoel en dan...
Met name mijn moeder was heel bang voor de dood
Oké, de volgende dag dan. 6 januari om precies te zijn. Over de dood ga ik het nu even niet hebben, tenminste, niet uitgebreid. Het doet me wel weer even aan m'n ouders denken. Die zijn net voor de millenniumovergang allebei gestorven. Beter gezegd: in 1999. Met name mijn moeder was heel bang voor de dood. Ze heeft heel lang in het ziekenhuis gelegen na de dood van mijn vader en toen ze op een gegeven moment in coma raakte, was ze heel rustig, als je begrijpt wat ik bedoel. De arts vertelde toen dat hij een manier wist om haar – misschien – even bij te brengen, zodat we afscheid van haar konden nemen. Alleen het idee al: 'Hé, mam, dag hoor!' Ik moest er niet aan denken! Mijn zussie en ik hebben het er niet eens met onze broers over gehad en meteen besloten dat dat niet aan de orde was. Stel je voor dat de paniek dan weer zou toeslaan! Ik realiseer me terwijl ik dit schrijf hoe erg ik haar (en m’n paps ook, maar toch anders) nog steeds mis en dat mijn sipje toch nog ernstig op de loer ligt! Dus ga ik nu over op boeken!
Ik ben ongeveer op de helft en denk nu steeds: het zal toch nog wel goedkomen?
Ik weet niet meer precies wat voor titels jij noemde, ik kende ze niet in elk geval. Net als met theater vind ik heel veel genres fijn. Ik vond de boeken van Zafon bijvoorbeeld geweldig, al moet ik erbij zeggen dat ik dan bij deel 4 wel door moet bijten, dan heb ik mijn verzadigingspunt kennelijk al een poosje geleden bereikt. Fantasy vind ik ook tof en ik heb ook (even tussendoor: er loopt aan de overkant een meneer op z'n dakkapel en m'n maag maakt hele vervelende draaiende bewegingen nu) genoten van (en gehuild om) een heleboel young-adultboeken.
Ik lees, zoals ik al verteld heb volgens mij, Engelse boeken op mijn Kindle en daar tref ik soms hele deprimerende boeken aan (eigen schuld hoor, ik koop ze zelf). Zo ben ik nu bezig in The Rabbit Girls en dat had ik aangeschaft omdat het me deed denken aan The Last of the Moongirls en Tell It to the Bees, zulk soort titels, maar ik had me dus absoluut niet gerealiseerd dat de vrouwen in de concentratiekampen waarop geëxperimenteerd werd (in de Tweede Wereldoorlog) zo genoemd werden. Bovendien is de hoofdpersoon, die er onopzettelijk mee wordt geconfronteerd, zo vreselijk verknipt en getraumatiseerd. Kortom, een deprimerend en tegelijkertijd boeiend boek. Ik ben ongeveer op de helft en denk nu steeds: het zal toch nog wel goedkomen?
Stom hè! Dat je ergens helemaal niet achter kunt staan en er toch niet van los komt
Ik moet er nog even bij vertellen, bij boeken en bij lezen, dat ik mezelf alleen 's avonds voor het slapengaan tijd gun om te lezen. Die calvinistische opvoeding speelt me in dat opzicht nog steeds parten. Stom hè! Dat je ergens helemaal niet achter kunt staan en er toch niet van los komt. Ledigheid enzo. Een e-mail aan Sanne schrijven valt daar blijkbaar niet onder, want daar voel ik me dus absoluut niet ongemakkelijk bij, maar als ik midden op de dag met een boek ga zitten…
Nou, inmiddels ben ik me te barsten geschrokken van de telefoon en moet ik ernstig plassen, dus ik laat het hier even bij. Laat ik eindigen met het volgende: hoe het is om je huisdier als je 'dierenkind' te beschouwen weet ik niet. Ik heb alleen mensenkinderen, al hebben we wel van alles aan huisdieren gehad. Ik heb echter voldoende inlevingsvermogen om me er iets bij voor te kunnen stellen! Bovendien: onze oudste zoon en zijn vrouw hebben geen kinderen, maar wel een kooikerhondje. Need I say more?
Lang leve corona, zou ik bijna zeggen, want onze e-mailwisseling zou er anders niet geweest zijn! Amen. 😉
Meinmein
Ik blijf positief denken
Beste Joop,
Fijn om jouw brief weer te mogen lezen.
Ik heb het druk met de kids. Ik probeer zoveel mogelijk veel tijd met ze door te brengen en ze van alles te leren. Ik ben van mening dat wanneer je je kind alle liefde en tijd geeft dat hij of zij later mij ook beetje van zijn tijd kan geven. Ons geloof leert ons om veel met de kinderen te ondernemen en hen van alles te leren. Ik merk wel dat de opvoeding van mijn kinderen anders is dan hoe ik opgevoed ben. Ik kom uit een groot gezin, maar elke kind kreeg aandacht. We hadden het niet zo breed als nu. Wij kregen niet elke keer nieuw speelgoed of een telefoon, maar we waren dankbaar. We speelden veel buiten. De kinderen van tegenwoordig krijgen alle luxe voorzieningen en zijn dan nog niet dankbaar.
Ik ben niet echt een politiek mens. Ik stem wel elke keer, maar geloof hun beloftes niet altijd. Elke politieke partij heeft positieve en negatieve punten. Ik zelf stem vaak op Denk of anders GroenLinks.
de buurt is multicultureel, maar.....
De buurt heeft echt een onderhoudsbeurt nodig. Ik geloof, dat er een potje is vanuit de gemeente zodat de bewoners iets kunnen organiseren om de buurt schoon te houden. Door de werkzaamheden merk ik dat het verkeer drukker wordt en chaotischer. Zoals ik al eerder zei, de buurt is multicultureel, maar je ziet wel groepsvorming qua cultuur of afkomst. Ik hou mij daar niet zo mee bezig en probeer van alles te genieten. Ik blijf positief denken.
Het was weer leuk om te schrijven.
Adnan
Je schrijft in een aangenaam ritme
Beste Saeed,
Dank voor je eerste brief. Je schrijft in een aangenaam ritme. Ik zal eerst iets over mezelf vertellen, net als jij hebt gedaan.
Ik ben veertig jaar oud en heb een dochter van zes, ik woon met veel plezier in Den Haag. Ik hou van de zee. Ik ben theatermaker en schrijver, de laatste jaren spits ik mij meer toe op het schrijven van theaterteksten. In de corona lockdown heb ik ook een aantal korte verhalen geschreven. Ik zou graag een roman schrijven, ooit. Heb jij romans geschreven? Nu schrijf ik theaterteksten voor jongeren. Mijn favoriete onderwerp is identiteit in relatie tot technologie en toekomst. In 2016 schreef ik 'My robot is a lover', een stuk dat ik ook regisseerde. Het gaat over een jongen in de toekomst die zijn ideale eerste geliefde vormgeeft als een robot. Als zijn buurmeisje langskomt om kennis te maken, denkt hij dat zij zijn bestelde robot is. Uiteindelijk moet hij kiezen tussen de veilige geprogrammeerde liefde en de gevaarlijke mysterieuze.
Ik ben gefascineerd door de werking van technologische vooruitgang op de menselijke psyche en de moraal
Hoe wij als mensen door technologie opnieuw moeten kijken naar eeuwenoude dilemma's als liefde en dood. Het stuk dat ik nu ga schrijven zal ook in de toekomst spelen en gaan over leven na de dood. Wat als we in de toekomst niet meer hoeven sterven? En blijven we nu door het internet niet op een bepaalde manier voor altijd doorleven? In mijn onderzoek voor de tekst die in nu ga schrijven kijk ik veel science fiction films en verdiep ik mij in dystopie en utopie. Wat me opvalt is dat futurisme altijd over het verleden gaat, of zoals jij zegt; uitgaat van wat er nu is en daarop verder borduurt. Dat is natuurlijk ook logisch, echt in de toekomst kijken kunnen we niet. Door corona kijk ik anders naar deze films, denk ik. Het lijkt minder onvoorstelbaar, minder verder weg.
Toen ik gisteren in de bus zat na een lange wandeling, ik hou van lange wandelingen om mijn hoofd te klaren, vond ik de wereld met mondkapjes vreemd, maar het wende ook snel, dat is ook weer vreemd. Waar zullen we nog meer allemaal aan gaan wennen de komende jaren?
Het online leven geeft ook een ongekende sociale druk
Ik werk als theaterdocent ook met jongeren, ik vind hen zeer inspirerend. Ze hebben vaak al een goed geformuleerde blik op de wereld. Door het internet zijn ze goed geïnformeerd en kunnen ze stelling nemen en hun identiteit vormgeven. Maar het online leven geeft ook een ongekende sociale druk. Als ik met hen spreek kan ik zeer hoopvol zijn over de toekomst, maar zij komen wel uit een geprivilegieerde groep.
Over zeven jaar is corona uit de wereld en spreken we over voor en na corona. Er zal veel schade zijn aan kunst, cultuur en economie, maar er zal nog veel welvaart zijn, ook veel armoede. Persoonlijk hoop ik dan dagelijks te schrijven en te zijn begonnen aan mijn roman. Misschien is deze zelfs al af! Ik wilde graag aan dit project meedoen, omdat ik denk dat hardop filosoferen en nieuwe ideeën vormen over samenleven nuttig zijn. Ik hou ook van speculeren en filosoferen, van werelden scheppen in mijn hoofd. En van schrijven, ook in briefvorm. Mooi dat jij zegt 'fictietaal'. Ook ben ik een luie schrijver, ik begin maar niet, als ik eenmaal begonnen ben kan ik wel lang doorgaan. De vraag die mij bezighield toen ik 'My robot is a lover' schreef was: Zal onze perceptie op de romantische liefde verdwijnen of veranderen in de toekomst? Door datingapps, robots en het bereiken van een hoge leeftijd. Wat denk jij?
Ik hou ook van speculeren en filosoferen, van werelden scheppen in mijn hoofd
Ik hoop ook op een inspirerende briefwisseling. Ik ben ook benieuwd naar je leven in Jemen en hoe je in Nederland terecht bent gekomen.
Groet, Marjet
Cookie-instellingen
Wij gebruiken cookies om de functionaliteit van onze website te verbeteren.
Functioneeel
Altijd actief
Het opslaan van de gegevens is noodzakelijk voor het legitieme doel van het leveren van een door abonnee of gebruiker uitdrukkelijk gevraagde dienst, of met als enig doel de overdracht van communicatie via een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of op meerdere websites te volgen voor vergelijkbare marketingdoeleinden.