Wees lief voor elkaar !!!

Hoi Piet,

Ten eerste ook nog gefeliciteerd met je dochter. Nog thee gedronken en heeft ze zich ondanks Covid misschien toch een beetje jarig gevoeld? Mijn zwager vond zijn '’O shit, ik ben 50 kit' ook grappig, dus dat was zeer geslaagd.

Wat goed dat de scopie er goed uit zag. Dat is toch weer een zorg minder. Hoe lang mag je dan weer wegblijven tot de volgende controle?


Ik heb vorige week zondag mijn eerste vaccinatie gehad (Moderna) via het ziekenhuis. Wel was het zo, dat al het personeel van Den Helder naar Alkmaar moest. Het was schijnbaar niet te realiseren om het vaccineren op beide locaties te bewerkstelligen. Zoals gewoonlijk was 'Den Helder' weer de klos. Voor vijf minuten werk ruim twee uur onderweg, beetje jammer en zonde van mijn vrije dag. Maar ja, positief blijven: de eerste stap naar vrijheid is gezet.
Misschien dat de tweede ronde in Den Helder georganiseerd wordt.


Heb je wel zin in verplichtingen? De zomer komt er aan!!!!

Je gesprek bij de stichting Werkbank Drechtsteden, is dat dan vrijwilligerswerk? Of ga je weer aan een baan beginnen?
Heb je wel zin in verplichtingen? De zomer komt er aan!!!!
Ik had van de week twee vrije dagen en ben ook druk in de tuin geweest. Het was zalig weer en droog, dus prima weer om alles te scheren, snoeien en te vegen. Het ziet er ook weer strak uit. Was wel gebroken ’s avonds. Ik heb de hele avond met een warm pittenkussen op mijn knieën en polsen gezeten. Ik heb mijn hele leven al veel last van mijn gewrichten (fybromyalgie). Maar de pijn was de volgende dag weer minder en het resultaat was het zeker waard.
Ik ben net zoals jij, zodra het weer het toelaat, zit ik in mijn tuin. Dit jaar heb ik een schaduwdoek aangeschaft om onder te zitten. Moet alleen nog iemand vinden om hem op te komen hangen. Zo handig ben ik ook weer niet
Ik heb niet meer zoveel zin om in de volle zon te zitten. Ik houd het tegenwoordig niet zolang meer vol. Misschien is het ook gezonder.

Dit jaar heb ik pas eind augustus zomervakantie, dus ik heb nog even de tijd. Wij moeten in januari onze zomervakantie al doorgeven en ik dacht: doe maar zo laat mogelijk, want misschien is onze vrijheid weer uitgebreid en kan ik in ieder geval weer een terrasje pakken. Maar het gaat gelukkig sneller dan verwacht. Ik heb echter nog geen gebruik gemaakt van die vrijheid, jij wel? Ik heb er eigenlijk ook geen zin in om dingen te ondernemen waar een snel-test aan vooraf gaat. Dat vind ik te veel gedoe. En Ik ben toch nog veel aan het werk, dus ik heb het eigenlijk nog niet door of misschien ben ik er al aan gewend om niets te mogen. dat zou toch wel erg zijn, pffff.


Je hebt toch ook met mensenlevens te maken?!

Ook ben ik druk geweest voor het werk. Een collega en ik hebben het op ons genomen om naar de OR te stappen en een extra vergadering aan te vragen met onze leidinggevende. Dit alles gaat over geplande bezuinigingen, werktijdveranderingen, enz. Dat gesprek is al achter de rug en heeft nog weinig opgeleverd....... niets anders dan stress.
​Het zal nog wel een tijd gaan duren, want leidinggevende denken aan het geld en op de werkvloer, Dan wordt er alleen aan gedacht of het wel haalbaar en veilig kan. Je hebt toch ook met mensenlevens te maken?!


Dan de toekomst
De volgende gedachte vloog mij eigenlijk van de week aan: de versoepeling, maar voor mij verandert er weinig.
Het coronaleven dat 'jullie' is opgelegd, is mijn leven: werken en alleen thuis komen/zitten. Ik hoop voor mijzelf, dat ik hier sterker in word in de toekomst. Dat ik misschien ALLEEN op vakantie ga. Tot op heden kan ik mij niet voorstellen, dat dat leuk is. Mijn collega’s zeggen al enige jaren: "Astrid, je moet gewoon accepteren dat je weduwe bent en dus alleen en dat je dus ook alleen dingen moet gaan doen". Ik word daar nog steeds verdrietig van en heb nog steeds een strijd in mijn hoofd. Maar ik geef mijzelf niet op, wie weet wat de toekomst brengt.
Ik hoop dat mensen van deze vreselijke periode leren, maar ik ben bang van niet
Wees lief voor elkaar !!!


Een fijne zondag en een lieve groet,

Astrid

Is er nog tijd? Een brievendialoog

Lieve Jona,

Tijd is zo'n bizarre constructie als je er over nadenkt. Ooit heeft iemand dus bedacht dat we ons leven in bepaalde afdelingen onderverdelen: jaren, maanden, weken, uren, minuten en seconden. Dat creëert een fundering onder ons leven en geeft een gevoel van controle. Maar is dat echt zo? Is tijd niet juist heel vaak een van de belangrijkste redenen waarom dingen mislukken?

Klimaatverandering

Wetenschappers hebben het er altijd over hoe we bijna geen tijd meer hebben, ze zeggen dat we snel moeten handelen om nog een verschil te kunnen maken. Maar wat moeten we eigenlijk doen met deze zin. 

Alles kost tijd en grappig genoeg lijkt het altijd alsof tijd dus het enige is waar we niet genoeg van hebben 

Het leven gaat maar door en door en neemt tijd in beslag: school, werk, vrienden of wat dan ook. Alles kost tijd en grappig genoeg lijkt het altijd alsof tijd dus het enige is waar we niet genoeg van hebben. 

Soms denk ik het heeft toch allemaal geen nut. De wereld gaat toch naar de kloten. Niks van wat we nu doen, maakt nog een verschil, dus waarom gooi ik mijn principes niet gewoon overboord en doe ik wat ik wil? Klimaatverandering, oorlog, hongersnood, racisme, inflatie, huizenmarkt….- Dingen waar ik toch niks aan kan doen, waar ik geen controle over heb.

Onzekerheid.

Alles wat gebeurt of juist wat nog gaat gebeuren is onzeker. Hoe kun je naar iets uitkijken als je er geen idee van hebt hoe het eruitziet. Dat is een probleem voor me. Ik haat verrassingen, al mijn hele leven. En onze toekomst is één grote verrassing. Dus haat ik de toekomst? Is dat misschien waarom ik zo negatief ben? 

Waarom zou ik een kind het leven geven, als het niet van de wereld kan genieten?

Als mensen me vragen of ik later kinderen wil krijgen, is mijn antwoord altijd nee. Meestal zijn mensen dan heel verbaasd en vragen ze naar mijn reden. Ik zeg eigenlijk altijd hetzelfde: “Ik wil geen kinderen in zo'' n onzekere wereld. Waarom zou ik dat doen? Waarom zou ik een kind het leven geven, als het niet van de wereld kan genieten?”

Lieve Roza, 

Ik keek vandaag naar een filmpje over klimaatverandering. In het filmpje werd er besproken hoeveel graden de temperatuur op aarde nog gaat stijgen. Nu is de aarde één graad opgewarmd. Bij vier tot acht graden opwarming is er een risico dat de mens zal uitsterven. Als we het beleid dat we nu hebben niet veranderen, is de aarde in 2100 drie graden opgewarmd. Drie graden zou betekenen dat delen van de aarde onbewoonbaar worden en dat er om de haverklap natuurrampen plaatsvinden. Dat lijkt me verschrikkelijk. 

Wij zijn degenen die de bomen kappen, wij zijn degenen die ons leefgebied verkleinen 

Ik zie een wereld waar mensen steeds dichter op elkaar worden gedreven, als apen die weg moeten uit het regenwoud, omdat er bomen gekapt worden. Wij zijn degenen die de bomen kappen, wij zijn degenen die ons leefgebied verkleinen. 

En alle mensen zitten dan op hun kleine kluitje grond, ze proberen krampachtig aan hun leven vast te houden maar het lukt niet. 

Alles draait nog steeds om spullen en geld. Kunst bestaat niet meer, of althans niet in de vorm waarin we het nu kennen. Films zijn om te ontspannen, in het theater is alleen nog Shakespeare te zien. Boeken lees je om er later geld mee te verdienen. De mensen moeten overleven, hebben niks om voor te leven. Ze zitten vast in een systeem, waar je maar beter aan mee kunt doen.

Waar ben ik?

Ik heb me teruggetrokken uit de wereld, ik woon alleen. Of misschien met lotgenoten buiten de steden. Ik probeer om me in een bubbel te begeven, het geheel niet meer te hoeven zien, niet na te denken. 

Zeker, ik heb me ingezet en verzet. Geprobeerd en geprotesteerd. Mislukt. De tijd dat ik dacht dat ik iets kon veranderen, ligt achter me. 

Gewoon om te voelen dat ik niet alleen ben. Het gevoel dat je toch bij elkaar hoort

Lieve Jona,

Vandaag zat ik op mijn fiets en het waaide heel hard, net als bijna altijd in Nederland. Ik ben er inmiddels een beetje aan gewend. Ik keek om me heen om te zien wat andere mensen deden. Hoe zij met deze situatie omgingen. Gewoon om te voelen dat ik niet alleen ben. Het gevoel dat je toch bij elkaar hoort.

Het is wel vreemd dat mensen dat doen. Maar uiteindelijk doen we dat bij bijna alles in ons leven.

 In het Duits zeg je: “Wir müssen alle gemeinsam an einem Strang ziehen” en het betekent meer of minder dat we met zijn allen moeten samenwerken om iets te bereiken. Ik vind het een mooie gedachte. Dat we gewoon samen wel iets kunnen veranderen dus. 

Alleen maar negatief denken gaat ons niet helpen. Laten we liever om ons heen kijken en ons laten inspireren door elkaar. Uiteindelijk hebben we wel allemaal één doel en dat is onze wereld te redden, voor een goede toekomst. Een toekomst waar we trots op kunnen zijn. Als we iets kunnen doen is het er samen voor zorgen dat iedereen van de aarde kan genieten, want het is echt mooi hier.

Toen ik van mijn fiets stapte scheen de zon en de gracht zag er zo mooi uit. Ik vind de aarde te mooi om niet te redden.

Lieve Roza

Het is 2027, eindelijk! Gek om te beseffen dat ik pas een half jaar geleden ben afgestudeerd in Maastricht. Het voelt fijn om nu echt zelfstandig te zijn. Ik ben nu helemaal vrij. 

Nou ja, echt vrij ben ik natuurlijk ook niet echt. Ik heb het hartstikke druk: acteurs vinden, repetities plannen, subsidie aanvragen, tekst schrijven, muziek maken… Het stuk waar ik nu mee bezig ben gaat over verandering en hoe je jezelf open kan stellen. Eigenlijk over controle, en hoe je die los kan laten.

Misschien dat vrijheid eigenlijk betekent dat je kan kiezen waar je jezelf aan wilt verbinden, wat jij belangrijk vindt

Misschien dat vrijheid eigenlijk betekent dat je kan kiezen waar je jezelf aan wilt verbinden, wat jij belangrijk vindt. In plaats van het clichématige luieren en niks doen, al is dat ook heel belangrijk vind ik hoor. 

Ik overweeg om na dit project toch een pauze te nemen van theater, me weer even in het ‘echte leven’ te begeven, ervaringen op te doen, nieuwe dingen te leren en zo. Van de zomer ga ik met drie vrienden een fietstocht maken door Scandinavië, we hebben er erg veel zin in. 

Het is zo fijn dat er eindelijk milieubewuste partijen aan het roer zijn gekomen. De subsidie voor vlees wordt afgebouwd, een elektrische auto is eindelijk goedkoper dan een benzineauto, en vliegen wordt duurder. Dat kan natuurlijk allemaal veel sneller en er moet veel meer, maar ik heb goede hoop voor de toekomst. De mensen veranderen, ze zijn opener dan vijf jaar geleden. Ze luisteren eindelijk.

Hoe gaat het met jou? 

Liefs Jona

PS Heb jij trouwens al in de nieuwe nachttrein van Amsterdam naar Barcelona gezeten? Ik wil nog graag een keer naar Spanje

Ik ben wel iemand, die altijd de controle wil houden

Hoi Ina,

Wat ontzettend leuk en spannend zeg!

Eén sok in drie dagen vind ik al heel wat hoor. Dat vind ik op zich al een hele prestatie!

Ik zit zeker op insta! 

Lijkt me leuk om het te volgen! ik vind het altijd heel erg knap en tof om te zien als mensen creatief zijn. Ik ben zelf namelijk helemaal niet creatief. Wel in het denken en het schrijven, maar in de uitvoering ben ik nooit zo goed :). Ieder zijn talenten.

Wat een mooi idee om de zussendag toch voort te zetten!

Ik heb niet echt organisatietalent. Ik wil altijd veel te veel doen. Ik ben wel iemand die altijd de controle wil houden. Ik hou niet zo van verrassingen :). Ik wil weten waar ik me op voor kan en moet bereiden.

Ik kan me heel goed voorstellen dat het toch een lastige dag is, want het was altijd jullie moment. De dag van jullie drietjes. Dat gemis zal altijd blijven. Maar op deze manier denken jullie nog even extra aan haar. Ik vind het een mooi idee.

Volgende week is het paasweekend. Misschien leuk om een uitgebreide paasbrunch te doen? Tegenwoordig kan je heel veel lekkere en uitgebreide paasboxen laten bezorgen. Misschien is dat een idee? Dat jullie daarna lekker gaan wandelen of een film kijken. Volgens mij wordt het volgende week erg lekker weer.

........ samen een film kijken, terwijl iedereen thuis zit.

Ik heb sinds kort het ’samen online een film kijken’ ontdekt. Op deze manier kan je toch samen een film kijken, terwijl iedereen thuis zit. Het werkt het perfect! Je moet wel allebei lid zijn van de streamingsdienst. Het heet teleparty. Je hebt ‘m ook voor videoland (videoland party). Misschien niet ideaal voor de zussendag, maar wel voor een ander moment. Ik heb het een keer met 4 personen tegelijk gedaan en dat werkte perfect. Volgens Teleparty kan het met 50 mensen tegelijk, maar dat lijkt me heel chaotisch.

Fijn weekend Ina!

Liefs,

Clannad