Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. Leuk om je afgelopen vrijdag even te zien bij het maken van de foto's voor dit project. Ben ook benieuwd hoe je het ervaren hebt dat er foto's van je gemaakt werden? Ik vind nieuwe dingen doen en ervaren leuk om te doen, maar ook soms ongemakkelijk en wat zoekend. Zo heb ik ook het maken van de foto's ervaren.
Niets heerlijker dan te horen hoe eerste dates ervaren worden
Eigenlijk had ik toen ik je zag al allerlei vragen voor je. We stopten ons laatste gesprek met welke rol je innam en ik inneem bij sociale ontmoetingen. Ik ervaarde veel herkenning bij het ontwerp. Heel leuk. Maar... toen ik hoorde dat je op date was geweest, was ik helemaal nieuwsgierig. Ik smul van liefdesverhalen. Niets heerlijker dan te horen hoe eerste dates ervaren worden, welke gevoelens, onzekerheden en vrolijkheden er bij komen kijken. In dat opzicht geniet ik niet alleen van mijn eigen 'eerste keren', maar kan ik ook enorm genieten van andermans 'eerste keren'.
Niet dubbelzinnig bedoeld trouwens, want die al bekende eerste keer vond ik voornamelijk ongemakkelijk en is eigenlijk helemaal niet zo'n leuk verhaal. Wel een verhaal waar ik van alles over geleerd heb trouwens. Over hoe zo'n eerste keer kan zijn, en hoe het ook zou kunnen zijn.
Laatst zag ik een tv-programma, Sekszusjes TV, dat hier ook over ging. Zij gingen in gesprek met pubers over hoe zij het zelf hadden ervaren en hoe zij er naar keken. De combinatie van visuele aspecten, kwetsbaarheden en de theorie in dit programma zette me aan het denken. Wat voor verhaal wil ik meegeven aan mijn kinderen, welke verhalen worden daar eigenlijk in de maatschappij over verteld, en wat leeft daarover bij hen? En hoe anders zou mijn eigen ervaring kunnen zijn als ik andere verhalen meegekregen had? Eigenlijk ook een heel interessant onderwerp.
Ik merk sowieso dat jongere mensen meer open zijn dan ouderen
Hoe kijk jij daar tegen aan? Ben benieuwd of jij, als iemand die toch wel wat jonger is dan ik, andere gedachten hebt over dit onderwerp. Ik merk sowieso dat jongere mensen meer open zijn dan ouderen. Het lijkt wel alsof hoe ouder we worden, hoe oppervlakkiger de gesprekken kunnen zijn, over die ditjes en datjes. Zo saai.
Ik merk dat ik het mis als er geen eerste keren zijn in mijn leven, dan ga ik mopperen dat mijn leven zo voorspelbaar is. Waar ik natuurlijk niet echt onderuit kom met kinderen... Want tsja, rust, ritme, regelmaat en zo. Heel ouderwets maar werkt toch ook heel goed. Terwijl er ook heel veel eerste keren zijn met kinderen, en het is voor mij de kunst om die ook te blijven zien tussen alle structuur door. Door de veelheid van het leven met kinderen is het soms moeilijk om daar oog voor te blijven houden. Al helpt het natuurlijk ook niet dat ik er twee heb. Iets met herhaling...
Nou tabee, ik moet een kind naar zwemles brengen.
Ben benieuwd weer naar je brief. Lijkt mij trouwens ook leuk om binnenkort een keertje koffie of thee met je te drinken!
Groetjes, Charron
Plattelandskinderen
Hai Lot,
Daar ben ik weer. Vond het ontzettend leuk je brief op de mat te ontvangen. Word echt nog steeds net zo blij als vroeger, als ik post ontvang! En dan al helemaal met zo’n mooie handgeschreven brief als die van jou.
Je verhaal over je naam vond ik heel mooi. Wat dapper van je om als 9-jarige al over zoiets te beslissen. Denk dat 9-jarige ik dat enorm bewonderd zou hebben, al doet 21-jarige ik dat dus nu ook. Kan me erg vinden in hoe je benoemt dat je naam is wie je bent, voor een deel. En inderdaad als iemand daar dan opeens een eigen draai aan geeft voelt dat niet meer zo eigen. Al moet ik zeggen dat ik bijnamen ontzettend kan waarderen. Mijn meest gebruikte bijnaam heb ik eigenlijk zelf bedacht. Toen ik heel erg klein was kon ik mijn naam niet goed uitspreken, en zodoende zijn mijn ouders en zussen mij zo gaan noemen als bijnaam. En nu gebruiken mijn vrienden deze ook vaak. Ik merk dat als iemand die je begint te kennen opeens van je volledige naam overstapt op je bijnaam ik daar toch altijd even vrolijk van word, neemt een hele muur weg.
Met die nieuwe naam trok ze ook een nieuwe 'jas' aan, en ik begreep niet altijd helemaal waarom ze die oude liet liggen
Je verhaal deed me ook kort aan een oude vriendin van mij denken. Zij ging tot haar 20ste door het leven als ‘Anne’. Na alles wat ze had doorgemaakt voelde dit niet meer als een passende naam voor haar. En vooral wou ze niet meer de naam dragen die haar ouders haar gaven, dus eigenlijk wilde ze ook een nieuwe identiteit kiezen of aannemen. Hoe dan ook, daarna besloot ze dat ze 'Veron' genoemd wilde worden. Ikzelf moest er heel erg aan wennen en vond het best lastig zo nu en dan. Vooral denk ik omdat ze met die nieuwe naam ook een nieuwe 'jas' aantrok en ik niet altijd helemaal begreep waarom ze die oude liet liggen. En er wrong denk ik ook iets bij mij dat dacht: 'Joh, vermaak die oude jas dan, doe er iets aan, je hoeft niet meteen een nieuwe.' Dat alles had natuurlijk eigenlijk niks meer met de naam zelf te maken. Maar nog steeds heb ik de neiging als ik over haar vertel voor oudere verhalen de naam ‘Anne’ te gebruiken, want dat was zij toen. En voor de nieuwe verhalen over de nieuwe zij, die ik niet goed ken, noem ik haar wel 'Veron'. Gek is dat. En nog even: wat een ontzettend mooie naam, Devi.
Persoonlijk vond ik online onderwijs ontzettend lastig
Ja pfoe, inderdaad nog volop in mijn studententijd. Ik ben inderdaad gestart tijdens een soort halve coronaperiode. Ik verhuisde in juli naar Amsterdam, toen waren we de hele zomer coronavrij, behalve dan de oranje of rode vakantiebestemmingen die hot topic waren. Toen in september mijn studie begon leek alles ook nog redelijk oké, maar ik denk dat na vier of zes weken ook mijn lessen weer online werden gegeven. De tentamens gingen wel door. Maar het onderwijs in het daaropvolgende half jaar wisselde ontzettend tussen online en fysiek. Persoonlijk vond ik online onderwijs ontzettend lastig. Op zich heb ik het allemaal prima gered, maar ik vind naar iemand in persoon luisteren veel fijner. En vooral dat ik dan even ergens heen moet voor mijn studie en niet alles thuis is geconcentreerd.
Helaas heeft mijn studie, uit gemak denk ik, een aantal dingen van het online onderwijs gehouden. Zo heb ik bij veel vakken nog steeds in plaats van fysieke hoorcolleges een soort clips die je dan thuis ter voorbereiding moet kijken. Sommige mensen vinden die clips fijn omdat je dan zelf kan bepalen wanneer je ze kijkt, of omdat je ze kan versnellen of terugspoelen. Maar ik mis toch echt de normale hoorcolleges dan. Clips stel ik vaak uit of ik let niet op en dan kan ik opnieuw beginnen. Terwijl, bij fysieke hoorcolleges weet ik, ik moet daar op dat tijdstip zijn en gewoon twee uur opletten en dan is het klaar.
Maar mijn ruggengraat is nóg minder sterk. 'Nee' zeggen vind ik echt heel erg moeilijk
Geschiedenis klinkt ontzettend leuk! Fun fact: ik heb op een of andere manier altijd een soort zwak voor mensen die geschiedenis studeren, haha. Ja, die avonden herken ik wel, haha. Helaas is mijn weerstand niet de allersterkste dus ik ben bijna elke maand wel een keer ziek. Maar mijn ruggengraat is nóg minder sterk. 'Nee' zeggen vind ik echt heel erg moeilijk.
Het antwoord op je vraag waarom ik geen kunstgeschiedenis ben gaan doen is eigenlijk heel stom. Of nou ja, ook weer niet. Ik zit in een ontzettende zoektocht naar wat ik wil en wie ik ben en daar ben ik mij heel bewust van, en dit is hier duidelijk onderdeel van. En ik denk in die zoektocht en chaos dat ik ergens ook een soort zekerheid probeer te behouden, door een studie te doen waar ik sowieso baanzekerheid mee heb. Al is dat totaal niet wat ik wil en wie ik ben, denk ik. Kunst heeft mij altijd getrokken, maar voor mijn gevoel heb ik er te weinig mee gedaan om mezelf nu tot kunstenaar te kunnen gaan omtoveren, dus houd ik het op afstand, uit onzekerheid denk ik.
Dat is misschien iets waar ik nog in moet groeien, de zekerheid in mijn creativiteit
En het allerliefste word ik schrijver, maar dat vind ik dood- en doodeng. Het idee dat ik een goed boek zou kunnen schrijven klinkt onmogelijk, en ik ben dan ook weer zo dat ik het alleen goed wil doen of anders niet. Dus dat is misschien iets waar ik nog in moet groeien, de zekerheid in mijn creativiteit. En omdat ik het eng vind zomaar voor zoiets te gaan zonder dat ik zeker weet waar het in dat vakgebied te zoeken kies ik voor nu een optie die zekerheid biedt. Dan rest mij daarna dus kunstgeschiedenis of Nederlands, tenminste dat is wat ik mijzelf vertel. Als ik rechten afrond, dan kan ik daarna gaan doen wat ik leuk vind, dan kan ik het leuke met het zekere combineren. Lukt het dan niet, dan heb ik dit nog om op terug te vallen. Maar dat is ook de reden dat ik me altijd een beetje beschaamd voel als mensen vragen wat ik doe, rechten heeft namelijk vaak zo'n stereotype, en ik voel vaak de neiging om duidelijk te maken dat ik ook een creatieve kant heb.
Ohhh, en je camperbusjesdroom door de Schotse bergen klinkt heerlijk. Ben een keer op vakantie geweest in Schotland en het is prachtig. Het liefst zou ik nog een keer teruggaan om dagen rond te trekken met alleen m'n rugzak.
Veel dingen die voor hen de normaalste zaak waren, waren voor mij een uitzondering
Jeetje, wat heb je in veel steden gewoond. In je studententijd ook, of allemaal later? En al toen je zoontje er was of ook pas daarna? Voor mij was naar Amsterdam verhuizen echt een groot verschil. Ik zou niet zeggen een enorme schok, maar door de tijd heen ontmoette ik opeens wel echt veel meer mensen die zo anders in het leven stonden dan ik. In het begin kwam ik vooral mensen tegen die in Amsterdam waren opgegroeid, en bij hen vielen me wel een paar duidelijke verschillen op tegenover hoe ik het kende. Als eerste waren de meesten die ik tegenkwam zich niet heel bewust van geld, of de waarde hiervan. Of dan misschien meer, dat het niet normaal is voor iedereen om in het centrum te kunnen wonen. Veel dingen die voor hen de normaalste zaak waren, waren voor mij een uitzondering.
Daarnaast merkte ik een groot verschil in hun mentaliteit van op jezelf willen gaan wonen. Heel veel mensen die ik ontmoette woonden nog bij hun ouders, wat op zich logisch was, want wie gaat er een dure kamer zoeken terwijl zijn ouders om de hoek wonen? Maar toch, ik was gewend dat iedereen er naar uitkeek om op zichzelf te gaan wonen en ook echt om een nieuwe stad te ontdekken. Maar de mensen hier hadden helemaal niet zo die drang om een eigen plek te vinden, laat staan om Amsterdam te verlaten. Dat is iets wat ik mij eigenlijk nog steeds niet helemaal kan indenken, zo graag wou ik mijn eigen huis, mijn eigen stad.
.... zo nu en dan kan ik vreselijk verlangen naar de Gorsselse heide
Al heeft Amsterdam dan misschien mijn hart gewonnen, zo nu en dan kan ik vreselijk verlangen naar de Gorsselse heide. Dat is een prachtig gebied, een heide, dichtbij Eefde. Eefde is het dorp waar mijn vader woonde, en dat ligt weer dicht bij Zutphen. Nog iets verderop ligt Gorssel, daar woonde mijn (ex-)vriendje vroeger. En tussen Eefde en Gorssel ligt die heide, het is prachtig. Ik zou er uren kunnen wandelen. Als ik ergens heimwee naar heb dan is het die natuur, zo om de hoek.
Zutphen (20/25 min fietsen) → Eefde (15/20 min fietsen) → Gorssel (15 min fietsen) → Epse (25/30 min fietsen) → Deventer.
Al merk je natuurlijk ook aan de grote stad heel erg dat alles veel hipper is. Bepaalde ‘trends’ die je hier hebt, nou, daar hoef je echt niet bij mijn ouders mee aan te komen. Dat soort dingen zijn wel voor de hand liggend en duidelijk.
Reuze jaloers was ik op mijn nicht die opgroeide in Rotterdam. Ze was nog geen jaar ouder (precies 51 weken) maar leek wel 5 jaar ouder
Ik kan me voorstellen dat de keuze waar je je kind laat opgroeien heel lastig is, al helemaal als je beiden iets anders gewend bent. Zelf droomde ik vroeger altijd van in de stad opgroeien. Zo jaloers was ik op hoe 'zij' het altijd allemaal sneller leken te begrijpen, altijd vooruit liepen. Ik heb hier denk ik een redelijk verdeelde familie in (die van mijn vaders kant heb ik het nu over). Mijn vader en zijn broers en zus zijn allemaal opgegroeid in Friesland, Sneek. Later, toen mijn ouders een tijd in Afrika hebben gewoond, hebben een van zijn broers en zijn zus heel lang in Rotterdam gewoond. Toen mijn ouders terugkwamen en ze mijn zussen kregen gingen wij in Doetinchem wonen (heel erg Achterhoek). De ene broer van mijn vader in Rotterdam is terug naar het noorden verhuisd, bij Groningen in de buurt. Zijn zoontje, mijn neefje, bleef steeds ziek en zwak. Toen ze verhuisden en hij vrijwel weer op het boerse land woonde knapte hij in een keer op; als sneeuw voor de zon was alles verdwenen.
Zo is mijn familie heel erg verdeeld over Nederland, en zo heb ik het ook altijd gekend, iedereen woonde ver weg. Maar reuze jaloers was ik op mijn nicht die opgroeide in Rotterdam. Ze was nog geen jaar ouder (precies 51 weken) maar leek wel vijf jaar ouder. Ze torende qua persoonlijkheid altijd boven ons allemaal uit, wij plattelandskinderen. Ze leerde alles veel sneller en deed alles veel sneller, ik keek enorm tegen haar op.
Achteraf ben ik heel blij dat ik dat allemaal veel rustiger aan heb kunnen doen en met sommige dingen pas veel later in aanraking kwam. Ik dacht altijd dat dat door onze verschillende woonplaatsen kwam, maar als ik jou hoor, misschien heb ik het dan wel mis. Denk inderdaad dat de stad je ook heel veel vrijheden kan bieden die je ergens anders misschien niet vindt.
Als laatste, voordat ik nooit meer ophoud: Rudolf Steiner. Ja ik kan het zelf eigenlijk ook niet goed uitleggen. Mijn moeder heeft zich er destijds erg in verdiept en is nog steeds erg verdiept in de antroposofie. Maar ik ken het zelf dus ook vooral vanuit het schoolbeeld en vanuit mijn moeder. Maar wat ik van onze kerk weet is dat die heel klein was. En het wel vanuit het Christendom komt maar minder 'streng' is misschien. Zou het niet met zekerheid kunnen zeggen wat een daadwerkelijk verschil is maar het wordt dan ook de 'christengemeenschap' genoemd geloof ik. Als je het interessant vindt kan je geloof ik meer lezen op christengemeenschap.nl. Ik denk dat ik dat zelf zo ook maar even goed ga doorlezen, haha. Ik weet wel dat ik er vroeger op zich graag heen ging, niet elke zondagochtend even graag natuurlijk, maar ik heb er goede herinneringen aan overgehouden. Dus ik snap goed wat je zegt over de pastoor die jij kende. Jammer hoe zoiets zo kan veranderen.
Wil je Devi het geloof ook op zo’n manier meegeven als je moeder?
Bedankt voor je kooktip! Ga ik naar op zoek. Een van mijn favoriete vega-gerechten is deze (al maak ik hem zelf altijd net weer iets anders dan het recept):
Ik heb nog heel veel te vragen en te vertellen maar ik houd het ook voor nu hierbij. Hopelijk schrijf ik jou de volgende keer ook met de hand!
Ik verheug me op de volgende!
Veel liefs, Livia
Een dyslectische taalfan
Hoi Lot!
Aangenaam! Mijn naam is Livia, dit is niet mijn echte naam maar voorlopig mijn pseudoniem. Leuk feitje: ik vind Olivia een hele mooie naam en zou als ik ooit een kind krijg en dit een meisje is haar wel zo willen noemen. Heb jij een naam die je heel mooi vindt? Vond je dat lastig, om een naam te bedenken voor je dochter?
Ik studeer rechten, wat eigenlijk heel gek is, want liever zou ik kunstgeschiedenis studeren
Om deze eerste brief af te trappen ga ik proberen wat dingen over mezelf te vertellen. Op het moment zit ik in de bieb een poging te doen tot studeren, maar zoals je misschien doorhebt komt daar niet veel van want ik schrijf nu deze brief. Oeps. Ik studeer rechten, wat eigenlijk heel gek is, want liever zou ik kunstgeschiedenis studeren. Wel vind ik rechten mega interessant en leer ik er heel veel van! Ik zou mezelf misschien ook wel als leergierig omschrijven, toch vind ik op het moment studeren zelf heel lastig. Strakjes, over een paar uurtjes, ga ik werken, als serveerster/barvrouw. De horeca is wel echt een plek waar ik mij thuisvoel, dus ik werk graag, soms bijna iets teveel, haha. Heb jij vroeger een bijbaantje gehad?
Op het moment ben ik ook een beetje moe want ik lag gisteravond, of beter gezegd nacht, heel laat in bed. Sinds kort zit ik bij een zeilvereniging in Amsterdam, en daar had ik gisteren een borrel van. Heel leuk! Maar wel beetje laat dus, haha.
Ben jij meer een water- of landmens?
Zeilen zit bij ons in de familie, sinds ik klein was ben ik ermee opgegroeid. Mijn vader heeft een zeilboot en vele vakanties op Vlieland heb ik daarop doorgebracht. Zeilen heeft dus wel echt een plekje in mijn hart, al kan ik er zelf nog niet zoveel van. Het zit overigens wel alleen bij mijn vaders kant in de familie, hij en zijn broers hebben allemaal een zeilboot, maar mijn moeder vindt het helemaal niks, die heeft dan ook een minicamper gekocht. Mijn ouders zijn ook gescheiden dus misschien is het beter dat ze het hier niet meer eens over hoeven te zijn. Ben jij meer een water- of landmens?
Verder ben ik de jongste van drie, ik heb twee zussen. Beiden wonen in Utrecht. Ik ben een typisch geval van altijd iets anders willen doen maar uiteindelijk wel bij hetzelfde eindigen. Zo zit ik dan ook in Amsterdam (heeft inmiddels wel absoluut mijn hart gestolen) maar vind ik stiekem Utrecht ook heel leuk. Net als dat zij piano speelden en ik begon aan viool en gitaar, later ben ik toch ook piano gaan spelen. Zij gingen beiden bij de zeilvereniging in Utrecht, en ik heb erg lang volgehouden dat ik bij het corps wou. Wat overigens echt absoluuuuut niet mijn plek is. En ja, daar ben ik dan, bij de zeilvereniging. We zijn opgegroeid in Zutphen, een stadje in Gelderland. Best wel een stukje reizen, dus ik zie mijn ouders niet megaveel.
Op het moment weet ik niet of ik echt gelovig ben, heb er fijne en minder fijne dingen bij meegemaakt
Ik las dat jij geboren Amsterdammer bent, heb je de behoefte om een keer ergens anders te gaan wonen? Heb je het als fijn ervaren om in zo'n grote stad op te groeien? Over opgroeien gesproken, mijn moeder heeft mij laten opgroeien met het christelijk geloof. Absoluut niet streng maar wel elke zondag naar de kerk, maar bidden dan weer niet thuis. Onze kerk was ook een Rudolf Steiner kerk, misschien ken je dat. Op mijn zevende ben ik pas gedoopt, expres zo laat zodat ik het bewust mee zou maken. Op het moment weet ik niet of ik echt gelovig ben, heb er fijne en minder fijne dingen bij meegemaakt dus ik zit een beetje in het midden. Maar ik vind het geloof wel ontzettend intrigerend, dus ik vond het heel leuk om te lezen dat jij dat ook vindt! Heb je geloof wel meegekregen in je jeugd?
En wat leuk dat je van koken houdt! Zelf kook ik ook echt heel graag. Op het moment probeer ik mezelf meer pittig te leren eten. Dus de Aziatische keuken komt steeds meer in zicht. Als je nog leuke tips hebt, meer dan welkom! Ik maak ook graag zulke Vietnamese loempia's, met rijstbladeren.
Ik ben een enorme fan van de Nederlandse taal
Als laatste voor nu over mezelf is dat ik een enorme fan ben van de Nederlandse taal. Wat grappig is, want ik ben wel dyslectisch. Schrijven en lezen doe ik graag, en ik vind dit schrijfproject dan ook ontzettend leuk. Op mijn 18e schreef ik een kleine dichtbundel en ik zit er nu over te denken om te beginnen aan een tweede (ben inmiddels 21). Het liefst had ik je ook op echt papier geschreven, maar mezelf kennende weet ik dat ik dan steeds te laat ga zijn. Ik ben namelijk redelijk chaotisch zo nu en dan en heb het vaak heel druk. Dan kost het me veel moeite om een moment te vinden dat ik kan zitten met pen en papier, vandaar dat ik het zo doe, zodat ik wel op tijd kan reageren 😊 Misschien stuur ik je wel een keer een kaart, want persoonlijk vind ik post krijgen een van de allerleukste dingen die er zijn.
Nou, ik hoop dat ik het op deze manier een beetje oké heb afgetrapt en je wat meer een beeld hebt gekregen van je - misschien wel - buurvrouw!
Verheug me nu al op je brief.
Liefs,
Livia
Help! Ik moet opschieten voor onze ontmoeting!
Hee Charron,
Sorry dat het zo lang heeft geduurd voordat ik je terugschreef! Gek genoeg ben ik meer dan ooit bezig geweest met het project, vanwege de proef-podcast. Straks ga ik je deze brief ook persoonlijk overhandigen! Woeh!
lk vind het dus zelf zo moeilijk om een beeld van jou te vormen
Je gaat er zo achter komen dat je beeld van mij heel accuraat is, haha. lk vind het dus zelf zo moeilijk om een beeld van jou te vormen. Ik heb echt geen idee…
Ik vind het zo jammer dat de voorstelling niet leuk was. Helaas hoort dat er ook een beetje bij. Ik was dinsdag nog naar een voorstelling, die uiteindelijk best een beetje tegenviel. Ik had ook wel erg hoge verwachtingen, dat hielp niet. Maar de vorm was een beetje saai. Het verhaal was wel goed. Ik denk dat mijn voornaamste tip is om vaak te gaan en te zien wat je leuk vindt! Maar aangezien dat lekker abstract is, hier wat dingen die ik gaaf vind/vond:
De Wildernis van Wende (al is dat meer een concert)
Alles van Yentl en de Boer (ik ben fan)
Girls & Boys (komt terug in 2024 geloof ik) - Oostpool
De Dansers -Hold Your Horses (dans)
Tim Franssen (comedy)
Wat vervelend dat de drukte het even overneemt. Juist op die momenten kan langzaam leven je het meest bieden en is het lastig om het door te zetten kan in me voorstellen. Ben je inmiddels iets rustiger? Heb je bepaalde dingen die je doet om rustig te worden?
Wat bijzonder dat je al twintig jaar in de hulpverlening zit! Of nu zat als ik het goed snap? Wat is je het meest bijgebleven van wat er daar is gebeurd?
Help! Ik moet opschieten voor onze ontmoeting! Schrijven duurt toch iets langer dan typen...
Matcht mijn handschrift bij me? Haha.
Tot zo!
En de theatertiplijst ga ik nog aanvullen!
Isa
Er was iets heel leuks
Lieve Eilys,
Sorry dat ik zo laat terugschrijf. Ik was ziek. Het was een beetje zwaar. Ik voelde me niet lekker en was bezig met administratie voor dingen voor de gemeente. Het kostte erg veel tijd. Ik slaap slecht, daardoor voel ik me niet lekker overdag.
Er was iets heel leuks. Ik wil graag een poes hebben. Een kennis van mij vroeg of ik een poes wilde, omdat die vrouw niet kon zorgen voor de poes. Toen twijfelde ik toch, omdat ik op de vijfde verdieping woon en omdat de poes ziek is. De poes had last van zijn heup en van zijn ogen. Het kost daarom te veel geld. Ik ga het toch niet doen. Dus ik ga misschien nog naar een poes zoeken. Maar het is lastig, want het is zielig dat de poes dan zo hoog woont en niet naar buiten kan. Ik woon vlak bij het park en daar zijn overal vogels, straks springt de poes van het balkon. Oeps.
Ik heb een foto van de poes. Hij is zo mooi en schattig. Ik stuur de foto even mee. Als ik de poes zie ga ik toch weer twijfelen. Maar het kost gewoon te veel geld, zeker als de poes ziek is.
Een heeeeel klein hondje
Ik denk dat ik niet goed genoeg kan zorgen voor de poes en de poes moet een goed leven hebben. Ik ben soms ook weg. Naar Bulgarije, ik kan de poes niet alleen laten. Misschien ga ik een keer naar het asiel, om te vragen of ze een poes hebben die wel alleen binnen kan blijven. Of een heel klein hondje. Een heeeeel klein hondje.
Dank voor het recept, ik heb het nog niet gemaakt, maar ik ga het recept wel maken. Voor dat ik je ga zien!
Hier een recept voor jou: Linzensoep Ingrediënten: 1 glas rode linzen 1 witte ui 1 aardappel 1 wortel 1 eetlepel tomatenpuree Olijfolie 1 liter gekookt water. Beetje zout en peper 0,5 theelepel komijn, als je dat lekker vindt.
Bereiding: Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan. Gesnipperde ui in de pan. Als het een beetje zacht is geworden doe je de aardappel erin. De aardappel snijd je in blokjes. De wortels snijd je ook in blokjes en doe je ook in de pan. Paar minuutjes roeren.
Daarna gooi je de linzen erin. Maar je moet de linzen goed wassen tot het water helemaal schoon is. Daarna doe je de tomatenpuree erin en roer je alles.
Daarna doe je het gekookte water in de pan. Dan wacht je tot alles gekookt is. De linzen en de aardappel en wortel worden heel zacht. Dan met de staafmixer alles mengen. Als het heel dik is kan je er nog water in doen.
Nu doe je er zout en peper in. Als je het lekker vindt doe je er ook nog komijn in, een halve theelepel.
Als het klaar is doe je er misschien een beetje citroen in. Of je kan dat ernaast doen, zodat je zelf kan bepalen hoeveel citroen je wilt.
Dit is dus een vegetarisch gerecht voor jou!
Ik ben heel blij voor jou, omdat je een gelukkige relatie hebt. Ik vind het heel bijzonder dat je zo diep gelukkig bent met hem. Hij is wel heel grappig die man, zie ik op de tekening. Leuke tekeningen maak je! Gefeliciteerd met je vriend trouwens. Hebben jullie een leuke verjaardag gehad?
Ik wil je eigenlijk heel graag ontmoeten
Ik zou het wel graag willen, zo’n relatie. Het lijkt me heel fijn. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet vinden, een leuke man. Weet jij er nog eentje? Haha.
Ik wil je eigenlijk heel graag ontmoeten. Ik vind het moeilijk om te schrijven, het lukt me gewoon niet zo goed. Zou je dat willen?
Je vraagt of ik iets heb waar je een tekening van kan maken. Ik wil je heel graag vragen of je een tekening wil maken van mij. Dat lijkt me heel bijzonder!
En ik wil heel graag een keer met je wandelen. Schrijven naar de Toekomst neemt contact met jou op voor een ontmoeting.
Liefs van Nora
Pfoe Jacob, deze brief is echt een bevalling
Beste Jacob,
Het duurde even voordat ik weer achter mijn laptop ging zitten om je terug te schrijven. Dat had voornamelijk te maken met een bepaalde zwaarte die ik aan mijn reactie hang als iemand zich kwetsbaar opstelt. Volgens mij vind ik dat zo mooi en belangrijk dat ik wil dat mijn reactie erop perfect is. Om te voorkomen dat ik iets verkeerds zeg en iemand het nooit meer durft te doen (yep, ik heb de neiging om nogal in uitersten te denken). Ik vergeet dan soms dat er aan de andere kant van de interactie hele sterke, capabele mensen staan die zich heus niet uit het veld laten slaan door een eventueel onbedoeld onhandige reactie. Dus, hier gaan we weer.
Een groot wit vlak is altijd intimiderend, maar het was me gelukt om maar gewoon te beginnen
Ik moest aan je brief denken toen ik vanochtend na een tijdje weer een kwast in mijn handen had. Een groot wit vlak is altijd intimiderend, maar het was me gelukt om maar gewoon te beginnen. Met een penseel in de hand, felgekleurde verf op een oud bord en de veldezel van mijn overleden oma voelde ik me door en door schilder. Gevoel nam het over en ik kon er niks aan doen, ik wás gewoon een heuse kunstenaar, echt waar!
De grap is: ik kan helemaal niet goed schilderen. Ik doe mijn best en soms komt er heus wat leuks uit, maar ik heb niet per se veel talent en al helemaal niet veel skills. Toch voelde ik me een kunstenaar. Schrijver, project manager of community manager daarentegen, dat heb ik me nog nooit gevoeld. Niet op die manier, tenminste. Maar je iets voelen, gewoon omdat je het doet, omdat je ervan geniet, zonder verwachtingen en zonder het resultaat al in je achterhoofd. Is dat niet het beste gevoel?
Ik hoop eigenlijk heel erg dat je je stiekem iedere dag een klein beetje scenarioschrijver voelt, op dezelfde manier dat ik me kunstenaar voel
Je zegt dat je je alleen scenarioschrijver voelt als je steengoede ideeën hebt en heel productief bent. Ik weet verder niets van scenario’s, maar ik heb eindeloos veel boeken in mijn leven gelezen en ik weet zeker: jij kunt prachtig schrijven. Dat je op een feestje niet altijd stralend van trots verkondigt dat je scenarioschrijver bent, snap ik helemaal. Zo’n 'cool' beroep; daar hangen ongetwijfeld heel veel verwachtingen van jezelf en van anderen aan. Maar ik hoop eigenlijk heel erg dat je je stiekem iedere dag een klein beetje scenarioschrijver voelt, op dezelfde manier dat ik me kunstenaar voel. Zonder dat iemand daar iets van hoeft te vinden en zonder dat daar een bepaalde prestatie aan vastzit, maar gewoon omdat je het vet vindt om te doen.
PS. dramatherapeut, wauw!
Ineens viel het me op dat er bijna nooit iemand een andere openingsvraag stelt dan 'wat doe je?' of 'hoe is het op werk?'
Om je vraag over de feestjes te beantwoorden: in het begin ontweek ik ze. Vreselijk! Ineens viel het me op dat er bijna nooit iemand een andere openingsvraag stelt dan 'wat doe je?' of 'hoe is het op werk?'. Ik ben een hopeloze leugenaar, dus liegen was geen optie. Ik probeerde eerlijk te zijn. De eerste pakweg tien interacties waren daardoor op z’n zachtst gezegd oncomfortabel. Ik begon te vertellen dat ik niet meer werkte, omdat het niet zo goed met me ging. Echter, had ik toen nog geen idee wat er met me aan de hand was, dus het verhaal was nogal onsamenhangend en ik was er zelf nog totaal niet oké mee. De meeste van mijn gesprekspartners hadden dit antwoord niet verwacht en wisten duidelijk niet hoe ze hierop moesten reageren. Ongemak alom. Maar op een gegeven moment begon ik mijn situatie meer te accepteren en deed ik geen moeite meer om er een mooi verhaal van te maken.
Soms antwoord ik nu gewoon met 'Op dit moment niks,' omdat ik benieuwd ben hoe mensen daarop reageren. Laatst zei iemand 'Hoe ziet je week er dan uit?' en dat vond ik een heerlijke vraag. Ik hoefde niet meteen een deep dive in al mijn problemen te doen, maar kon gewoon lekker vertellen over mijn yogalessen, schetscursus en het brievenproject waar ik aan mee doe. 😉
Hypochondrie. Ook geen makkelijke zeg… Dat zal niet iets zijn wat anderen makkelijk kunnen begrijpen als je brein niet op die manier in elkaar zit. Datzelfde geldt voor mijn brein, al kan ik me de angst voor dat ziekenhuisbed wel heel goed voorstellen. Maar dingen zoals wat wij nu doen, brieven naar elkaar schrijven, naar elkaar luisteren zonder elkaar te kennen, verbinding maken, is volgens mij een bewijs dat ieder mens altijd mee mag blijven doen, denk je niet? Alleen misschien niet op de manier die we zelf voor ogen hebben.
Ik had niet verwacht dat ik met zoveel enthousiasme iedere dag mijn brievenbus zou checken om te kijken of je alweer iets geschreven had
Pfoe Jacob, deze brief is echt een bevalling. Perfectionisme zit me een beetje in de weg. Jij schrijft zo mooi en ik vind deze briefwisseling echt zo tof. Toen ik me aanmeldde voor het project had ik het eigenlijk een beetje verkeerd begrepen. Er hingen allerlei posters in de OBA waar ik toen was en overal stond bij 'als je Nederlands niet goed genoeg is, zijn er mensen om je te helpen schrijven'. Hierdoor dacht ik dat het een project was voor verbinding, maar ook zodat mensen hun Nederlands konden oefenen. Leek me ook leuk. Ik houd van schrijven en help graag. Maar ik had niet verwacht dat het zoals dit zou worden. Ik had niet verwacht dat ik met zoveel enthousiasme iedere dag mijn brievenbus zou checken om te kijken of je alweer iets geschreven had. Misschien heeft het gebrek aan verwachtingen het juist zo leuk gemaakt.
Daarom stop ik nu lekker met deze brief, ook al vind ik hem niet perfect en zou ik willen dat ik allerlei dingen anders had verwoord. Ik laat de verwachtingen even los en wacht gewoon rustig af waar jij vervolgens weer mee komt. Ik heb er zin in!
Oh, en ik vond je laatste vraag overigens erg goed gevonden. Het ding is alleen dat ik nooit een heel sterk idool-persoon ben geweest. Mijn ouders zijn echte voorvechters van het idee dat iedereen gelijk is en evenveel waard, waardoor ik nooit echt de neiging heb gehad om iemand op een voetstuk te plaatsen. Echter, ik zie hoe mooi het kan zijn om je te laten inspireren door anderen en ik ben dan ook heel benieuwd naar jouw eerste, grootste, laatste of meest verrassende idool!
Veel plezier met schrijven, ik kijk uit naar je brief.
Groetjes, Fleur
Het blijft maar druk in mijn leven
Beste Maria,
Op de eerste plaats sorry dat deze brief op zich liet wachten, het blijft maar druk in mijn leven.
Je hebt een sympathieke brief geschreven. Wat een toestand met jouw ziekte, gelukkig lijkt het ergste achter de rug en ben je dankzij de buitenlandse arts en ongetwijfeld je eigen wilskracht nu niet meer bedlegerig, al is je situatie nu ook niet makkelijk lijkt me. Ik had er inderdaad geen idee van dat je druk genoeg bent omdat je maar 5 tot 10% van de energie van een gezond persoon hebt. Dat maakt jouw leven behoorlijk anders. Wat goed dat je daar zo je draai in gevonden hebt!
Op jouw aanraden heb ik een stuk van de documentaire Unrest gezien, er ging een wereld voor me open
Op jouw aanraden heb ik een stuk van de documentaire Unrest gezien, er ging een wereld voor me open, ik had er geen idee van dat iemand met het chronisch vermoeidheidssyndroom daar zo zwaar aan kon lijden. Velen met mij denk ik. En het moet verdraaid lastig zijn als zoveel artsen de ziekte niet onderkennen omdat ze geen bewijs denken te kunnen vinden. De arts (vrouw met bril) in Unrest heeft gelukkig wel ontdekt dat er van alles mis is met het immuunsysteem, maar ze lijkt niet echt door te dringen tot een groot deel van de medische wereld, anders zou er vast meer begrip en wellicht ook research naar zijn.
Ik ben nieuwsgierig: naar welk land ging je waar je beter werd geholpen en waardoor je nu een redelijk werkende therapie volgt?
Wat leuk dat je ook een partner uit Zuid-Amerika hebt. Ik moest lachen toen ik las dat hij jou in de bakfiets vervoert, een leuk idee en zo kun je toch genieten van erop uit gaan. Voor Pedro is dat natuurlijk ook veel leuker, met jou erbij!
Na een paar coronajaren gaan we eind december weer naar Argentinië
Met mijn tweede partner woonde ik samen in België maar die relatie is al achttien jaar (wow!) uit. Met Lucia ben ik nu veertien jaar samen, we zijn in 2018 getrouwd. Lucia komt uit een buitenstad van de hoofdstad Buenos Aires. Ik ben een paar keer met haar bij haar familie geweest, ze heeft er twee zussen en hun echtgenoten, de oudste zus heeft een volwassen dochter die een vriend heeft, haar jongste zus heeft een zoon. Na een paar coronajaren gaan we eind december weer naar Argentinië, Lucia voor een maand, ik voor een krappe twee weken omdat ik daarna weer moet werken.
De familie heeft ook een huis op 400 meter van zee, half Buenos Aires gaat tussen Kerstmis en eind januari naar die streek om daar vakantie te houden, het is dan volop zomer daar. Gelukkig kun je er nog wel genieten ondanks al die mensen.
Je schrijft dat je graag salsa danste, Latin dansen is ook heerlijk. Wij zijn geen danshelden maar ik vind dansen wel leuk. Ik moet wel zeggen dat we er, met het klimmen van de leeftijd en altijd drukte met werk, minder energie voor hebben.
Ben jij in Peru geweest, ken je de familie en vrienden van Pedro? Heb je veel familie en vrienden in Nederland?
Ik lees net als jij graag, ik kom er helaas niet zo aan toe door het werk en mantelzorg
Ik lees net als jij graag, ik kom er helaas niet zo aan toe door het werk en mantelzorg. Jouw roman Daar waar de rivierkreeften zingen zal vast een mooi verhaal zijn. Ik hou van van alles, fictie en non-fictie. Bijvoorbeeld van de vuistdikke historische romans van Ken Follett (Pilaren van de aarde) of boeken van Gabriel Garcia Marquez of Isabel Allende. Nu lees ik het boek Sterfelijk zijn, over hoe ouderen hun laatste jaren waardig kunnen leven, actueel voor mij met een pas overleden vader (maart dit jaar) en een moeder in een verpleeghuis.
Ik ben benieuwd om meer over jou te weten te komen, leuk om weer een brief van je te krijgen!
Hartelijke groet terug van Noor
Ik begin volgende week met m’n nieuwe baan!
Hee hoi Charron,
Bedankt weer voor je mooie en leuke brief. Ik vind het echt zo gaaf dat je naar het theater gaat en kan niet wachten om te weten hoe het was! Ik had nog niet gelezen over die voorstelling, maar ik heb het even opgezocht. De drang heet het, of niet? Ik ben heel erg benieuwd!
Ik kan vandaag ook eindelijk het boek waarover je schreef ophalen bij de bibliotheek, dus ik zal je binnenkort even updaten wat ik ervan vond!
En wordt de schoen gezet?
Ah, wat een heerlijke herfstvakantiedag schets je zeg! Ik heb vorig jaar met m’n werk op basis van de Grote Sinterklaasfilm een groot Pietenhuis opgezet. Dat was zo’n feest, niet normaal! Bedenken wat voor spellen er gespeeld konden worden. Heerlijk. Vieren jullie Sinterklaas ieder jaar uitgebreid? En wordt de schoen gezet?
Dat klinkt heel lekker, wat je schrijft over de vakantieperiode. Democratisch opvoeden, ik las dat dat betekent dat ouders en kinderen gelijk zijn. Betekent dat dat jullie over alle beslissingen met elkaar praten? Wat mooi! Waarom hebben jullie daarvoor gekozen? (Ik ben zelf nog niet zo thuis in opvoed-stijlen, dus erg benieuwd naar hoe je tot zo’n beslissing komt!)
Gisteren nam ik afscheid bij m’n oude baan, poeh wat is dat gek
Ik begin volgende week met m’n nieuwe baan! Ik heb er heel erg veel zin in. Gisteren nam ik afscheid bij m’n oude baan, poeh wat is dat gek. Ik had super fijne collega’s en zat er wat dat betreft erg op mijn plek, alleen qua werk niet en dat maakte het voor mij toch minder leuk. Maar gisteren was erg bijzonder, er was van alles georganiseerd en ik ben echt overladen met lieve woorden. Dus nu ga ik daar nog even van nagenieten en dan aanstaande dinsdag met heel veel frisse energie en enthousiasme naar de nieuwe werkplek! Ik vind collega’s heel belangrijk en dat vind ik dan ook het spannendst denk ik. En de uitdaging die de nieuwe baan gaat bieden, maar daar heb ik ook echt veel zin in. Ik hou je op de hoogte!
Ik ga daar 36 uur per week werken, verdeeld over vier dagen. Dus elke week een dag vrij! Heerlijk. Jij? Grappig, dat je het ook frustrerend vindt om nog te leren. Ik loop er dus tegenaan dat ik het heel frustrerend vind om niet te leren. Wat vind je er frustrerend aan? Of heeft dat ook met het geduld te maken? Wat voor baan heb je ook alweer?
Ik speel een beetje gitaar (kampvuurkwaliteit)
Wat leuk dat je een instrument gaat leren spelen! Welk instrument? Het is absoluut frustrerend! Ik speel een beetje gitaar (kampvuurkwaliteit), en het duurt echt wel even voordat je de akkoorden onder de knie hebt. Als je het eenmaal kunt, verleer je het echt niet meer. Dat is misschien een troost! Ik vind het wel altijd echt fijn om even te doen – even iets zonder scherm en iets waar je niet te veel over na hoeft te denken. Al voelt dat misschien nog niet zo nu voor jou? Haha.
Naast werk voetbal ik ook! Ik train een keer in de week en op zondagen heb ik een wedstrijd. Het is met een vriendenteam, superleuk! We zijn alleen door de KNVB te hoog ingedeeld waardoor we een pijnlijk eerste begin van het seizoen hebben… Hopelijk worden we na de winterstop wat beter ingedeeld en wordt het wat spannender, haha. Doe jij aan sport?
Jij ook een hele fijne dag en hopelijk veel fijne herfstvakantie-momenten met z’n allen! Het is in ieder geval goed weer om lekker de hort op te gaan.
Groetjes,
Isa
Een relaxte versie van mezelf
Hey Isa,
Je vakantie klinkt heel fijn! En ziek zijn na je vakantie, of nog erger: op je vakantie, is ook herkenbaar. Ben je weer helemaal opgeknapt? Ik heb al een tijd een hoest die niet weg gaat. En nu Corona weer in overvloed aanwezig lijkt te zijn voel ik weer de blikken mijn kant op als ik hoest en soms blijf hoesten.
Hier is het herfstvakantie, tenminste de kinderen hebben vakantie. Ik moet gewoon werken omdat ik bijna al mijn vakantiedagen opgemaakt heb in de zomer. Vandaag ben ik vrij met m'n dochter, m'n zoon is bij oma slapen. En omdat m'n dochter het alweer weken heeft over de Goedheiligman (jaja de verlanglijstjes zijn al gemaakt en ook liedjes begin ik voorzichtig te horen) gaan we vandaag samen naar de grote Sinterklaasfilm in Tuschinski. Ik was daar nog niet geweest na de renovatie van het pand en kijk er naar uit om er samen met pepernoten en m'n kleine meisje een meisjesdag van te maken.
.... het nadeel van een democratische opvoeding is dat alles ook democratisch beslist moet worden lees; discussie
Ik geniet altijd enorm van de vakantieperiode omdat we even met z'n allen uit de structuur stappen. De 'normale' dagen lijken qua regelmaat op elkaar met kleine kinderen. Wat goed is voor de kinderen, want voorspeelbaarheid is waar die kleine monsters van houden (want het nadeel van een democratische opvoeding is dat alles ook democratisch beslist moet worden lees; discussie ;)). Nou zou je misschien denken dat ik mezelf tegen spreek. Want waarom houd ik dan van de vakantie terwijl regelmaat zo'n rust geeft? Nou, dat is omdat ik ook even pauze van mezelf neem in de vakantie, en heel veel gewoon mag. Hele dagen achter de computer/televisie/iPad/Switch zitten; prima. Elke dag snoep; ook prima. Tanden poetsen om 14 uur; ook prima. In de vakantie ben ik denk ik een relaxte versie van mezelf en ga zo min mogelijk strijd aan met m'n kinderen. Wat natuurlijk ook niet hoeft als er zo veel mag.
Iets anders wat ik met jou wilde delen... Ik ga naar een theatervoorstelling deze zaterdag. Die in de Kesbeke fabriek. Had je daarover gelezen? Na jouw eerste brief en jouw betoog te lezen over even uit je eigen bubbel stappen dacht ik: ja ik boek kaartjes. Ik ga het weer eens proberen. Ooit heb ik een theaterstuk meegemaakt wat ik zo vreselijk saai vond en zo lang vond duren (en omdat m'n vriend de regisseur kende was het volgens hem not done om weg te lopen, wat ik ook niet gedaan heb maar wel heel graag wilde). En tsja... daarna durfde ik het niet meer aan.
Ik werk nu een jaar bij mijn huidige baan en begin eigenlijk nu pas echt te wennen
Oh waar ik ook nieuwsgierig naar was; hoe is het op je nieuwe baan? Vind je je werk leuk en je collega's? Is het werk hetzelfde als je vorige baan of heel anders? Ik werk nu een jaar bij mijn huidige baan en begin eigenlijk nu pas echt te wennen. Al merk ik ook dat ik nog steeds heel veel te leren heb, wat ik leuk vind en soms ook frustrerend. Werk je eigenlijk fulltime of parttime? En zijn er dingen die je doet naast je werk? Vrijwilligersdingen of hobby's?
Ik probeer een instrument te leren spelen op het moment. Wat ook leuk is en ook frustrerend ;). Ik begin vaak met enthousiasme aan nieuwe dingen maar merk ook dat ik het eigenlijk al wil kunnen en me regelmatig verkijk in het leerproces. Iets met geduld en zo.
Ik wens je vandaag een plezierige dag toe!
Groetjes,
Charron
Buurtboekenkasten
Hoi Wilma!
Of je uiteindelijk je briefjes na elkaar op de post hebt gedaan weet ik niet, maar ik ontving ze tegelijkertijd. Beide op papier van de Flow. Wat leuk, dacht ik, want die lees ik zelf al jaren. Een abonnement heb ik al heel lang niet meer, maar dat hoeft ook niet, want mijn lieve moeder neemt er regelmatig eentje voor me mee 😊 Als ik ze uit heb, zet ik ze in de buurtboekenkast. Ik vind dat zoiets leuks aan Amsterdam, die buurtboekenkasten! In West althans, ik weet niet of ze het daarbuiten ook doen.
Met liefde, ongetwijfeld, maar niet minder pittig
Wat verdrietig om te horen van je vader. Zo te horen kon je kort na je – gelukkig geweldige – vakantie alweer volop aan de bak. Met liefde, ongetwijfeld, maar niet minder pittig. Woont je vader wel een beetje in de buurt? Mijn ouders wonen momenteel in Deventer trouwens, dus ik zou zeggen, kom maar door met die ijstip!
Ik hoop dat je de rust hebt gevonden die je zocht en wens je veel sterkte en balans toe.
Liefs,
Maria
Cookie-instellingen
Wij gebruiken cookies om de functionaliteit van onze website te verbeteren.
Functioneeel
Altijd actief
Het opslaan van de gegevens is noodzakelijk voor het legitieme doel van het leveren van een door abonnee of gebruiker uitdrukkelijk gevraagde dienst, of met als enig doel de overdracht van communicatie via een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of op meerdere websites te volgen voor vergelijkbare marketingdoeleinden.