Lievelingsbagel

Hoi Adriana,

De Bagels & Beans is hier inderdaad vlak om de hoek, grappig dat je daar graag zit. Ik ben er maar één keer geweest en heb toen niet eens een bagel gegeten. Toen ik nog studeerde in Groningen lunchte ik graag bij de Bagels & Beans daar. Ik denk dat voor mijn gevoel een beetje bij ‘die tijd’ hoort en dat ik er daarom nu niet aan denk om daarheen te gaan.

Het vervult me vaak met liefde als ik bedenk wat voor gekke wezens we eigenlijk zijn

Voorheen ging ik wel graag naar het koffietentje ertegenover, daar kan ik fijn rustig zitten en schrijven. Of mensen observeren, de eigenaresse had vaak vrienden die langskwamen (zo leek het althans) en dan zat ik daar een beetje mee te luisteren. Oké, nu klinkt het een beetje creepy, haha. Ik was niet actief áf aan het luisteren of persoonlijke dingen aan het onthouden, maar het is soms gewoon heel interessant en leerzaam om een inkijkje te krijgen in andermans leven, toch? Hoe ervaren zij dingen, waar maken mensen die ik niet ken zich druk om, waarom moeten ze lachen of waarover maken zij zich zorgen? Ik vind dat in elk geval interessant en het vervult me vaak met liefde als ik bedenk wat voor gekke wezens we eigenlijk zijn.

Maar goed, dat plekje heeft nu een andere eigenaar, volgens mij kun je er niet eens meer zitten. Nu zit ik graag bij Midwest, ken je dat? Je kunt er fijn achter de laptop werken, er is een mooie tuin, lieve mensen. Ik lever er ook mijn compost in! Heel fijn om iets nuttigs te kunnen doen met dat afval vind ik. Heb jij in je tuin al een compostbak ofzo? En groeien er veel dingen in je tuin? (In het seizoen dan?)

Heb jij weleens een schaap geschoren?

Jullie boerenplekkie vroeger klinkt fijn, en goed te horen dat het nog net zo veel ruimte heeft als eerst. Vijfentwintig schapen klinkt voor mij nog als een aardige kudde! Wat komt er kijken bij het onderhouden van schapen? En, heb jij weleens een schaap geschoren? Dat lijkt mij nou echt zo ontzettend leuk en bevredigend om te doen!

Jij hebt dus ook ervaring met heel veel dieren, groot en klein. Zijn er ook dieren waar je bang voor bent? Ik vind de onvoorspelbaarheid van dieren soms spannend – of, zo voelt het voor mij. Ik denk eigenlijk dat de meeste dieren logisch handelen, alleen ben ik heel rationeel en sluit mijn menselijke rationaliteit niet altijd aan op die van dieren. Denk ik. Maar misschien denk ik er ook te veel over na 😉 Vooral honden die ik niet ken kan ik spannend vinden (en dan vooral erfhonden – ik schaam me bijna dit te schrijven aan een dierverzorger die is opgegroeid op een boerderij). Als jij een dierenopvang of dierenhotel wil, vind je honden vast niet eng denk ik?

De stage op een kinderboerderij klinkt als een fijne plek! Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden. Het is zo belangrijk om dingen om je heen te hebben waar je blij van wordt – dingen of levende wezens natuurlijk. En het gevoel te hebben dat het iets uitmaakt wat je doet, dat vind ik althans. In de boekhandel organiseer ik bijvoorbeeld ook lezingen en schrijf dingen voor social media en doe ik de nieuwsbrief. Daar ben ik veel mee bezig als er geen klanten zijn en dat vind ik ook fijn werk, want het is een manier om klanten en lezers te betrekken bij de boeken. Ze echt iets vertellen over wat er bijzonder aan boeken is, waarom ze goed bij een bepaald thema of onderwerp passen of hoe ze kunnen helpen je blik te verruimen. Of simpelweg omdat ze heel mooi, grappig of raak zijn.

Ik hoop dat de bossen mooi herfstig zijn

Het eerste boek waar ik aan dacht voor jou is Laura H. Van Thomas Rueb. Dat gaat over een Nederlands meisje dat naar het kalifaat in Syrië gaat. Thomas Rueb is in contact met haar gekomen toen ze terug was en heeft helemaal haar weg en keuzes gereconstrueerd. Het klinkt misschien en beetje sensatieachtig of eng, maar hij laat echt haar stem horen en laat zien hoe een mens soms tot bepaalde keuzes komt. Spannend daardoor ook, en heel knap gedaan.

Ik ga nu even stoppen met schrijven, want ik ga morgenochtend vroeg weer weg om te wandelen met de tent, een paar daagjes. Het is zo fijn dat we door die tent en onze rugzakken heel makkelijk en goedkoop gewoon een paar dagen de natuur in kunnen! Ik hoop dat de bossen mooi herfstig zijn, we gaan een stukje Duitsland in – vier uurtjes rijden. De volgende keer schrijf ik over mijn familie en land waar ik graag heen ga (Finland!! Ik denk dat ik eigenlijk een Fin ben) en op je opmerking over geld verdienen en dingen met kleine stapjes doen; dat vond ik mooie woorden van je.

Een vraag die ik me telkens afvraag: kun jij je voorstellen ooit ver van Amsterdam te wonen? En wat je lievelingsbagel is, haha. Lijkt irrelevant, maar lekker eten is altijd belangrijk, vind ik!

Groetjes,

Birka

Als een kind in een snoepwinkel

Hoi Birka,

Oké, je woont dus in de Baarsjes! Dan woon je in de buurt van de Bagels & Beans, of vergis ik me? Dat is mijn lievelingslunchplekje, haha! Ik kom zelf eigenlijk nooit in de Baarsjes, dus geen idee hoe het daar wonen is.

Ik vond het zelf ook heel fijn om op de boerderij op te groeien

Je hebt op aardig wat plekken gewoond! Mag ik vragen waar je in het buitenland hebt gewoond? Ik vond het zelf ook heel fijn om op de boerderij op te groeien. We woonden in een groot boerderijhuis met een stal eraan vast. Mijn ouders wonen nog steeds op deze plek. Deze straat is nog een beetje een boerenweggetje, waar inderdaad al best veel is bijgebouwd. Maar onze plek is gelukkig nog even groot.

Er zat vroeger een boerenbedrijf met koeien bij, maar tegenwoordig is dit er niet meer en is mijn vader nu hobbyboer. We hebben rond de vijfentwintig schapen in de wei en er staan wel eens paarden van andere mensen bij. Als je er nog steeds van droomt om misschien boerin te worden, is het misschien wel waard om hier naar toe te werken, toch? 😊

Misschien zou ik zelfs mijn eigen dierenopvang willen beginnen

Mijn opleiding dierverzorging houdt in dat ik eigenlijk van alles leer over het voeren, houden en verzorgen van dieren. Ik ga binnenkort stage lopen op een kinderboerderij en als ik mijn diploma heb gehaald, zou ik aan het werk kunnen in o.a. een dierenasiel/hotel, dierentuin of boerenbedrijf. Mij lijkt het eigenlijk heel leuk om in een dierenhotel te werken. Misschien zou ik zelfs mijn eigen dierenopvang willen beginnen (of hotel). Het trimmen van dieren lijkt me trouwens ook wel leuk, maar dit is weer een hele andere opleiding.

Ik vind het ook heel belangrijk dat ik een werkplek vind waar ik ook echt graag naar toe ga. Het lijkt mij ook wel leuk om in een boekhandel te werken! Wat doe je daar zoal als je geen klanten hebt? Het lijkt me inderdaad ook soms wel saai. En ik begrijp precies dat veel direct contact mensen niet fijn is. Dit kost mij zelf ook altijd teveel energie.

De schrijfopleiding die je doet klinkt ook wel heel leuk. Het is makkelijk om iets maar te blijven uitstellen hè, als je er een beetje tegenop kijkt. Mij helpt het altijd om het in kleine stappen te doen. Als je dan eenmaal bezig bent gaat het vaak hartstikke lekker.

Ik voel me in een boekwinkel vaak als een kind in een snoepwinkel

Ik vind het wel leuk om boeksuggesties van je te krijgen hoor! Het liefste lees ik vaak waargebeurde verhalen. Ik vond bijvoorbeeld het boek Echte mannen eten geen kaas goed en verder kan ik niet echt een boek bedenken waar ik heel enthousiast over ben. Op de een of andere manier lees ik vaak een beetje middelmatige boeken, haha! Ik haal ze ook vaak van de kringloop of uit een boekenkastje, omdat nieuwe boeken vaak wat prijziger zijn. Al voel ik me in een boekwinkel vaak als een kind in een snoepwinkel hoor 😊 Verder hou ik ook van spannende of gewoon goede verhalen. Ik ben benieuwd wat je me aanraadt.

Als ik ga wandelen, ga ik meestal naar het Amsterdamse Bos of naar een park bij mijn ouders in de buurt. Ook vind ik het leuk om nieuwe mooie plekken te ontdekken, maar ik wandel vooral altijd graag in het bos. Ik denk dat ik ook wel een stuk minder fanatieke wandelaar ben als jij hoor! Als ik het zo lees met een tent op je rug! Respect hoor!

Zweden lijkt me ook echt heel mooi. Heb je een lievelingsland waar je graag naar toe gaat? Of een land waar je heel graag nog een keer naar toe zou willen? Ik ben alleen een keer door Zwitserland heengereden en ik vond het daar zó mooi. Ik zou daar heel graag een keer naartoe willen! Vooral de beekjes, watervallen, bergen en groene grasvelden spreken me daar aan.

Ben jij zelf eigenlijk ook op een fijne plek met een hechte familie opgegroeid? En heb je broers en/of zussen? Ik heb zelf een zusje van 30 en een broer van 33. En doe je verder nog aan sport, behalve wandelen?

Ik spreek je snel weer!

Groetjes,
Adriana

Bos en Lommer of de Baarsjes?

Hoi Adriana,

(Andere pen: mijn kat is boven op jouw brief en de pen gaan liggen)

Ik volg je voorbeeld om met de hand te schrijven, want ik ben het met je eens, dat dat persoonlijker voelt. Mijn naam is dus Birka, ik ben 35 en officieel woon ik nét niet in Bos en Lommer, maar in de Baarsjes. Ik vind Bos en Lommer leuker dan de Baarsjes.

Net als jij was ik meteen enthousiast over het brievenproject. Een vriendin die een weekend op onze kat paste had de flyer mooi en duidelijk op de eettafel gelegd. Daardoor leek hij me echt toe te stralen.

Zoals je inmiddels begrepen hebt, heb ik dus een kat (Tyler Durden). Het was de bedoeling er meer te nemen, maar toen ontmoette ik mijn geliefde en gingen we na een tijdje samenwonen. Hij is erg allergisch en astmatisch. Dus één kat is eigenlijk al wat veel, maar die ging ik niet wegdoen! We zijn samen in dit huis gaan wonen, nu vijf jaar geleden denk ik, misschien zes. Daarvoor woonde ik vlak achter de Kinkerstraat bij de J.P. Heije. Dat werd in de jaren dat ik daar woonde echt een vreselijke straat, dus ik was blij te verhuizen. Eindelijk weer wat normale mensen op straat! Het is een heel fijn, groot appartement met een groot balkon. Een tuin zou ik heerlijk vinden maar deze ruimte en buitenplek is al luxe in Amsterdam, dus ik reken me er gelukkig mee.

Vroeger wilde ik altijd boerin worden

Inmiddels woon ik bijna dertien jaar in Amsterdam. Daarvoor woonde ik in Groningen, en dáárvoor in Drenthe. De eerste paar maanden van mijn leven woonde ik in het buitenland. Ik ben opgegroeid in Haren (van Project X, dat kennen de meeste mensen wel), een plek waar ik me niet zo thuisvoelde. Toch ben ik daarna in Groningen gaan studeren. Na mijn bachelor heb ik een paar maanden in Berlijn gewoond, toen ben ik naar Amsterdam gekomen en heb ik twee jaar gewerkt, om daarna met mijn master te beginnen. De eerste maanden woonde ik op zolders bij vrienden, toen nog even met twee huisgenoten, en daarna had ik mijn eigen plekje bij de Kinker.

Het klinkt alsof jij bent opgegroeid op een heel fijne en warme plek, met je familie om je heen. Vroeger wilde ik altijd boerin worden en eigenlijk droom ik stiekem nog steeds van een buitenplek en/of kleinschalig boerenbedrijf. Was waar jij opgroeide als gebouw een boerderij of hoorde er een boerenbedrijf bij? Zo ja, met wat dan? Was het groot? En is de plek er nog? Omdat er bij Osdorp zoveel gebouwd is, en wordt?

Wat houdt een opleiding dierenverzorging in? Moet ik dan denken aan het knippen van honden, of dierenassistent, of iets in een dierenasiel? Sowieso knap dat je een thuisopleiding doet (dat lijkt me lastig) en blijft zoeken naar dat wel bij je past. Ik herken je zoektocht daarin wel, al is het voor mij wel heel duidelijk dat ik ‘iets’ met taal wil (moet) doen en werk ik ook daarin, in de boekhandel en ook als freelancer. Maar ik vind het lastig wat ik precies wil doen, en hoe. Te veel in de winkel staan vind ik én saai, en is te sociaal voor mij, zoveel direct contact met mensen vind ik ingewikkeld en zwaar. Op een kantoor zitten werkt ook niet zo goed voor mij, daarom freelance ik erbij.

Ik help mensen wel héél graag een fijn en goed boek te vinden. Goed als in: een boek dat bij ze past

Dit jaar ben ik ook begonnen aan het vierde jaar van een opleiding. Dat is een schrijfopleiding voor creatief schrijven. Dat wil ik al héél lang, maar durf ik niet zo goed. Nu gaat dat steeds beter, al moet ik voor dit jaar een begeleider vinden om zelf aan een groot schrijfproject (het begin van een boek) te werken en stel ik dat een beetje uit.

Vind je het leuk als ik je wat boeksuggesties geef? Ik help mensen wel héél graag een fijn en goed boek te vinden. Goed als in; een boek dat bij ze past. Je schreef al waar je van houdt, zijn er twee boeken waar je heel enthousiast over bent?

Als je gaat wandelen, waar ga je dan graag heen? Ik wandel ook graag, de dagen dat ik afgelopen maand weg was, was ik veelal op pad met de tent op mijn rug. Eerder deze zomer ben ik ook (met mijn geliefde) naar Zweden geweest, Noord-Zweden, op de Poolcirkel en heb daar een stuk van de Kongevegen gelopen. Dat was zóó vreselijk mooi en wild. Alleen maar natuur.

Tot de volgende brief!

Groet, Birka

Veertig centimeter

Hoi Birka,

Toen ik het foldertje van Schrijven naar de Toekomst door de brievenbus kreeg, leek het me gelijk een leuk idee. Ik heb ervoor gekozen om de brieven met de hand te schrijven, omdat ik het zelf altijd net wat persoonlijker vind.

Ik ben opgegroeid in een woonwagen op een boerderij in Osdorp

Mijn naam is Adriana, ik ben 31 jaar en woon sinds mijn 26e in Bos en Lommer. Ik ben opgegroeid in een woonwagen op een boerderij in Osdorp. Op mijn 15e ben ik verhuisd van deze woonwagen naar het huis dat we van mijn opa en oma hebben geërfd. Dit allemaal nog op dezelfde boerderij. Vanaf mijn 18e stond ik ingeschreven op Woningnet en pas op mijn 26e maakte ik eindelijk kans op een starterswoning in Bos en Lommer!

Hier woon ik nog steeds met veel plezier, nu samen met mijn vriend en onze vier konijnen. Vorig jaar hebben we de woning zelfs over kunnen kopen. Het is een benedenwoning met vijftig vierkante meter woonoppervlak met daarbij 60 vierkante meter tuin. Woon jij je hele leven al in Bos en Lommer? Ik ben er erg benieuwd naar, hoe jij hier eventueel terecht bent gekomen.

Ik las dat je leven vooral uit schrijven en alles daaromheen bestaat. Zelf ben ik niet per se een schrijver, maar ik lees wel graag. In psychologie ben ik erg geïnteresseerd, in dieren ook, en ik lees graag spannende of gewoon goede boeken. Ook waargebeurde verhalen vind ik erg interessant. Ben je al lang werkzaam in een boekhandel? Ikzelf heb er nog steeds moeite mee om werk te vinden dat echt bij me past. In het verleden heb ik veel verschillende opleidingen gedaan en op het moment ben ik al vijf jaar aan het werk als meubelmaakster/interieurbouwster. Toch voel ik me hier ook niet honderd procent op mijn plek, dus doe ik nu naast mijn werk een thuisopleiding dierverzorging.

Ik kan heel erg blij worden van groeiende plantjes

Ik vind het zelf ook altijd fijn om in de natuur te wandelen, al doe ik dit eigenlijk niet zo vaak als ik zou willen. Ik moet zeggen dat ik ook wel heel veel verschillende hobby’s heb, dus daar kan ik af en toe ook erg druk mee zijn. Op het moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een miniatuurkoffiehuisje bouwen. Verder ben ik graag creatief bezig, doe ik aan motorrijden, poolen en ga ik graag leuke dingen doen met vrienden en/of familie. Heb jij verder nog hobby’s?

Ik kan trouwens ook heel erg blij worden van groeiende plantjes! Zelf heb ik bijvoorbeeld al vier keer geprobeerd een avocadoplant te kweken vanuit een pit. Helaas wordt deze alleen nooit groter dan ongeveer veertig centimeter 😕

Ik vind het trouwens superleuk dat er hier in de buurt zoveel boekenkastjes hangen en staan! Daar ben ik altijd vaak bij te vinden. Ook vind ik dat Bos en Lommer lekker centraal ligt. Ik loop zo het Westerpark in, heb genoeg winkels om de hoek en met een kwartiertje fietsen ben ik in de stad.

Voor nu stop ik even met schrijven en kijk ik uit naar een reactie 😊

Liefs,

Adriana

Wat mooi dat je actief bent voor de Black Lives Matter en Pride-protesten

Beste Luna,

Het is lang geleden dat jij een mail naar mij hebt gestuurd. Het spijt me dat ik niet eerder heb gereageerd. De combinatie van mijn werk en mijn opleiding eist veel tijd en energie, waardoor ik het schrijven van een reactie steeds heb uitgesteld. Het is nu behoorlijk hectisch op mijn werk, omdat er vanwege corona minder mensen aan het werk zijn, maar we moeten nog steeds dezelfde werkzaamheden verrichten, dus we moeten allemaal een stapje harder lopen.

Hoe gaat het met jou? Heb je nog vakantie gehad? Ben je nog weggeweest? Wij zijn thuis gebleven, onze geplande reis naar Engeland hebben we geannuleerd. Onze dagjes uit die we als vervanging hadden willen doen zijn ook niet doorgegaan. Maar goed, het is niet anders, en zo erg is het niet om een keer niet op vakantie te gaan, er zijn zoveel ergere dingen. 

Wat mooi dat je actief bent voor de Black Lives Matter en Pride-protesten. In Emmen was afgelopen zomer ook een demonstratie. Daar heb ik gesproken. Het nieuws uit Amerika van George Floyd en de protesten, hebben mij erg aangegrepen. Het is mooi dat je vanuit de hele wereld protesten zag, dat gaf mij een goed gevoel, om te zien dat mensen ons begrijpen. Ik ben positief over de jongere generatie van nu. Als ik dat zie heb ik goede hoop voor de toekomst.

Ik ben positief over de jongere generatie van nu. 

Je vroeg me of de lezingen die ik geef open lezingen zijn, of dat deze besloten, op uitnodiging zijn. Meestal is het dat laatste. Ik word regelmatig uitgenodigd om een lezing te geven op scholen. Op scholen vertel ik vaak mijn vluchtverhaal, en probeer ook altijd een stukje te vertellen over racisme. Zo gaf ik onlangs ook weer een lezing op een school in Emmen, waar ik elk jaar terugkom om weer een nieuwe klas mijn verhaal te vertellen. Het is een school in de agrarische sector, dus de leerlingen leren daar boer te worden. Het is soms een uitdaging om tot hen door te dringen, omdat zij in een totaal andere wereld leven dan veel andere mensen. Zo zal je op deze school weinig mensen van kleur tegenkomen. Ik vind het heel fijn als het dan lukt en ze toch erg geïnteresseerd blijken te zijn in wat ik te vertellen heb. Buiten hun bubbel, maar toch krijg ik dan begrip. Dat is mooi. 

Een aantal lezingen is inderdaad via Zoom gegaan. Mijn lezingen over besnijdenis doe ik vaak samen met een goede vriendin van mij die zich ook al heel lang inzet tegen meisjesbesnijdenis. Met haar was ik ook op de UvA, ook op uitnodiging.

Een van de redenen die je geeft om psychologie te studeren, is omdat je met je familie hebt gepraat over kolonialisme en oorlogen. Hoe mensen in staat zijn om zulke gruwelijke dingen te doen. Ik vind het wel heel bijzonder dat je je daar als klein meisje mee bezig hield, en dat dit blijkbaar zo'n indruk op je heeft gemaakt dat dit je studiekeuze heeft beïnvloed. Ik vraag me af of je vragen inmiddels zijn beantwoord, en of je er nu achter bent hoe de psyche van een kolonialist werkt, of van iemand die er geen problemen mee heeft een ander mens pijn te doen of dood te maken. Ik denk niet dat ik zo iemand zelf ooit zou kunnen begrijpen, hoewel men zegt dat in ieder mens een moordenaar schuilt, en ik denk dat dat best eens waar zou kunnen zijn. 

Men zegt dat in ieder mens een moordenaar schuilt

Een foto van mijzelf in het nationale basketbalteam heb ik zelf helaas niet, maar ze moeten wel bestaan. Ik ga even rondvragen of iemand een foto heeft. Als ik hem heb, stuur ik hem ook naar jou. Ik heb wel een foto van mijzelf in een ander team, vóórdat ik in het nationale team kwam. Ik stuur de foto mee als bijlage. Ik ben diegene waar Canab bij staat. Dat is eigenlijk mijn eerste naam, mijn tweede naam is Istahil. Ik heb ervoor gekozen om in mijn tweede leven (in Nederland) ook mijn tweede naam te gebruiken. Canab gebruik ik niet meer, maar soms spreek ik nog wel mensen van vroeger uit Somalië die mij alleen als Canab kennen, dan ben ik weer eventjes Canab. 🙂 

Ik stuur ook een recentere foto van een toernooi in Nederland, waar een keer per jaar mensen met een Somalische achtergrond komen om te voetballen en te basketballen. 

Nog bedankt voor jouw foto's! Heel erg leuk om te zien, en fijn om er een beeld te hebben. 

Liefs en groetjes van Istahil.