Aan de vooravond van héél véél warmte

A’dam, 17-07-'22

Hoi Maria!

Wat leuk om je brief te ontvangen! En nu maar hopen dat je mijn handschrift kan lezen! We staan aan de vooravond van héél véél warmte en ik hoop dat dat voor jou te doen is. Ik ben mantelzorger voor een vriend van mij die MS heeft en hij reageert heel slecht op de warmte. Ik doe het op zich beter met een beetje zon en vooral geen regen!

Ik ben zo’n type dat iedereen op straat groet

Net als jij hou ik van schrijven én nieuwe mensen ontmoeten! Ik ben zo’n type dat iedereen op straat groet. Het levert soms wat gekke blikken op, maar meestal wordt mijn glimlach beantwoord. Soort van de gekke vrouw in de buurt die chronisch positief is, hoewel het (uiteraard) ook een masker is… Zo hebben we eigenlijk allemaal wel zo ons ding wat we met elkaar delen in het meeslepen.

Ik hoop dat jouw medische behandeling naar wens gaat. Go for it! Ik heb nog een paar drukke dagen op mijn werk voor mij. Ik werk als hr-manager voor een stichting met basisscholen en heb (*geeft zichzelf een schouderklopje) gelukkig alle groepen met een leerkracht gekregen. Maar nu de administratie nog. Dat is zo’n klus die ik voor mij uit schuif. Maar dan begint ook voor mij het genieten. We gaan twee weken naar Egypte: vooral niets doen, want snorkelen is daar zelfs ook te gevaarlijk (haaien!).

Ga jij nog proberen om er even tussenuit te gaan of was Elburg met Pedro voldoende? Ik merk dat ik aan het einde van mijn briefpapier ben en ik heb nog niet eens je vragen beantwoord… Volgende brief!

Ik hoop dat je lekker het water nog op bent geweest of gaat. En ik wens je veel energie!

Tot de volgende brief!

Dikke kuzzz,

Wilma

Alles wat je wilt delen is welkom

Lieve Marjan,

Deze nagekomen brief bezorgde mij onmiddellijk kippenvel. Wauw, dit had ik niet verwacht. Na het lezen van de brief van 18 juni, waar ik niet van schrok en die ik evengoed met plezier las, dacht ik alleen: ik hoef niet alles te weten, je hoeft me geen verslag uit te brengen, ik leer je wel kennen door wat je wilt vertellen. Het maakt ook niet uit, alles wat je wil delen is welkom en ik mag dankbaar zijn dat je je hart op een kier zet, en als het fijn is om te vertellen wat je doet en hebt gedaan, dan is dat ook prima.

En dan dit bericht, in aanvulling op je brief van drie dagen daarvoor! Wat een cadeau om te lezen. Ik merk dat ik me een beetje kwetsbaar en huilerig voel, niet erg, mijn hele cyclus doorloop ik met verschillende emoties, ik voel me gedurende de hele maand elke dag een beetje anders, en in deze fase sta ik erg open voor gevoel en dat zorgt ervoor dat mooie dingen mij erg raken - dat ik heb ik bijvoorbeeld ook als ik moe ben.

in deze fase sta ik erg open voor gevoel en dat zorgt ervoor dat mooie dingen mij erg raken

Daar kwam ik jaren geleden achter. Ik was toen met mijn werk een weekend in Amsterdam, en na een eerste, korte nacht in het Krasnapolsky - dat mijn werkgever overigens had afgehuurd, voor 350 werknemers, wat een stunt - enfin, na een paar uur slaap heb ik de volgende dag uren rondgelopen in het Stedelijk Museum. Ik heb zelden zo van een museumbezoek genoten. Alles raakte me zó, het lukte me goed om de tijd te nemen naar werk te kijken waarbij ik iets voelde, het lukte om me niet als een 'goede museumbezoeker' te gedragen, ofwel, ik deed niet mijn best om alles te zien, ik keek alleen daar waar ik behoefte aan had. Ik dwaalde door de zalen, liet kunst op me inwerken, ik nam pauzes, ging op de trap zitten, liep weer verder, zag sommige dingen twee keer. Ik droomde weg. Nou ja, in zo'n soort staat ben ik nu. Een perfecte staat om jouw mooie brief te herlezen; opnieuw kippenvel.

Het gevoel dat je beschrijft herken ik, meestal niet als ik schrijf, maar soms voer ik een gesprek en denk ik achteraf: was het nou nodig dat ik dat allemaal zei? Waarom moet ik zo ratelen, alsof er geen tijd te verliezen is, alsof ik de ander moet laten zien dat ik hen in vertrouwen neem, alsof ik openheid wil scheppen door maar te vertellen, vertellen, kijk, dit ben ik, voel je vrij om jezelf ook te laten zien, hoor! Je hebt gelijk, het is iets van onrust en ik herken het.

Mijn lieve kind dat na de zomervakantie naar de middelbare school gaat; hij werkt soms ook op mijn zenuwen en dat vind ik vreselijk van mezelf

Direct na ontvangst van de brief voorafgaand aan deze, zat ik in mijn hoofd al aan je te schrijven. Ik vond het leuk dat je zei dat die passage over mijn kind mooi was overgekomen. Mijn lieve kind dat na de zomervakantie naar de middelbare school gaat; hij werkt soms ook op mijn zenuwen en dat vind ik vreselijk van mijzelf. Als ik spanning in mijn lijf voel, dan kan ik dat niet verbergen en hij is erg gevoelig voor mijn stemmingen. Dat klinkt misschien niet best, maar we leven al meer dan tien jaar met z'n tweeën en we zijn erg op elkaar ingetuned, we hebben elkaar in alles meegemaakt, en omdat we in alle opzichten zo dicht bij elkaar staan, delen we ook veel samen. Dat is prachtig en dat zou ik nooit anders willen, maar ik besef wel dat het ook voor hem soms belastend kan zijn. Nu is het einde van de basisschooltijd echt in zicht, elke dag bij het ontbijt kijk ik naar hem en denk ik: daar gaat hij, deze jongen, wijsheid en kinderlijkheid besloten in zijn blik op de wereld. Ik kijk weer met frisse ogen naar hem. Ik zie hoe knap hij is; ik zie zijn nieuwsgierigheid, zijn knuffelige houding, die zachte wangen, soms ook een geslotenheid die ik maar al te goed ken. 's Avonds lees ik hem voor uit In de Ban van de Ring, en daarna kruipen we even dicht tegen elkaar aan.

.......ik ben blij dat hij, mits helemaal opgekruld, nog net bij mij op schoot past

Al verandert alles om ons heen en al verandert langzaam maar zeer zeker ons leven samen, er zijn momenten die zo onmiskenbaar bij ons tweeën horen; de kleine grapjes, die behoefte aan fysiek dichtbij elkaar zijn - hij zou graag wat groter willen zijn, zijn beste vriend is een kop groter dan hij, maar ik ben blij dat hij, mits helemaal opgekruld, nog net bij mij op schoot past, als een herdershond die zich een puppy waant op de schoot van een huisgenoot - gesprekken die slingeren van het humeur van de juf via goede ideeën voor ochtendoefeningen naar onoplosbare ethische kwesties.

Ik heb het begin van deze brief lang laten liggen; ik voel een houterigheid in mijn schrijven maar ik wil het graag met je delen. Ik zie een klein beetje op tegen de komende week - deze laatste schoolweek, een volle werkweek inclusief weekenddienst, voorbereidingen voor de afscheidsavond op school en een teamuitje van het werk - ik houd ervan om veel ruimte tussen mijn dagelijkse activiteiten te laten, en dat gaat deze week even niet door. Zolang ik diep blijf ademhalen, gaat het goed.

Ik wens je ook ruimschoots lucht, licht, ruimte in je gedachten, en een beetje zonneschijn waar nodig.

Lieve groeten
Christine

Voilà, naast de weemoed is er ook plaats voor klein geluk

Lieve Marjan,

Er zit een hele zomervakantie tussen mijn vorige brief en deze. Elk jaar in augustus komt langzaam weer het besef: ook aan de zomervakantie komt een eind. Er is dan wel een schooljaar afgesloten in juli, maar er komt ook weer een nieuw schooljaar achteraan. Elk jaar stonden er op de laatste schooldag van de basisschool ouders met hun grote kinderen op het schoolplein en ik dacht dan: het duurt nog zo lang voordat het onze beurt is. Op een dag was het toch onze beurt, en ik voelde me er gek genoeg een beetje afwezig bij. Een vriendin stond naast me te huilen - ook haar jongste nam afscheid van deze belangrijke school. Ik wilde naar huis, of een stuk fietsen, of een nieuwe bank kopen, of uren kletsen met vrienden, of champagne drinken, hoe dan ook: loskomen van die drukke tijd voor de vakantie. Vanzelfsprekend lukte dat slecht met mijn hoofd vol dingen om over na te denken. We gingen een weekje naar een feestelijke camping in Flevoland. We deden samen leuke dingen maar we deden ook juist veel leuke dingen niet samen.

Dat is even wennen. Ik ging naar de silent disco, wat een heerlijkheid, lekker dansen samen, en een plezier dat we hadden! Mijn zoon deed mee met de Robin Hood training en nu wil hij thuis ook boogschieten. Stukjes tijd los van elkaar doorbrengen, stukjes uit elkaars leven missen. De kunst is om daarna weer net zo dicht bij elkaar te komen. In huis pasten we onze kamers zo aan dat we allebei betere ruimtes voor onszelf hebben, en tegelijk zijn onze gezamenlijke ruimtes knusser geworden. Ik ben bang dat we ons soms teveel van elkaar afzonderen, en tegelijk geniet ik zo van een huis dat klopt, waarin we kunnen doen wat we beiden nodig hebben.

Wat vind ik belangrijk, wie zijn mijn echte vrienden, waar ben ik goed in, wat wil ik leren, wanneer ben je eigenlijk echt vrij?

Enfin, het avontuur op de middelbare school is begonnen en het is niet makkelijk - maar wel een avontuur. Ik zie het gebeuren: alle grote vragen van het leven dringen zich aan hem op. Ga ik mijn eigen weg en sta ik daar dan alleen in, of zorg ik dat ik bij de groep blijf? Hoe verhoud ik me tot mijn omgeving, wat vind ik belangrijk, wie zijn mijn echte vrienden, waar ben ik goed in, wat wil ik leren, wanneer ben je eigenlijk echt vrij? Toen hij 11 jaar werd, was hij een beetje verdrietig, want hij vond 10 zijn zo leuk. Ik verzekerde hem dat 11 ook leuk is, maar dat bleek niet helemaal waar. Een kat ging dood en de school ging dicht. Alles werd anders. Vlak voor hij 12 werd stierf iemand die belangrijk voor ons is. Dat was voor ons allebei moeilijk en verdrietig; voor mij is gemis en spijt soms bijna niet te dragen; voor hem was de grootste schok misschien wel dat ook iemand met veel levenslust zoals zijn moeder een deuk kan oplopen.

Deze week word ik 40 en ik zie er tegenop. Niet tegen het ouder worden - misschien helpt het dat ik veel samenwerk met mensen die veel ouder zijn dan ik, dan blijf ik altijd een beetje het jonkie - maar wel tegen het jubileum. De man die we in oktober vorig jaar verloren, was 39 en keek uit naar veertiger zijn. Misschien hoopte hij dat zijn leven dan in rustiger vaarwater zou komen, misschien hoopte hij dat het eindelijk zou lukken aan een serieus, zelfstandig leven te beginnen, met mij misschien wel, hij had er zin in! Hij haalde zijn veertigste verjaardag niet. Het lijkt wel alsof iedereen dit jaar een bijzonder jubileum heeft en ik wil die van mij zowel overslaan als er stil bij staan. Ik zie op tegen de overdreven felicitaties en stomme grapjes over veertigers (zijn die er?) en ik wil graag ruimte om verdrietig te zijn en tegelijkertijd hoopvol vooruit te kijken. Ik ben bang dat ik mijn mooiste jaren achter mij laat - niet omdat jonger mooier is, maar omdat er zoveel mooie dingen zijn gebeurd in de afgelopen tien jaar; ik heb het gevoel dat ik nooit meer zoveel kan groeien, zoveel liefde en geluk kan voelen als in de afgelopen tien jaar. Ik hoop dat ik me vergis, misschien is dit nu gewoon mijn gemoed, omdat een nieuw begin nou eenmaal ook afscheid nemen betekent.

Ik hoop dat ik me vergis, misschien is dit nu gewoon mijn gemoed, omdat een nieuw begin nou eenmaal ook afscheid nemen betekent

Alleen toen ik net was gestopt met de dansopleiding, heb ik een tijdje helemaal niet gedanst. Het gevaar van zoveel uren doorbrengen in de dansschool is dat het niet meer leuk is, dat het onderdeel wordt van alles wat moet en daarbij dat het dansen niet meer van mij is, maar van iets buiten mij: van de groep, of van de leraar, of ik voeg me naar de choreografie in plaats van andersom. Achteraf kan ik misschien makkelijker zien dat de opleiding zo gericht was op hoe dans eruit zag - of misschien was ik zelf gericht op hoe het eruit zag. Dans komt steeds weer terug in mijn leven dus ik kan wel zeggen dat ik niet echt ben gestopt met dansen. Ik begin of eindig de dag vaak met dansen en dat voelt fantastisch, ik voel direct hoeveel energie ik heb, of dat ik het juist een beetje rustig aan moet doen, of ik creatief om kan gaan met bewegen of dat ik juist in een bepaald patroontje wil blijven. Les heb ik niet meer, en dat zou misschien ook moeilijk worden, omdat ik zo een eigen patroon heb ontwikkeld.

Toen ik net moeder was geworden, heb ik nog een tijd in Rotterdam gedanst, gewoon, eens per week; wat had ik een geluk met de fantastische dansdocent, een lange Duitse vrouw die me kennis liet maken met het werk van Pina Bausch. Toen we naar een voorstelling toe werkten, merkte ik weer hoe heerlijk dat is, hoeveel energie er los komt als het op een dag echt moet gebeuren, dat er mensen komen kijken, en als je dan als groep van het podium afstapt, trots, stralend, met trillende spieren maar ook zoveel zin om nóg een keer te gaan, om het nóg beter te doen.

........ deze uitwisseling met jou doet me goed!

Wat een geluk om zoveel groente uit eigen tuin te hebben! Ik zit elke keer erg te dubben waar ik mijn voedsel vandaan zal halen. Soms maak ik het mijzelf makkelijk en fiets ik naar de supermarkt, besef dan weer dat er echt betere producten te krijgen zijn, neem me voor om alleen nog bij lokale kwekers te kopen maar dat kost een flink aantal fietsrondjes; of ik bestel bij een lokale bezorgdienst die alleen spul uit de directe omgeving haalt... en intussen ben ik ook alle loze verpakkingen beu en bestel ik de basisingrediënten bij Pieter Pot zodat ik voorraadkastjes vol glazen potten heb. Ik ben een fruitgrootverbruiker; ik word echt rustig van een overdadige fruitschaal, ik kan elk moment van de dag van fruit genieten. Als er niets anders in de wereld was dan alleen fruit om te eten, dan zou dat prima zijn voor mij. Voor mijn verjaardag zal ik appelcake maken om mee te nemen naar mijn werk, en een feestelijke frambozencheesecake om thuis een klein feestje te vieren.

Heel eerlijk: ik begon gisteren aan deze brief, maar toen werd ik zo verdrietig dat ik alleen maar sombere dingen kon opschrijven. Ik sliep een nachtje, en zoals dat zo vaak gaat: ik werd met een frisser gemoed wakker. Voilà, naast de weemoed is er ook plaats voor klein geluk.

Ik kijk uit naar je volgende brief; ook al heb ik lang op me laten wachten, deze uitwisseling met jou doet me goed!

Liefs
Christine

... het is vooral belangrijk, dat je empatisch bent...

Beste Zoë (gelukt),

Wat leuk dat je zo snel een brief hebt teruggestuurd en dan ook nog zo’n uitgebreide brief.

Zal ik eerst iets vertellen over mijn werk ? Je had er wat vragen over. Er is geen opleiding voor studentendecaan; dus mijn collega’s hebben psychologie, rechten, sociale wetenschappen of theologie gestudeerd. Ik heb zelf Nederlandse Taal- en Letterkunde gestudeerd. Beste een leuke studie, maar als ik opnieuw zou moeten kiezen, zou ik toch wat anders gekozen hebben.

Als  studentendecaan moet je veel regelingen kennen, maar het is vooral belangrijk dat je empathisch bent, goed kunt luisteren en geïnteresseerd bent in andere mensen. Ik noemde het een maatschappelijk werker voor studenten, dat is vooral voor praktische dingen. Veel financiële problemen, problemen met huisvesting, vertraging door ziekte, helpen bij conflicten op de opleiding etc. Het prettige daarvan is dat je mensen heel concreet kan helpen. Maar studenten willen natuurlijk ook gewoon hun verhaal kwijt. Sommige studenten zie je echt jarenlang.

Dit zijn soms wel zaken die lang in je hoofd blijven zitten..

Als vertrouwenspersoon ben je er voor studenten die last hebben van gedrag van anderen. Dat kan variëren van boos worden om een opmerking van een docent of medestudent tot acuut gevaar vanwege doodsbedreigingen. Dan moet je soms snel handelen en wordt er contact opgenomen met beveiliging van de universiteit en de politie en soms moet er een onderduikadres gevonden worden. Gelukkig komen zulke heftige dingen niet zo vaak voor. Het kan er ook toe leiden dat iemand geschorst wordt van de universiteit. Dit zijn soms wel zaken die lang in je hoofd blijven zitten. Het helpt dan heel erg als je collega’s hebt waar je me kunt overleggen en bij wie je stoom kunt afblazen.

Ik ben er iedere keer weer verbaasd over dat volwassen en intelligente mensen elkaar zo dwars kunnen zitten. Om echt iets te kunnen doen tegen mensen die anderen lastig vallen, moet iemand een officiële klacht indienen en dat gebeurt eigenlijk bijna nooit. Ik snap dat wel, het is een zware en vaak emotionele procedure, maar als het niet gebeurt kunnen mensen heel lang blijven doorgaan met het zuur maken van het leven van anderen. Het is natuurlijk zo dat op een universiteit iedereen volwassen is, wat betekent dat bijvoorbeeld ouders geen rol spelen (daar mogen we eigenlijk niet mee praten). Dat is wel een andere situatie dan bijvoorbeeld op een basisschool of een voorgezette opleiding.

Ik zal ze nooit mijn telefoonnummer geven

Als je studenten vaak ziet en ook als er ingewikkelde problemen zijn, raak je natuurlijk ook wel verbonden met ze. Ze zijn soms ook wel aan jou gehecht. Dat merkte ik wel toen ik vertrok bij de VU. Sommige studenten komen soms ook gewoon omdat ze het gezellig vinden om met je te praten en te vertellen wat ze die week meegemaakt hebben. Ik heb er wel altijd voor gezorgd dat studenten mij alleen op mijn werk kunnen bereiken. Ik zal ze nooit mijn telefoonnummer geven. Er zijn nu nog een paar studenten van de VU met wie ik contact heb, maar ik ben er wel voorzichtig mee.

Ik weet nog niet hoe lang ik door blijf werken. Ik heb daar nog een gesprek over. Ik weet dat ze zullen vragen of ik nog even wil blijven. Ik aarzel nog, ik denk dat ik ga voorstellen om tot juli te blijven. Dan ben ik in de zomer vrij. Ik vind drie dagen werken ook nog altijd luxe, ik heb altijd vijf dagen gewerkt.

Ik ben inderdaad al heel lang samen met mijn vrouw. Eén van de leuke dingen daaraan is dat je natuurlijk een heel lange, gedeelde geschiedenis hebt. Je kent veel dezelfde mensen al heel lang, je hebt heel veel vakanties samen gehad, veel leuke dingen beleefd en ook akelige dingen. Ik heb de zus van mijn vrouw voor het eerst ontmoet toen ze meedeed in de eindmusical van groep 8 op de basisschool en nu heeft ze twee kinderen die studeren. Natuurlijk is het allemaal niet zo spannend als bij het hebben van net een nieuwe relatie,  maar dat is voor mij zo lang geleden dat ik dat misschien niet meer zo goed weet. Dat zal ook de leeftijd wel zijn, ik zou daar ook geen behoefte aan hebben.

Bij mij waren er wel plannen, maar er kwam altijd weer iets tussen waardoor ik dacht, ik doe het later wel

Ik kan me heel goed voorstellen dat je tijd in Brazilië belangrijk is geweest. Het is altijd nog één van de dingen waar ik spijt van heb, dat ik niet een tijd naar het buitenland ben gegaan. Om een jaar te studeren of een project te doen. Echt iets doen dat ertoe doet (en waardoor je je geen toerist voelt) en echt deel uitmaken van een andere cultuur. Helemaal mooi als het iets is dat je voldoening geeft of je zelfbeeld versterkt, zoals jij schrijft. Bij mij waren er wel plannen, maar er kwam altijd weer iets tussen waardoor ik dacht, ik doe het later wel. En dan komt het er niet meer van. Ik heb een collega die altijd een van haar vakanties gebruikt om bij een voedselbank in New York te gaan werken. Daarvan dacht ik, dat is ook wel interessant, maar natuurlijk niet te vergelijken met een veel langer verblijf in een ander land. En eerlijk gezegd heeft het ook wel iets elitairs om naar New York te vliegen om daar te gaan werken. Maar dat zeg ik niet tegen mijn collega….. (net als ik dit opschrijf belt ze mij !).

Ik werk wel al 25 jaar ieder jaar een week of tien dagen in augustus in Londen op een festival. Ook niet te vergelijken met zes maanden in Brazilië, maar omdat je in verschillende wijken in Londen ondergebracht wordt, heb je toch wel het idee dat je Londen leert kennen. Helaas ging het in 2020 niet door en ik lees vandaag op Facebook dat het in augustus 2021 waarschijnlijk ook niet door gaat.

Naar een onderduikadres moeten gaan, is wel heel extreem.

Als ik jouw verhaal lees, heb je wel een lastige start in je leven gehad. En zo’n start heeft natuurlijk consequenties voor hoe je in het leven staat en hoe je relaties met andere mensen gaan. En natuurlijk ook gewoon pech gehad; je had natuurlijk ook in een relatie terecht kunnen komen met een leuke, betrouwbare man. Naar een onderduikadres moeten gaan is wel heel extreem. Kan me voorstellen dat je gevoel van veiligheid dan behoorlijk aangetast wordt. Helemaal als je ook de verantwoordelijkheid hebt voor kinderen die allemaal nog afhankelijk van je zijn.

Ik denk niet dat het makkelijk is als je niet met de Coronastroom meegaat. Heftig verhaal van je nicht trouwens. Korte lontjes zijn wel overal aanwezig tegenwoordig.

Volgende keer zal ik proberen mijn licht te laten schijnen over de nabije toekomst.

Even hobby’s dan nog: ik speel al heel lang in een theatergroep en vind het leuk om teksten te schrijven voor toneel. Heb net een voorstel bij Netflix ingeleverd (dat gaat waarschijnlijk niets worden, maar wel spannend).

Hoop snel weer op een brief van jou.

Ik stuur deze brief via mijn andere mailadres. Nu type ik op mijn laptop de vorige brief op de iPad. Dit is makkelijker.

Groeten,

Jan