En wat vind jij van al die buitenlanders hier?

Beste Soline,

Jij ook bedankt voor je brief en sorry dat ik je nu pas weer schrijf. Ik was druk en ook erg oververmoeid.

Je vroeg mij hoe ik het vond om naar Nederland te komen op mijn zeventiende. Ik vond het eigenlijk best spannend en leuk. Ik kwam hiervoor ook weleens op zomervakantie. Ik vond het heel leuk als kind. Alleen kon ik toen de taal niet. Dat was wel heel moeilijk, haha. Ik weet dat ik een keer naar de bakker werd  gestuurd om gesneden bruin brood te halen. Dat was een hele lange zin voor mij: “ Mag ik een gesneden bruin brood?” Ik weet toen niet wat ik tegen die mevrouw zei bij de bakker. Ze zei “wat??” Toen ging ik rennend terug naar huis zonder brood.

Dus ik regelde met gebarentaal een school. Haha!

Toen ik op mijn zeventiende kwam, wist ik al dat ik wilde blijven. Maar mijn vader zei: “Als je wilt blijven moet je het zelf weten!” Toen is hij teruggegaan naar Marokko en ik bleef hier met mijn moeder. Dus ik regelde met gebarentaal een school. Het eerste jaar was taal en wiskunde, daarna kon ik naar een middelbare school voor een laag niveau. Ik had in Marokko de middelbare school al afgerond, maar hier moest alles weer opnieuw en dan op een lager niveau. Maar het maakte voor mij niets uit. Ik vond het heel leuk. Heb leuke jaren op school gehad. Daarna ging ik naar een ROC en daar heb ik mijn mbo 4 afgerond. En sindsdien werk ik. Ik mis niet echt veel in Marokko. Wij hadden alles wel en woonden in een stad. Toch heb ik geen gevoel dat ik hier iets mis of zo. Wel het moet ik zeggen dat ik  de grote huizen met open daken mis. Maar mijn familie zit hier. Ik heb daar bijna geen familie.

En wat vind jij van al die buitenlanders hier? Vooral in West, wat wel jammer is. Veel buitenlanders zitten in West. Hoe ervaar je dat? Heb je er last van? Of heb je juist goeie vrienden? Buren?

We zijn goede buren en daar ben ik blij om.

Met mijn Nederlandse buurvrouw ga ik heel goed om. We zijn goede buren en daar ben ik blij om.

Oh ja gefeliciteerd met je nieuwe job. Wat doe je voor werk als ik vragen mag? Gelijk heb je hoor, dat je nu nog niet aan kinderen denkt. Rustig aan. Je zal vanzelf wel het gevoel krijgen dat je aan kinderen toe bent.

Hoe is eigenlijk jouw dineravond met je vriend verlopen? Is het vijfgangenmenu gelukt? En was alles lekker en naar wens?

Ik hoor het van je…

Groet,

Hanna