Ik weet ook waar jij woont

Ha Bob,

Nog een paar dagen en dan zullen wij elkaar ontmoeten! Best spannend – ik ben gevoelig voor de energie die mensen uitstralen en merk vaak direct een klik of niet. Omdat wij al schrijvend wel klikken, denk ik dat het wel goed zal komen 😉

Ja, mijn appartement in de Jordaan was wel echt een droomhuis voor mij en soms heb ik nog spijt dat ik het verkocht heb. Als ik er nu langsfiets, zitten de gordijnen altijd dicht en zijn de plantjes in de bloembakken voor het raam verdord. Het huisje verdient iemand die er net zo verliefd op is als ik was en er goed voor zorgt. Ik heb het (zelfs in 2014 toen de woningmarkt nog in een krimp zat) binnen zes dagen verkocht en kon kiezen uit biedingen – ik heb echt gekeken naar wie ik het beste in het huis vond passen, maar blijkbaar heb ik mij toch vergist. Heb jij dat ook, dat je een echte band met je huis ontwikkelt, en dat het meer is dan enkel een woning? Dat je de sleutel in de voordeur steekt en je onmiddellijk tot rust komt? Ik maak van de wekelijkse schoonmaak ook altijd een ritueel, waarbij ik het huis bedank voor alles wat het doet: ‘als jij mij veilig houdt, maak ik jou schoon’. En nee, ik ben niet brutaal 😉 maar doe wel gewoon wat ik wil, zolang ik er anderen niet mee lastig val. Het is de eerste wet van wicca/ hermetica: doe wat je wilt, maar doe niemand kwaad. Ik leef echt bij die regel.

Ik weet ook waar jij woont – ik vertel je zondag wel hoe ik dat weet!

Ja, ik dacht al wel dat jij het uit zou vogelen waar ik woon. Het is ook niet zo moeilijk: de buurt is niet zo heel groot en als ik zeg ‘gerenoveerde oudbouw’ dan zijn er maar een paar mogelijkheden 😉 Ik weet ook waar jij woont – ik vertel je zondag wel hoe ik dat weet! Het klopt dat er best veel doorloop is in ons pand, voor veel mensen is het een starterswoning. Maar de prijzen zijn steeds hoger en nu merk je dat de nieuwe mensen die hier komen wonen ook echt willen investeren in hun woonomgeving. De mensen die weggaan, gaan waarschijnlijk vanwege de overwaarde: ons huis is in de afgelopen zes jaar meer dan verdubbeld in waarde.

Leuk dat je wat vaker door de buurt wandelt. Ik doe het ook, neem ook steeds een andere route naar de Albert Heijn (of zelfs naar een andere Albert Heijn verder weg). Mijn man heeft een instagram-account aangemaakt van de Kolenkit en post daar steeds prachtige foto’s van onze buurt. Zo leer je ook wel echt van de Kolenkit houden.

Dat hebben we een paar maand geleden geboekt, omdat ik toen he-le-maal klaar was met Amsterdam. De herrie, de rotzooi, de arrogantie en de agressie - ik wilde verhuizen naar een plek waar mensen nog lief zijn voor elkaar.

Ik ben juist helemaal geen reiziger/vakantieganger en beleef de fijnste vakantie hier in mijn hangstoel op het balkon, in het ochtendzonnetje en met een door mijn man gemaakte cappuccino. Heerlijk! Overigens gaan we deze zomer wel heel even weg: een paar daagjes Zwolle. Dat hebben we een paar maand geleden geboekt, omdat ik toen he-le-maal klaar was met Amsterdam. De herrie, de rotzooi, de arrogantie en de agressie - ik wilde verhuizen naar een plek waar mensen nog lief zijn voor elkaar. Omdat mijn man uit Zwolle komt en ik het een leuk plaatsje vind, was dat voor ons wel een optie en dus zouden die paar dagen gebruiken om Zwolle te verkennen. Maar nu er weer meer mag, mijn man vaker in Almere is (waar hij werkt) en ik ook weer in een koffietentje kan zitten om te werken, wil ik toch niet meer uit Amsterdam weg. Het is heerlijk dat ik zoveel musea, bibliotheken en poppodia in de buurt heb. Dat ik naar Chinese Man kan gaan in Paradiso en dat het maar een kwartiertje fietsen is in plaats van een enorme (nachtelijke) reis. En dat er zoveel reuring is - het ergert mij en inspireert mij tegelijkertijd.

De reuring is ook hier in onze buurt trouwens: de afgelopen jaren, met uitzondering van vorig jaar, hadden we jaarlijks een Kolenkitfeest. Op elk feest heeft mijn man nog opgetreden met zijn band, dus ja, hij treedt ook op met zijn band en als het volgend jaar weer kan (nu gaat het waarschijnlijk niet meer lukken om dat nog te regelen, het was in 2019 een enorme klus) dan zal hij wel weer optreden. Van welke muziek hou jij? Mijn man speelt funk in de band (de Velvet Grooves) maar houdt zelf vooral van prog-rock. Ik hou van triphop: Portishead als absolute favoriet, maar ook Tricky, Massive Attack en Lamb (Gorecki was onze openingsdans op ons trouwfeest) vind ik fantastisch. En ik hou van Chinese Man (Franse hiphop) en de Nits – beide vallen niet echt in een genre, maar ik ga vaak naar concerten van ze.

De visboer komt vast weer terug

Ik vind het erg fijn dat de Bos en Lommerweg nu eindelijk gestalte krijgt. Ze zijn weer aan het opbouwen, daar hou ik van. Die maandenlange zandvlakte was ik wel zat: nu duurt het vast niet lang meer. En ik denk dat als alles af is, dat dan de leegstaande panden ook wel gevuld gaan worden. De visboer komt vast weer terug, en het pand van de voormalige groenteman heeft de interesse van een bekende voetballerskapper (ik wist niet dat het een ding was, maar blijkbaar hoor je als voetballer allemaal naar dezelfde kapper te gaan). Maar ik heb nog niet gehoord of dat doorgaat. Over voetbal gesproken: hangen er bij jullie oranje vlaggetjes? Mij interesseert voetbal en dat hele EK helemaal niets, maar als mensen er wel heel blij van worden dan vind ik dat wel leuk om te zien. Mocht ik ooit in een café belanden waar voetbal gekeken wordt, zal ik waarschijnlijk met mijn rug naar het scherm zitten om de mensen te bekijken 😉 Denk jij dat als je binnenkort weer naar kantoor mag, dat je dat dan ook doet?

Wat grappig dat je zegt dat je meer van vrije tijd houdt dan van geld, maar dat je wel voornamelijk veel werkt. Zou je dat willen veranderen of is het wel goed zo? Mijn man werkt vier dagen en dan wel heel hard, omdat er veel te doen is op zijn school, maar hij neemt zijn vrije dagen (meestal) wel heel serieus. En we zijn aan het sparen zodat hij eerder kan stoppen met werken. Niet dat hij zijn werk niet leuk vindt – hij is er dol op en kan er helemaal in opgaan. Maar het is meer dat ‘eerder kúnnen stoppen’ een enorm gevoel van vrijheid geeft. Als je kiest om te werken, in plaats van dat het moet. Denk jij dat als je binnenkort weer naar kantoor mag, dat je dat dan ook doet? En zie je daar naar uit of vind je het thuiswerken (en door de buurt lopen) wel lekker?

Misschien is dat in het zoeken naar sociale contacten ook wel bepalend: herken ik mijzelf in de ander? Want dat voelt het meest vertrouwd.

Interessante observatie over hoe je eigenlijk overal wel bubbels ziet, en groepen mensen die niet – bewust of onbewust – mengen. Ik denk dat je gelijk hebt dat je onbewust toch zoekt naar bevestiging van je – ook weer onbewuste – overtuigingen. Die zitten heel diep, heb ik ontdekt tijdens het schrijven van mijn laatste boek. Ik bleek mijzelf behoorlijk te saboteren met overtuigingen die helemaal niet van mij waren, maar die op bepalende momenten in mijn leven wel bij mij ‘opgeplakt’ waren en die ik zonder nadenken heb geaccepteerd als ‘van mijzelf’. Misschien is dat in het zoeken naar sociale contacten ook wel bepalend: herken ik mijzelf in de ander? Want dat voelt het meest vertrouwd. Dus wat jij zegt: op zoek gaan naar de overeenkomsten (en dus waar je jezelf in kan herkennen) is een prachtige oplossing. Niet makkelijk inderdaad, maar wel het proberen waard. Ik heb begrepen dat dit project, Schrijven naar de Kolenkit, wel redelijk veel verschillende mensen heeft bereikt, met verschillende culturele en sociaal-maatschappelijke achtergronden. Ik ben heel benieuwd naar de anderen. Zondag gaan we het zien!

Voor nu eerst maar eens even aan het werk. Ik doe mee met een kunstproject hier in de Kolenkit en ga op zoek naar inspiratie buiten. Ik heb al wel een idee wat ik ga maken 🙂

Tot zondag!

Groet,

Erica