We gaan het beleven

Hey beste, lieve Mirjam,

Ik gebruik alle soorten aanhef, dat staat best gezellig. En dan kun je je niet afvragen wat wel of niet gepast is 😉

Wat leuk dat jij je ook hebt opgegeven voor het intitiatief Schrijven naar de Toekomst. En we zijn gematcht. Misschien wel omdat jouw kat allerlei avonturen beleeft en mijn hond en ik ook…
Of omdat ik een moeder ben die al bijna een leeg nest heeft en jij net begint met een gezin. Of omdat… geen idee wat Marilien dacht. Misschien viel jou ook iets op uit onze bio’s?
We gaan het beleven. 

Vorig jaar (..) was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten)

Je hebt een Friese naam. Kom je uit Friesland? Ik ken iemand met jouw achternaam, ze woont in een Fries dorp met een leuke Fries en is de ’schoonmoeder’ van mijn zus. Ik schrijf dat tussen haakjes omdat zij jonger is dan mijn zus, hahaha. Nou ja, er zijn veel mensen met dezelfde achternaam waarschijnlijk, maar wie weet ben je familie ergens, Nederland is klein. Waar woon jij eigenlijk?

Nog een voorstelrondje over mij:

Ik ben dus 49 jaar en word 13 april 50. Wat wederom een coronaverjaardag wordt, is mijn vrees. Ik ben niet zo’n vierder van mijn verjaardagen, maar ik vind het wel fijn als mijn familie en vriendinnen komen natuurlijk. Vorig jaar kon dat helaas niet en was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten). Mijn drie kinderen hebben toen heel erg hun best gedaan om er een hele feestelijke dag van te maken. We speelden een escap-game en maakten bonbons. We werden vaak onderbroken door de deurbel en dan stond er meestal een vriendin of bezorger met een bos bloemen. Waar mijn man allergisch voor is en met de kamer vol bloemen, ging het niet goed met hem 😉 maar het was een feestelijk gezicht. Daarna hebben we de bloemen verspreid in de tuin gezet. 
Jammer toch dat iedereen altijd vergeet dat we nooit bloemen in huis hebben, maar ja het komt uit een goed hart en is een feestelijk cadeau. Hoewel ik dan liever een boekenbon heb, want bloemen gaan dood en daar kan ik niet zo goed tegen. Dus eigenlijk houden mijn man en ik allebei niet van bloemen, wel in de tuin, maar niet afgesneden in een vaas. En we houden wel erg van lezen.
Maar om terug te komen op mijn Sarah-jubileum-jaar, wat een mijlpaal moet zijn, dat gaat dus niet groots worden. 
Ik heb ook altijd gezegd dat als ze een opblaaspop in de tuin zetten, ik die kapot snijd, dus ik hoop dat ze dat niet doen, want dan moet ik Sarah met een mes te lijf. 

Het enige jammere vonden ze (..) dat er geen feest was met legaal bierdrinken

Mijn drie kinderen vind ik heerlijk, ik lach me gek om die pubers, soms iets minder om de troep die ze maken en de luiheid van die lange lijven… en de hoeveelheid was die ze produceren. Maar ze doen het goed! Lekker stel.
Mijn dochter is 21 en de oudste. Ze studeert Culturele Antropologie in Leiden en zit in het vierde jaar (heeft wat vertraging, wat extra studiedingen gedaan). Ze zou dit jaar naar Kopenhagen gaan voor een minor, maar dat ging niet door vanwege corona, helaas. Ze kreeg toen wel het aanbod voor een kamer in Leiden. We wonen best dichtbij zo in Haarlem (uitstekende treinverbinding, je bent in dertig minuten van deur tot uni) dus de noodzaak was niet hoog. Maar toen Denemarken niet doorging was het toch wel de volgende stap naar volwassenheid. Dochterlief vroeg zich nog wel af wat voor zin het had om naar Leiden te gaan nu je toch niets kon doen en niet naar de uni mocht. Maar het is goed voor haar. Ze heeft tien huisgenoten en dat is toch gezellig.
Dan de eerstgeborene van de tweeling, hij is achttien net als zijn broer. Hij zit in het eindexamenjaar vwo, doet het goed en is blij dat hij toch naar school mag in deze periode. Hij kan zijn vrienden zien en heeft een vriendinnetje. Het enige jammere vonden ze allebei is dat er geen feest was met legaal bier drinken toen ze achttien werden. Heel begrijpelijk.
De andere helft van de tweeling heeft havo gedaan en heeft zijn diploma dus gekregen in dat vreselijke vorige jaar. Ook zonder allerlei leuke dingen als examenreis, diploma-uitreiking, feest etc. Nu doet hij in Utrecht HBO Commerciële Economie en dat gaat goed, maar hij is pas drie keer in Utrecht geweest het hele jaar. Echt heel zonde en nu heeft hij het ook wel een beetje gehad met alles. Hij gaat gewoon door, maar leuk is anders. Hij heeft ook een vriendinnetje en ze werken allemaal bij de VOMAR-supermarkt, dat is nog een beetje een sociaal gebeuren voor ze.
Het zijn wel allemaal doorzetters, dat is fijn.

Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk

Ik werk als Vrijwilligerscoördinator bij het Kunstfort bij Vijfhuizen (in de Haarlemmermeer) een hedendaagse kunstinstelling in een fort van de Stelling van Amsterdam. Ik heb een klein contract van zes uur, werk er meestal meer, maar dat is genoeg voor mij. Ik heb veel last van hoofdpijn en migraine door een beknelde zenuw en computerwerk is niet bevordelijk. Dit typen eigenlijk ook niet zo, maar ja.
Ik werk er nog wat bij als een ‘Saar aan Huis’ maar dan bij een andere organisatie: Fleur de Dag. Maar ik heb zo’n hekel aan de term Fleurmaatje, zoals we genoemd worden. 
Ik heb op het moment nog maar één cliënt en ga met die dementerende mevrouw iedere week een middag uit om haar man te ontlasten. Mijn andere vaste cliënt is helaas aan corona overleden, net voor de kerst. Hij woonde al drie jaar in het verpleeghuis en ik was de laatste twee jaar iedere week bij hem voor een ommetje in de prachtige tuin van het complex. Misschien zou hij ook zijn bezweken aan een andere griep; hij was na de eerste lockdown (toen we ook echt niet langs mochten komen) erg achteruit gegaan. Hij kon niet meer zelfstandig lopen en zijn stijfheid door Parkinson was verergerd. Hij was ook erg vermagerd. Ik heb hem in die periode iedere week een kaart gestuurd om hem toch wat 'op te fleuren’. 
Er was geen afscheid waar ik bij kon zijn, dus het voelt wel gek, dat ik geen afscheid heb genomen en hem niet meer heb gezien. Ik ga nog wel een keer een ommetje doen in de prachtige tuin als afscheid als verwerking voor mezelf. We hadden een leuke klik. 

Mijn man heeft een eigen zaak in filtratiegaas (groothandel). Daar is hij fulltime aan het werk en hij gaat gewoon naar kantoor net als zijn medewerkers. Omdat zij ook fysiek producten maken, moeten ze wel. Maar er is ruimte genoeg voor de anderhalve meter. 

Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc.

Ik zit nu meestal thuis te werken in plaats van op het Kunstfort. In principe kunnen we daar ook wel afstand houden, maar wanneer ik er was, merkte ik toch dat er veel mensen 'even binnenlopen’. Beheermedewerkers, vrijwilligers en een projectcoördinator die er naast woont. Dus ik voelde me toch niet echt zo heel geweldig meer op kantoor wanneer er toch weer even vijf mensen in en uit liepen. 
Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc. Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk aan de balie en bezoekers ontvangen. Maar toch wil ik het niet op mijn geweten hebben dat er één ziek zou worden. Wanneer we straks misschien weer open mogen, dan ga ik me weer zorgen maken over hen. Ik ben al ruim tien jaar bij het Kunstfort en ken hen allemaal al geruime tijd.
Een oom van mij is ook voor kerst overleden aan een hartstilstand door zuurstoftekort coronagerelateerd. Hij was sportief en had verder geen onderliggend lijden. Dus ik ben voorzichtig. Misschien niet zo bang voor mezelf, ook al hoor ik soms verschrikkelijke verhalen (ik heb veel vrienden die in ziekenhuizen werken), ook van jonge mensen die nog steeds last hebben, ik ben als de dood dat ik iemand zou aansteken die ik liefheb…

Ik hoop dat jij met je gezin een draai kunt geven aan deze periode ook met je jonge kind en je baan. Kun je mij daar meer over vertellen?
Dit is vast een heel lange brief geworden. 
Ik hoor graag van jouw reilen en zeilen.

Veel liefs uit een zonnig Haarlem,

Simone

P.S. Mijn hond komt dan in een volgende brief aan bod 😉

77 herfsten oud

De wintertijd is ingegaan!

Beste Elly,

Hoe gaat het? Als ze dit aan mij vragen zeg ik vaak: “Goed genoeg” of “Ik mag niet klagen en dat doe ik ook niet.” We hoeven niet altijd flink te zijn en mogen het best over onze gebreken hebben. Als ik mensen te eten heb, is de afspraak tien minuten over je gebreken vertellen of waar je je aan ergert. Tijdens het eten zou het slecht zijn voor de spijsvertering.

Als ik slecht geslapen heb, en dat komt nog wel eens voor, draai ik muziek waar ik vrolijk van word. Bach, Vivaldi, Telemann. In bed lig ik vaak te luisteren naar de podcasts Nooit meer Slapen, Kunststof, Echt Gebeurd of Onbehaarde Apen.

Soms denk ik: "Ik had ook een wandeling kunnen maken"

Zondag is vaak mijn tv-dag. Ik kijk naar De Verwondering van Annemiek Schrijver, Jacobine op 2, Filosofisch Quintet, Buitenhof, Podium Witteman en Arjan Lubach. Dat zijn veel uren achter de buis. Soms denk ik: “Ik had ook een wandeling kunnen maken.”

Op dit moment ben ik op het atelier, dat ik samen met mijn zoon deel. Het is in de vrouwenkliniek van het Wilhelmina Gasthuis. Het oude ziekenhuis. Hier zijn veel baby’s geboren. Een geweldige ruimte op de derde verdieping, met ramen en bovenlichten en uitzicht over de stad. Ik kan het Rijksmuseum, de schouwburg en de Nederlandse Bank zien. We hebben hier al onze materialen en papieren om aan de slag te gaan. Ik kan hier ook (hard) muziek draaien, van jazz tot klassiek. Ik voel mij begunstigd door deze plek. Als ik nu uit het raam kijk, zie ik de zon schijnen over de herfstbomen, met kleurentinten van geel, oker, groen, bruin tot rood en alles wat er tussen zit.

Ik heb het besef dat ik al 77 herfsten heb mogen meemaken en jij nog veel meer. Ik ben daar heel dankbaar voor.

Een pastel van Mieke voor jou. Mieke schreef: “Oh die kleuren, zij brengen mij in vervulling.” Mieke, mijn zoon en ik hebben hier op het atelier weekendtentoonstellingen gehad. Zelfs nog twee maanden voor haar overlijden. Er waren veel familieleden en vrienden. Mieke had niet veel energie meer, maar ze genoot van de aandacht en het is bijzonder om op die manier afscheid van haar te kunnen nemen.

Hartelijke groeten,

Rob

Jouw vader is aan zijn reis begonnen ...

Lieve Nicole,

Helaas is het woord spiritualiteit zo door geld en inderdaad het gezwets het beter te weten dan een ander, gedegradeerd tot iets wat verkeerd begrepen wordt. De definitie is een persoonlijke innerlijke reis die ieder zelf mag gaan. Deze reis kun je niet verkopen aan een ander in bijvoorbeeld een weekendje bewustzijn op doen. Daar heb ik ook een naar gevoel bij.

Voor mij is het kunnen zijn bij het sterven het mooiste wat ik in de zorg mag doen...

Jouw vader is aan zijn reis begonnen en je zult zelf voelen hoe diepzinnig dit is. Daarom geen condoleance maar een dikke knuffel en een steun op afstand. De dood is geen einde maar inderdaad dezelfde heiligheid als de geboorte, het is slechts een poort van doorgang, onze ontwikkeling bepaalt waar deze reis ons brengt. Voor mij is het kunnen zijn bij het sterven het mooiste wat ik in de zorg mag doen, zodat de ander een liefdevolle overgang ervaart. Voor nu even genoeg. Jij hebt dat nu niet nodig, je begrijpt dat ik mensen zoals jouw vader veel heb mogen verzorgen. Fijn dat hij daar van verlost is lieve Nicole, jouw papa is nu vrij.

De ziel die vast zit in het zieke lichaam is altijd daar om contact te maken

Ik ben telepathisch en heb ook met onze gehandicapte medemensen gewerkt. Ook dezelfde soort ervaringen,  mensen uit de poep gehaald en contact kunnen maken zoals jij. De ziel die vast zit in het zieke lichaam is altijd daar om contact te maken. Dat merk ik ook bij dementerende mensen. Helaas heeft de maatschappij hierin nog vele lessen te leren en kunnen wij alleen die kennis overdragen, indien zij dat vragen. Tot die tijd mogen wij zelf leren van onze prachtige ervaringen.

Maak een mooi afscheid met jouw familie, neem je tijd, weet dat je vader er gewoon ’is’ en alles hoort. Dat maakt het milder. In jullie tranen hij wil liever de glimlach en de gezelligheid horen, maar dat weet je allemaal zelf al.

Ik denk aan je,

Liefs en knuffel

Anne 🙏🌹