Log in

Corona

corona_logo

Twee jaar brieven schrijven naar de toekomst, tijdens Corona, door heel Nederland.

In maart 2020 overviel Corona ons en stond alles plots stil. We bleven thuis, mochten elkaar niet opzoeken en hielden afstand. Dat triggerde initiatiefnemer Marilien Mogendorff, theatermaker, docent, schrijver, antropoloog, socioloog en fan van brieven: 'Het voelde als een nieuw tijdperk, een tussenwereld waar iets nieuws zou ontstaan. En waarom zouden we die niet samen maken, door na te denken over de toekomst en hoe we die wereld willen inrichten?'

Zo ontstond het eerste project van Schrijven naar de Toekomst: twee jaar brieven schrijven tijdens Corona. Schrijvers door heel Nederland kregen de opdracht te schrijven over de toekomst in het jaar 2027, zeven jaar na de start van dit project. Een symbolisch aantal jaar, want zo lang doen de cellen in ons lichaam erover zich te vernieuwen. Na zeven jaar zijn we letterlijk een nieuw mens. En de wereld – in welke mate is die vernieuwd?

Het project werd een groot succes: in amper twee jaar tijd ontvingen we bijna achthonderd brieven van meer dan vijfhonderd verschillende schrijvers. Er was ook volop media-aandacht, waaronder een interview in Koffietijd (januari 2021) – hier terug te zien!

Op 16 april 2022 sloten we dit eerste project af met een groots Brievenfestival bij DeLaMar West in Amsterdam. Alle brieven gingen in een tijdcapsule, en worden nu ondergebracht bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Pas in 2027 wordt de capsule weer geopend.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram