Schrijven naar de Toekomst
Log in

Brievenfestival viert einde coronacrisis in DeLaMar West

Schrijven in de Kolenkit, Schrijverscafé en Coronacapsule met brieven voor de toekomst

Amsterdam West, 24 maart 2022 - Het project 'Schrijven naar de Toekomst' waarin Nederlanders elkaar tijdens de coronacrisis brieven schreven, organiseert op 16 april het eerste Brievenfestival. In Theater DeLaMar West staat die dag alles in het teken van de brief en de verhalen van gewone mensen. Van de Kolenkitcorner met verhalen uit de buurt, tot het delen van je eigen verhaal in het schrijverscafé, en van het afnemen van een brievenbiecht tot de afsluitende theatervoorstelling met de sluiting van de 'coronacapsule' met alle brieven aan de toekomst die vervolgens worden opgeslagen in het Meertens Instituut. 

Een simpel maar geniaal idee: schrijf elkaar

Theatermaker Marilien Mogendorff had tijdens de coronacrisis een simpel idee: laat mensen in deze tijd van crisis, tegenstellingen en stress met elkaar communiceren. Hoe? Heel simpel: door brieven te schrijven naar iemand die je in het gewone leven niet zo snel zou spreken. 'Vanuit eerdere theaterprojecten kende ik de kracht van brieven: daarin kan je uitzoomen, diepgang bieden, de tijd nemen om de woorden te vinden en te vertellen hoe het er echt voorstaat. Juist dat was nodig in deze tijd!'

Het project begon klein, ze vroeg enkele mensen in haar nabije omgeving om te schrijven en koppelde hen aan een onbekende. Het sloeg aan en binnen een half jaar deden er 500 schrijvers mee. Nederlanders uit alle lagen van de bevolking deden mee. Zo ook de bewoners van de Kolenkitbuurt, een wijk die de laatste jaren vaak negatief in het nieuws was. Juist de brieven uit deze buurt vormen een sterk voorbeeld van de kracht van het project en worden daarom tijdens het festival uitgelicht:

Terwijl ik je brief las, had ik alweer veel vragen en wilde ik gelijk een gesprek beginnen, wat natuurlijk niet kan, het is geen app- contact waarbij je gelijk respons krijgt. Laat staan dat ik je live zie. Wat ook mooi is, want nu kan ik stukje bij beetje een beeld van jou krijgen, terwijl, als ik je al gezien zou hebben, ik je gelijk in een hokje zou stoppen met mijn vooroordelen. (...)

Agnes

Hoewel iedereen de coronacrisis door de oorlog in Oekraïne alweer lijkt vergeten is het afsluiten van dit ingrijpende hoofdstuk in ons leven een moment om bij stil te staan. Initiatiefneemster Marilien Mogendorff benadrukt dit: ‘De coronacrisis heeft ons allemaal geraakt en veranderd. Tijdens dit festival staan we daarbij stil door de verhalen van de verschillende mensen uit Nederland te laten spreken. De brieven zijn een tijdsdocument en die bewaren we voor de toekomst in de capsule. Zo proberen we zelf de bladzijde om te slaan, maar kan dat wel?’ 

Dagprogramma: interactief museum van brieven

Kolenkitcorner
Bewoners uit de Kolenkitbuurt hebben wel wat te vertellen. In de Kolenkitcorner lees je de verhalen van tien Kolenkitters over hun wijk. Een boek met alle brieven uit de Kolenkitbuurt is te koop (gratis voor bewoners van Bos en Lommer). En er is een tentoonstelling van foto’s van briefschrijvers, gemaakt door Keke Keukelaar.

Voorleeskamer  
In de voorleeskamer lezen schrijvers voor uit de geschreven brieven. Beluister de voordrachten en ga in gesprek met de schrijvers.

Schrijverscafé
Pak zelf de pen (of typemachine) en schrijf ook jouw brief aan de toekomst! De brieven worden opgehangen in de theaterzaal en gaan mee in de coronacapsule. In het café kan je iets drinken, je schrijfpartner ontmoeten, of rustig wachten tot je volgende activiteit.

Verdiepingsruimte 
Hier geeft het festival letterlijk verdieping aan de toekomst met gesprekken en workshops. Aanwezig zijn onderzoekers Toekomstdenken van de Universiteit Utrecht en een onderzoeker Nederlandse taal en cultuur van het Meertens Instituut.

Biechthok
Luister en biecht in een moderne versie van het welbekende biechthok. Kies uit een thema, luister naar een brief en biecht erop los.

Stemmenterras
Loop een rondje op het terras van het theater en luister via een koptelefoon naar brieven die zijn ingesproken. 

De coronacapsule
De capsule met alle brieven is overdag nog open en kan worden bekeken in de theaterzaal. Tijdens de dag zijn er meerdere performances, monologen en dialogen van schrijvers. De capsule is gemaakt door theatermaker Han Ruiz Buhrs.

Avondprogramma: theatrale sluiting van de coronacapsule

Met acteurs Abdelkarim El Baz en Antonie Knoppers sluiten we de coronacapsule, en het coronatijdperk, ceremonieel af. Met muziek van violist Myrthe van de Weetering, pianist Abel Marcel Calderon Arias, voordrachten, preken en brieven van schrijvers hoort het publiek nog één keer de verhalen van de afgelopen twee jaar. Na ziekte, dood, verwarring, lockdowns en QR-codes is dit het moment van afsluiting en het moment van een nieuwe begin.

Brievenfestival

Laan van Spartaan 4
16 april in DeLaMar West
vanaf 13:00 uur

Initiatiefneemster Marilien Mogendorff
Initiatiefneemster Marilien Mogendorff
adres:
Lauriergracht 116-S2
1016 RR, Amsterdam
 
IBAN NL 66 TRIO 032 006 9362
onv. stichting M
cross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram