Schrijven naar de Toekomst
Log in

Brievenfestival

zaterdag 16 april 2022 – DeLaMar West

Het succesvolle project 'Schrijven naar de Toekomst', waarin Nederlanders elkaar tijdens de coronacrisis brieven schreven, wordt afgesloten met een veelzijdig festival op 16 april in DeLaMarWest (Laan van Spartaan 4 in Amsterdam). 

Alles staat die dag in het teken van brieven en verhalen van gewone mensen.

Tickets

Programma

Middagprogramma van 14.30 tot 17.00 uur

In de middag is er een doorlopend programma. Je koopt een kaartje voor een van de tijdslots zodat je op je gemak kan ronddwalen. Hieronder meer informatie.

Avondprogramma van 20.30 tot 22.00 uur
(theatrale sluiting van de coronacapsule met vanaf 19:00 toegang tot verschillende onderdelen van het Brievenfestival en om 20.30 de voorstelling)

’s Avonds sluiten we met acteurs Abdelkarim El Baz en Antonie Knoppers, samen met de schrijvers en publiek, de coronacapsule ceremonieel af. Met muziek van violist Myrthe van de Weetering, pianist Abel Marcel Calderon Arias, voordrachten, preken en brieven van schrijvers hoort het publiek de verhalen van de afgelopen twee jaar. Na ziekte, dood, verwarring, lockdowns en QR-codes is dit het moment van afsluiting en het moment van een nieuwe begin.

Voorafgaand aan de voorstelling heb je vanaf 19:00 uur toegang tot de Kolenkitcorner, het stemmenterras, de verdiepingsruimte en het schrijfcafé. 

Tickets

Middag

Kolenkitcorner
Bewoners uit de Kolenkitbuurt hebben wel wat te vertellen. In de Kolenkitcorner lees je de verhalen van tien Kolenkitters over hun wijk. Een boek met alle brieven uit de Kolenkitbuurt is te koop (gratis voor bewoners van Bos en Lommer). En er is een tentoonstelling van foto’s van briefschrijvers gemaakt door Keke Keukelaar.

Biechthok
Kies een thema dat jou aanspreekt en stap deze kamer in waar iemand een brief aan je voorleest. Daarna ga je in gesprek over dat onderwerp zonder dat je de voorlezer ziet. Brieven over de liefde, geloof, fraude, vaccineren, moederschap etc.

De coronacapsule
De capsule waar alle brieven ingaan is overdag nog open. Doe nog snel jouw brief in de capsule zodat die meegaat naar de toekomst. De capsule is gemaakt door theatermaker Han Ruiz Buhrs. De coronacapsule staat in de theaterzaal waar ook korte optredens van theatrale schrijvers en rasechte verhalenvertellers te zien zijn:

“Het komt allemaal goed. Toch?Roza & Jona (14.30 & 16 uur)
Twee jonge mensen schrijven vol overgave brieven en delen hun angst en hoop voor de toekomst. Het komt allemaal goed. Toch?

“Ik ga tekeer als een legbatterij” Jan & Zoë (16.30 uur)
Zoë is begin 30 en heeft een heftige leven. Ze schrijft brieven met Jan. Zoë is alleenstaande moeder van zes kinderen uit relaties die 'geen relaties' waren en waarvoor ze zelfs moet schuilen. Jan was studentendecaan en is met pensioen. Hij biedt in zijn brieven begrip, en verbaasd zich over hoe een leven kan lopen. Correspondentie Jan en Zoë

“Veerkracht is een spier” Istahil
Istahil schreef brieven met Luna over haar leven, dat een verhaal is vol tegenslagen en hoop. Op haar 20ste vluchtte ze uit Somalië en nu staat ze vol levenslust en veerkracht in het leven. En wie schreef haar brieven? Correspondentie Istahil en Luna

“Dat we samen meer zijn dan alleen.” Madelief
Madelief schreef mee en is predikant. Vanuit haar werk bij de remonstrantse kerk en als antropoloog en theatermaker ziet zij deze periode als een bijzondere fase die gaat over verbinding. Luister naar haar preek over rituelen en verbinding.

Verdiepingsruimte
Hier geeft het festival letterlijk verdieping aan de toekomst met gesprekken en workshops. Wat kan je doen?

14.30 uur mini-workshop brieven schrijven met Erica Pierik; schrijven vanuit een woord.
Erica Pierik is schrijver en tekstschrijver. Na een korte inleiding over de vele voordelen van schrijven (van brieven en dagboeken tot boeken) gaat ze samen met jullie aan de slag met enkele schrijfoefeningen, waarbij de theorie in de praktijk wordt gebracht. Ook is er ruimte voor vragen.

15.00 uur workshop Toekomstdenken
Door Jeroen Oomen, van de Universiteit Utrecht, Urban Futures Studio. Jeroen neemt je mee in waarom het zo belangrijk is na te denken over de toekomst. Hij daagt je uit zelf na te denken over scenario’s over de toekomst.

16.30 uur interactieve sessie over veerkracht en je plek vinden in de maatschappij.
Door schrijfsters Etchica Voorn en Nies Medema. Deze twee schrijvers hebben een prachtige correspondentie over veerkracht van migranten en diversiteit in de samenleving. 

Voorleeskamer
In de voorleeskamer lezen schrijvers voor uit de geschreven brieven. De volgende schrijvers lezen voor:

Pauline & Xavier
Pauline en Xavier vinden elkaar in prachtige brieven, waarin ze hun gedachten en gevoelens delen over de eerste schrik als de pandemie zich aandient, over je aanpassen aan het nieuwe leven, je afsluiten van te veel nieuws, over de gewenning en een langzaam groeiend gevoel van verzet tegen wat er allemaal van mensen verlangd wordt.

Machteld en Marie
Machteld, een denkend hoofd op pootjes dat zich af en toe graag stort op het werk in haar ambachtelijke drukkerij, schrijft met Marie, die vroeger ook graag schrijfster wilde worden. Zij publiceert wel, maar dan over beleidsvraagstukken. In hun brieven mijmeren vanaf een strand in Zuid-Holland of dat van Terschelling over vakantie, de rust, het wegvallen van het teveel aan adrenaline. Tegelijkertijd realiseren ze zich beiden dat dit virus wellicht pas het begin is. 

Wendy & Marie

Pieter en Irina 
Een zonnige briefwisseling in een tijd vol restricties. Want hoe beleef je de lockdown in Zuid-Frankrijk? En hoe in Brabant? Twee werelden, die elkaar vinden in hun liefde voor taal, cultuur en theater. 

Schrijverscafé
Pak zelf de pen (of typemachine) op en schrijf ook een brief als afscheid aan corona/aan de toekomst! De brieven worden opgehangen in de theaterzaal en gaan mee in de coronacapsule.

Stemmenterras
Loop een rondje op het terras van het theater en luister via een koptelefoon naar brieven die zijn ingesproken. 

Tickets

adres:
Lauriergracht 116-S2
1016 RR, Amsterdam
 
IBAN NL 66 TRIO 032 006 9362
onv. stichting M
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram