Log in

Het lezen van jouw brief ontroert mij

portret van Merelportret van Ellen
Merel aan Ellen
2/14
Amsterdam, 27 februari 2021

Hi Ellen,

Het lezen van jouw brief ontroert mij. Waarom? Daar ben ik nog niet helemaal achter. Maar het voelt vertrouwd en herkenbaar wat ik lees. Ook spat de levenslust ervan af. Dat motiveert mij, in een tijd waarin ik soms denk en bang word van het idee: is dit het nieuwe normaal? Dat kan niet, want ik wil nog zo veel... Maar net zoals jij omschrijft, weet ik ook dat het anders moet. Daarom vind ik het mooi om te zien dat jij in mogelijkheden denkt. Je kunt niet naar Portugal? Dan haal je Portugal hierheen! Hoe ben je daar zoveel jaar geleden terechtgekomen? En hoe anders is het leven nu in Den Bosch? Na een lang weekend in Lissabon was ik overtuigd dat ik mij minder wilde laten leven en meer zou genieten... Dat vind ik lastig in een tijd waarin vooral werk mijn dagelijkse activiteit is. Het is al een zwakte van mij om erin op te gaan, maar corona helpt daar niet bij... Wat voor gevoel geeft Portugal jou? En kun je dat hier een beetje vasthouden?

Er werd mij best vaak gezegd: Je hoeft niet naar Australië he?!

Daar waar Australië de afgelopen jaren als hoogst haalbare doel bovenaan stond, heb ik de reis inmiddels bijna uit mijn gedachten verbannen. Er werd mij best vaak gezegd: Je hoeft niet naar Australië he?! Of dat kwam door wat ik zelf uitstraalde of de angst van de ander dat ik daar waarschijnlijk voor altijd zou blijven hangen, daar ben ik nog niet achter. Maar met mijn ongeduld is een ongrijpbare droom de hel. Ik ben dan geneigd dat ergens te verstoppen waar ik niet bij kan en als de wiedeweerga met een ander plan te komen. Mijn moeder zegt dat ik dit van m’n vader heb. Nog zo’n herkenningspunt: ik heb een oudere zus en zij heeft twee dochtertjes. Hoe ziet jouw gezinssituatie er verder uit? (als ik dat mag vragen!)

Mijn reisplannen staan dus voorlopig in de ijskast. Maar ik ben wel ongelooflijk blij met m’n verhuisstap naar Amsterdam (ik woon er nu precies een maand). Daar bruist het enigszins nog. En dan bedoel ik niet dat ik vrolijk word van de topdrukte in het Vondelpark... Ook ik ben daar niet trots op. Maar de mensen, ondernemers die er met man en macht nog iets van proberen te maken, geven mij hoop. En je weet wat ze zeggen: hoop doet leven. Hoe is dat in Den Bosch?

Toch ervoer ik laatst ook leegte in de stad

Toch ervoer ik laatst ook leegte in de stad. Mijn hoofd raakt vol van gedachtes die ik niet kan loslaten: hoe lang gaat dit nog duren, wat vind ik van mijn huidige baan en hoe kom ik aan een levenspartner als de enige mensen die ik ontmoet al mijn vertrouwenspersonen zijn en ik alleen tussen de vier muren van m’n huis bivakkeer? De oplossing zat ‘m meestal in op stap gaan, reizen en te gaan sporten. Maar veel daarvan is nu niet mogelijk en lijkt opeens meer energie te kosten dan normaal. Waar put jij tegenwoordig uit?

Bij Koffietijd en de 5 Uur Show schrijf ik interviews over maatschappelijke onderwerpen, uiteenlopend van klimaatverandering, de Tweede Wereldoorlog tot borstkanker. Daardoor kom ik in aanraking met mensen die voor mijn gevoel middenin de maatschappij staan. Met een passie voor natuur, wetenschap, kunst en cultuur... Dat inspireert mij nog iedere dag. Toen een journalist mij vertelde wat voor impact klimaatverandering in landen als Brazilië op de positie van de vrouw heeft, besloot ik afgelopen zomer te stoppen met vlees eten. Dus ik heb het idee dat ik er ook als mens door groei.

Het ontmoeten van nieuwe mensen is sowieso iets waar ik enorm gelukkig van word. Dit is een mooie manier om dat in deze tijd voort te kunnen zetten. Daarom vind ik het ook interessant om te lezen dat jij regelmatig met nieuwkomers videobelt die Nederlands leren. Dat is iets wat ik ook nog zou willen doen... Niet alleen maar mensen wegwijs maken in de televisiewereld en welkom heten in de studio, maar op een groter vlak. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

Afijn, ik word hier heel blij van. Dus ik kijk uit naar onze verdere correspondentie!

Groeten,

Merel

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram