Log in

Flowerpower 2.0?

portret van Merelportret van Ellen
Merel aan Ellen
8/14
Amsterdam, 22 maart 2021

Hi lieve Ellen,

Het is bijzonder om te ervaren dat er - ondanks het leeftijdsverschil - zoveel aanknopingspunten en gelijkenissen zijn. De ‘afstand’ die jij omschrijft heeft door de jaren heen misschien wel steeds meer plaatsgemaakt voor intimiteit. Dat hoop ik niet te verliezen door de tegenwoordige ‘anderhalve meter samenleving’. Wat ik wel zou willen meemaken - en hier en daar wordt daar ook over gespeculeerd - is een flowerpowertijd 2.0 na de coronacrisis. Maar misschien sla ik nu de plank volledig mis en weet ik niet wat ik zeg. Hoe heb jij die tijd ervaren?

Bij het gevoel dat ik vrij ben, speelt muziek een grote rol. Het brengt mij naar een andere wereld, of juist dichter bij dat wat ik van binnen voel. Daarom ging ik ook graag uit, de dansvloer op. Het is grappig hoe ik vroeger niet kon uitstaan dat ik iedere week naar ballet moest en op pianoles zat, terwijl ik daar nu enorm naar kan verlangen. De muziekgenres die jij noemt, spreken mij ook het meeste aan! Mijn vader had voor zijn verjaardag een online voorstelling van het Nederlands Dans Theater gekregen. Dus zaterdagavond konden we ons weer even wanen in die culturele wereld.

Hoe heb jij je actief ingezet voor vrouwenemancipatie?

Het is bewonderenswaardig hoe positief jij in het leven staat. Ben jij je daar bewust van? De wereld lijkt eigenlijk groter te zijn geworden (met online shoppen en allerlei streamingsdiensten), hoewel de leefruimte kleiner is. Dat laatste knaagt mentaal wel aan mij, dat ik in dezelfde ruimte leef, slaap, werk, sport, etcetera. Dan zijn er tijdens zo’n winkelafspraak inderdaad opeens zoveel factoren wat beslissingen nemen lastig maakt.

Hoe heb jij je actief ingezet voor vrouwenemancipatie? Nou, die avondklok voor mannen, daar zie ik wel iets in, haha. Maar het klopt inderdaad dat ik nog zoekende ben. Hoe vind jij dat de huidige generatie opkomt voor zijn rechten?

Het stellen van doelen is iets wat mij houvast geeft, maar ook rust en voldoening. Dat is nu misschien nog wel meer het geval. Mijn ongeduldige karakter wil geen onnodige uitstapjes maken die niet leiden tot daar waar ik naartoe wil. Dat heb ik meestal helder voor ogen, en anders ga ik ernaar op zoek. Soms kan mijn gevoel mij weleens terugroepen en dan kom ik toch ergens anders uit. Dat pad volg ik dan.

Het is grappig hoe een brief al zoveel over iemand kan door laten schemeren

Dit klinkt wat spiritueel, maar - hoe nuchter ik ook kan zijn - ik geloof denk ik wel dat het meeste gebeurt met een reden. Dan doel ik bijvoorbeeld op dat verhaal over Australië. Nee, ik geloof niet dat het universum een corona-uitbraak heeft veroorzaakt om mij hier in Nederland te houden. Maar wel dat het misschien niet mijn moment was. Nog voordat het land definitief besloot dicht te blijven voor toeristen, had ik al de knoop doorgehakt: ik ga nu niet. Het was een onrustige periode, maar doordat ik de regie zelf in handen hield, kon ik dit werk blijven doen en heb ik iets anders wat ik graag wilde naar voren kunnen schuiven: wonen in Amsterdam. Ben jij iemand die zijn gevoel volgt? Of ergens in gelooft?

Het is grappig hoe een brief al zoveel over iemand kan door laten schemeren. Toen ik naar de School voor Journalistiek in Utrecht ging, deed ik dat vooral om in de tijdschriftenwereld terecht te komen. Maar tijdens mijn studie wekte vooral televisie mijn interesse. Nou, daar doe ik nu iets mee. Mijn hart ligt - denk ik - wel meer bij lange (film)projecten die op één thema zijn gericht. Hier komt ook weer die hunkering naar voldoening in terug. Dus die ambities liggen er zeker!

Mijn vader en nichtje waren gisteren jarig. Hij werd 62, zij 5. Met mijn ouders heb ik zaterdag gedineerd, zondagochtend gingen we bij mijn nichtje langs de deur om cadeautjes af te geven en een koffie/thee en taartje to go te halen. De brug die jij in Den Bosch omschrijft, lijkt wel een beetje een metafoor voor de huidige tijd: de tweestrijd tussen het goede en het kwade, de angst en hoop… Ook hier is de schrijnende situatie soms goed zichtbaar, al heb ik het idee dat er ook nog veel verborgen leed is. Maar laten we ons vooral focussen op dat wat wel goed gaat en jouw herstellende gezondheid.

Liefs,

Merel

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram